divendres, 4 de març del 2011

La CROSTA

Tornant al tema que duem arrossegant de manera intermitent relatiu a les especialitats locals, les dates actuals fan que li toque avui el torn al “rei “ dels plats de la gastronomia pegolina; la CROSTA, una preparació que pot presumir com cap altra de tenir un dia dedicat a ella mateixa; EL DIA DE LA CROSTA, festivitat que es celebra cada dimarts entre Carnestoltes i Pinyata. El propi fet de que tradicionalment shaja menjat abans del Dimecres de Cendra, dia en que s'inicia al període dabstinències quaresmals, ja dóna idea de les passions que és capaç de despertar. La Crosta, a més a més també "desperta" tot tipus de controvèrsia entre els pobles que tracten datribuir-se la patent de la seva invenció. Nosaltres no anem a entrar en aquest tipus polèmica, però si farem referència a les altres existents, més que res per comparar-les amb la "nostra".
Potser, haurem dhaver començat indicant que és la Crosta, altrament dit Arròs amb Crosta: es tracta d’un tipus de preparació d’arròs sec que du una generosa capa d'ou per damunt (actualment l'ou és un producte assequible i a l'abast de tothom, però cal recordar que en altres temps no molt llunyans estava considerat com un autèntic luxe, i com diu la dita: quan sigues pare menjaràs ous). La Crosta, per tant, és un plat típic de Pego i el seu entorn a la Marina Alta, però també de la Vega Baja del Segura i d'Elx, i encara que és diuen igual, hi ha notables diferències entre tots ells; a la Vega Baja inclouen a més a més de mandonguilles de carn, tot tipus dembotit i hi ha qui la fa en una paella, a Elx es fa amb pollastre i conill, que hi ha qui desossa com en el gaspatxo manxec. Ambdós es fan amb brou cuit a banda i s'usa per daurar l‘ou, un objecte anomenat "costrera" que actua a mode de tapa. La nostra manera de fer-la es més pareguda a la de l’arròs al forn, un excel·lent plat d’enorme popularitat a les comarques centrals valencianes, que hi ha qui li atribueix com origen, el fet d'aprofitar les sobres del putxero. -D'ahí els cigrons!-
Anem doncs a explicar, senzillament, com faríem la Crosta nosaltres:
Com a ingredients, emprarem unes tires de costella de porc, uns trossos de pollastre, patonet partit, una botifarra seca, una cabeça d’alls, un grapat de cigrons ja remullats, una tomaca ben madura, arròs, aigua, oli, sal i safrà.
Per a la preparació, sofregim la carn amb la cabeça d'alls sencera, a la que afegirem després la tomaca ratllada i finalment els cigrons. Ho tapem d'aigua (deu quedar-ne prou per poder coure l'arròs) i ho deixem fent "xup, xup" una horeta i una mica més. En acabar, tastem per rectificar de sal i filtrem el brou per llevar els petits trossets d'ossos originats en la cocció de la carn. Aprofitem per mesurar el brou en la proporció de dos vegades el volum d'arròs que vulguem fer i tornem a ficar la cassola al foc, ja amb tota la resta d'ingredients, excepte l’arròs i l'ou. Quan torne a alçar el bull, aboquem l'arròs i fiquem la cassola al forn, pre-calfat a uns 200º. Batem els ous com si anàrem a fer una truita, amb una mica de sal i quan l'arròs ja estiga quasi sec, els afegim damunt. Quan s'enrossisca l'ou, la Crosta ja està apunt. Bon profit!
Afegit amb data 8/03/2011
Varem tenir que presentar el post amb una antiga foto escanetjada, per qué trobàvem que devíem publicar-lo abans del dia de la Crosta i no ens agradava la idea de deixar el text tot sól. Afegim doncs ací, ara si, la de la nostra Crosta, la que ens hem menjat avuí.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada