dimecres, 1 de juny del 2011

Tast de 27/05/2011. MONOVARIETALS BLANCS (i IV)

Coincidint en data amb el primer aniversari del bloc, tenia lloc el tast que fixava la cloenda de la tercera temporada (2010/2011). Quan arriben aquestes dates de més calor optem per vins més frescs i per a l'avinentesa el nostre especialista en vins blancs ens havia preparat la quarta part i final d'una sèrie on hem tastat la pràctica totalitat de varietats  blanques de l'Estat.


Botani 2010. Jorge Ordoñez & Co. D.O.Málaga. 100% Moscatell d'Alexandria. Color extremadament clar, nacre pàl·lid. Llepolia aromàtica i golosa de flors de violeta i  taronger, bresquilla en almívar i mel. Gran contrast entre les dolces aromes prèvies i la sensació seca en boca, curt però amb final untós.
XII Subirat Parent 2009. Agustí Torelló Mata. D.O.Penedes. 100% Subirat Parent. De color daurat clar. Aroma elegant i fruitós on destaca, entre altres l'albercoc. Retronassal d'herbes verdes. Cremós i voluminós dins la boca però curt d'intensitat amb una notable acidesa final.
Quinta do Avelino 2009. Adegas Parente García. D.O. Ribeiro. 100% Treixadura. Color palla entre daurat i verdós, molt net i lluent. I gens tèrbol, al contrari del que molts pensen dels Ribeiros. Aromes de mantega i plàtan. En boca resulta glicèric amb una acidesa ben compensada, ben integrat amb final mineral que no amaga una sensació final com d'haver menjat pomelo.
Navazos-Niepoort 2009. Equipo Navazos. Marco de Jeréz. 100% Palomino Fino (o Listán). Color daurat d'intensitat, delator de la seva criança. Aroma fruital de pera, plàtan molt madur i fruïts secs (nous i avellanes). Retronassal de fumats on s’accentua el seu caràcter ajerezat amb un final sec i durador que deixa records salins a la boca.
Prícum Albarín Barrica 2008. Bodegas Margón. D.O.Tierra de León. 100% Albarín. L’expectació davant d’aquest vi era màxima ja que es tracta d’una raresa que es fa amb una varietat asturiana en perill d’extinció. Color groc palla daurat intens. Aromes de terra banyada i poma madura, notant-se en el rerefons notes de querosè. Complex i llarg amb lleugera amargor i final fumat en boca.
Gorvia Blanco 2006. Bodegas y Viñedos Quinta da Muradella. D.O.Monterrei. 100% Doña Blanca. Color groc clar de tonalitat verdosa, tot i el periode de criança. Aromes florals i golosa de llepolies de fuita (mandarina), fumats, herbes de tocador i minerals. Complet i agraït en boca, amb un final d’ametla amarga.

Comparativa cromàtica dels cinc primers vins.
Amb aquests i els tres tasts precedents en la sèrie havíem arribat a 24 vins blancs, tots ells monovarietals. Però l’organitzador del tast tenia l’espineta clavada amb dues varietats més que no eren suficients per justificar un nou capítol, tot i que resultava molt interessant conèixer-les. Aleshores, com acompanyament de l'excel·lent sopar, amb un plat principal de ventresca de tonyina i basinia farcida com a protagonistes, es serviren sengles ampolles de Mioro 2009, un vi de la D.O. Condado de Huelva, fet amb la varietat Zalema, sec però afruitat i amb molt bon beure (de fet allà es fa servir com l’aigua a bodes i comunions) i Hoya del Castillo Alto Turia 2009, un vi de la D.O. València, digne representant de la varietat Merseguera. De tota manera i sense voler desmerèixer-los, cal dir que no es tracta de vins del mateix nivell dels d’abans.

Qui tinga curiositat de llegir els tres tasts precedents ací esmentats, pot trobar-los en el primer recull, junt a la resta.

2 comentaris:

  1. MOLT BONA LA FOTO DE LES COPES.

    ResponElimina
  2. M'alegre de que t'agrade. Amb els mitjans de que disposem, fem el que podem...

    ResponElimina