divendres, 9 de desembre del 2011

Tast de 2/12/2011. Caves de la família Ferret


Divendres passat tenia lloc el que serà darrer tast de 2011, amb un tema tòpic del Nadal que ja s’apropa, el Cava. El responsable d'aquest tast l'havia triat per poder presentar-nos i compartir amb la resta uns caves que ell coneix des de ja fa molt de temps, els que elaboren les dues branques familiars dels Ferret; Caves Ferret a Guardiola de Font-Rubí des de 1941 i el celler de Josep Maria Ferret Guasch a Font-Rubí.

El tast es va organitzar en blocs, la qual cosa va afavorir fer una comparativa entre ‘iguals’:
Josep Maria Ferret Guasch Brut Nature Reserva. Ensamblatge de Parellada, Xarel·lo i Macabeu amb més de 30 mesos de criança. Color groc palla clar lluent i molt pàl·lid amb reflexos verdosos. Bombolla fina i continua. Aroma neta i expressiva dominada pels llevats. Voluminós en boca però molt curt.
Gran Reserva Ferret Brut Nature. Fet també, com el d’abans, amb les tres varietats tradicionals del cava i amb els mateix temps mínim d’estada en celler (30 mesos). Groc daurat amb bombolla mitjana i discontinua. Fresc en nas, lleugera aroma de sucre cremat però molt neta. Potent, complet i molt equilibrat en boca amb un recorregut molt agradable i persistent. La millor relació qualitat/preu per a quasi tots.
Gran Reserva Ferret Brut Nature Barrica. Idèntica composició i temps que els d’abans però amb una subtil diferència que li dóna un toc molt especial; El xarel·lo ha fermentat en bota de roure. De color daurat intens i aroma molt golosa de cera (o mel) d’abelles i poma molt madura (perelló). Pas de boca dens i untós. El més personal i original de tots, sense cap dubte. I per a alguns, el millor de tots.

Li seguia un rosat, fent de separador amb l’altre dels blocs:
Cèlia Ferret Gran Reserva Rosat. Cava rosat de Pinot Noir i Garnatxa amb 48 mesos de criança. Espectacular color cirera tendral amb abundant escuma de bombolles molt fines i efervescents. De suggeridora aroma fruitosa, ple i rodó dins de la boca.

I després, el bloc on puguerem comparar els ‘primeres espases’ de cada celler:
Josep Maria Ferret Guasch Brut Nature Gran Reserva. De nou Parellada, Xarel·lo i Macabeu, aquesta vegada amb un envelliment de 60 mesos. Color groc palla amb bombolla fina i discontinua. Aroma molt neta i elegant. De tacte untós i saborosa entrada en boca que desapareix de sobte, com amb el seu ‘germà menut’.
Ezequiel Ferret Gran Reserva. Cupatge fet també amb les típiques varietats del cava però amb una criança de 72 mesos. Groc daurat lluent amb bombolla discontinua i mitjana. Aroma complexa, fruitosa amb notes que recorden la llarga criança. Molt escumós en boca, a la vegada que redó i persistent. El millor de la nit per a quasi tots, també amb una excel·lent relació qualitat/preu.

Acabat el tast, es servirien els dos ‘de reserva’ pel sopar; Jané Ventura Rosé Reserva de La Música 2007 (Monovarietal de Garnatxa) per acompanyar les entrades i Nodus Brut Nature (Chardonnay i Macabeu) de Bodegas Utiel pel plat principal, aquest a base de carn de ploma (caça i més concretament perdiu i faisà). Però ambdós resultaren de ‘segona divisió’, amb una qualitat molt inferior als d’abans, no arribant ni de lluny a l’altura del deliciós àpat. Fi de festa amb una gran postre tradicional que s'està recuperant d'un injust oblit, l’Arnadí.-No passarà molt de temps sense que li dediquem un post!-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada