dilluns, 16 de setembre del 2013

D'enoturisme per Valdeorras i El Bierzo (I)

Des de fa uns anys cap a ací el mot "enoturisme" s'ha instal·lat entre nosaltres, de manera que ara ja no cal explicar a ningú que és. El públic ja s'ha acostumat a visitar aquestes instal·lacions, més o menys industrialitzades, com a manera d'interessar-se pel que allà es fa, i els "cellers" han comprés els avantatges que suposa suportar aquesta feina afegida; tant pel possible guany immediat com per la difusió i fidelització que comporta. Els que ja fa anys que el practiquem, probablement des d'abans que s'inventara la paraula, també hem notat una evolució gran en el tipus d'atenció que es dóna als visitants, siga quin siga el volum del celler.
Dit açò, cal afegir un detall diferenciador i de gran interès que van tenir en comú les dues que descrivim a continuació, i és que a més a més de veure les instal·lacions, com sempre, varem poder visitar les vinyes en l'època de l'any que més goig comencen a fer.


Vinya d'A Rua, ben alta per fugir de la humitat gran del terreny i les seues possibles plagues
Però anem per parts, i comencem parlant de la zona: Valdeorras és una denominació d'origen (DO) que té l'àmbit de producció situat a la comarca galega del mateix nom, a l'Est d'Ourense, fitant amb les galegues de Quiroga, Terra de Trives i de Viana, i les castellano leoneses de Sanabria, la Maragatería i el Bierzo. La componen 8 municipis, està travessada pel riu Sil i va obtenir la qualificació DO a l'any 1945. L'altitud mitjana de les vinyes és de 500 metres sobre el nivell del mar i els sòls solen ser pissarrosos, té clima continental d'influències atlàntiques, temperatura mitjana anual d'11º i pluja entre 850 a 1.000 mm. Pel que fa a les varietats de raïm, ací domina la negra 'Mencia' i sobre tot la blanca 'Godello'.


Penjoll de Godello en procés de maduració
Bodegas Joaquín Rebolledo d'A Rua, a Valdeorras.
Farà una trentena d'anys, l'advocat Joaquín Rebolledo va decidir conrear una antiga vinya familiar, recuperant una varietat aleshores tan oblidada com la Godello. Els primers èxits aconseguits suposaren un llançament gran del celler,
però també un impuls per la DO i la seua varietat principal, que ja començaven a 'alçar el cap' i sortir d'una etapa llarga d'oblit. Ara el celler ha anat creixent tant que fa uns anys van haver de passar part d'ell a l'altre costat de carretera d'A Barco. Les inversions en tecnologia han donat els seus fruits i avui compten amb moderns equips d'elaboració, d'entre els quals ens permetem destacar el serpentí d'enfredat on s'aconsegueix que la Godello mostre la seua vesant més aromàtica. Altres particularitats que ens cridaren l'atenció són la cova de criança, el conducte que passa el vi sota la carretera fins la part nova del celler i les vinyes, ben altes i amb accés directe des del celler.


Façana de la part més nova del celler
La visita fou conduïda pel gendre del fundador, qui ens mostrà tant les instal·lacions que tenen en el poble d'A Rua com la vinya ja referida. Després ens oferí tastar els tres vins que allà fan, cercant evocar les millors essències d'aquella terra galega: 'Godello 2012', 'Mencia 2012' i 'Tinto Barrica 2011', dels quals destaquem primer i tercer com a especialment recomanables.


Parc de dipòsits, nets i en espera de la nova verema.
-Com que no ens agrada fer els posts tan llargs, tallem ací... i deixem el celler visitat al Bierzo per a un altre!-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada