Començàrem parlant de l'OAC (Denominació d'Origen Controlada), un concepte desenvolupat a partir de 1935 pels viticultors francesos inicialment en la idea d'associar un àrea de terreny amb una o diverses varietats de raïm i els coneixements específics pel seu conreu i elaboració, una combinació original que és la que dóna als vins unes característiques que no es poden reproduir en altres llocs.
Actualment, i pel que fa a les directives europees, sols es distingeixen dos tipus generals de vins:
- Els vins de taula: vins conformes a les lleis, i jutjats aptes per al consum.
- Els VQPRD: Vins de Qualitat Produïts en una Regió Delimitada.
- Vins de taula:
- Vi de taula dels països de la U.E.: el most prové de diferents països de la Unió.
- Vi de taula de França: el raïm prové exclusivament de França.
- Vins de país (són oficialment una categoria de vins de taula).
- Vi de país departamental: produït en un departament.
- Vi de país local: o "de zona", produït en un territori més restringit.
- Vi de país regional: produït en una "regió", però no en el sentit administratiu.
- VQPRD
- AOVDQS: Denominació d'Origen Vi Delimitat de Qualitat Superior. No arriba a AOC.
- AOC: Denominació d'Origen Controlada
- AOC genèrica (com les AOC Val de Loire, Bordeaux, Bourgogne, ...)
- AOC regional (com les AOC Touraine, Côtes du Forez, Médoc ...)
- AOC municipal (com les AOC Chinon, Chablis, Margaux, ...)
Tanmateix, hi ha en algunes AOC un sistema intern que distingeix qualitats, classificant entre: "Cru", "Premier Cru", "Grand Cru". I amb tot això el llistat de noms és inacabable... Precisament açò presenta un problema gran pels vins francesos, i de fet al juliol de 2004, des del ministeri d'Agricultura es va llançar una reforma de sector vitivinícola que continua en marxa i que tractava d’ajudar a sortir d'una de les majors crisis que el sector haja conegut mai (tret de la fil•loxèra), segons aquestes tres causes analitzades com a responsables:
- Una reducció constant del consum a nivells mundials i nacionals.
- La competència dels vins estrangers, reforçada per un euro massa fort, i
- La complexitat extrema de la producció francesa, amb les seves innombrables denominacions, i per tant la seva insuficiència a l'hora d'enfrontar-se als mercats estrangers.
De moment ho deixem ací, i acabem aquesta primera part esmentant les principals regions vinícoles franceses:
• Vinya d'Alsàcia (Vignoble d'Alsace)
• Vinya de Beaujolais (V. du Beaujolais)
• Vinya de Bordeus (V. de Bordeaux)
• Vinya de Borgonya (V. de Bourgogne)
• Xampanya (V. de Champagne)
• Vi de Còrsega (V. de Corse)
• Vinya del Jura (V. du Jura)
• Vinya de Llenguadoc (V. du Llenguadoc)
• Vi de la Provença (V. de Provence)
• Vinya de Rosselló (V. du Roussillon)
• Vinya de Savoia (V. de Savoie)
• Vinya del Sud-oest (V. du Sud-Ouest)
• Vinya de la vall del Loira (V. du Val-de-Loire)
• Vinya de la vall del Roine (V. donis Côtes du Rhône)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada