dimecres, 20 de novembre del 2013

D'enoturisme del Valdeorras i El Bierzo (i II)

Remprenent la segona part d'un post publicat fa un parell de mesos, avui parlarem del Bierzo i d'un celler que visitarem allà...
El Bierzo
La D.O. Bierzo existeix des de 1989 i du el nom de la comarca on es troba, l'única de Castilla y León reconeguda per Llei. La seua orografia especial, formada per una fossa tectònica amb altitud d'entre els 400 i els 500 metres, amb una orla muntanyosa d'entre els 1.500 i els 2.000 li confereixen un clima humit, on les temperatures són més elevades que a la meseta. Pertany a la conca del Sil, que és la Seva Sortida natural cap a Galícia, sent una zona de transició entre l'àrida Castella i les verdes muntanyes galegues.
Hi ha rouredes, fagedes, castanyedes i prats a la muntanya, però els fons dels valls són molt fèrtils i estan ocupats per molts tipus de conreu, entre els quals el del raïm és un dels protagonistes.
I amb ell, la varietat negra que domina allà, la Mencia. (continua...)





Bodega Luzdivina Amigo (Parandones).
La visita a aquest celler fou de les que romandran en el nostre record per molt de temps; conduits per Miguel Ángel Amigo enòleg i 'alma mater' del projecte vitivinícola varem començar pujant a un turó des d'on ens explicà amb gran claredat l'orografia bierçana amb les diferents zones que allà hi han. De tornada al celler férem una parada per visitar algunes de les seues vinyes, que es trobaven en aqueix moment en període d''envero'. I per acabar, anàrem a la casa pairal on hi ha l'actual celler i les obres del nou. Allà compartírem una estona ben agradable, xarrant i tastant un bona col·lecció tant dels vins que té al mercat com d'alguna de les proves que sortiran més endavant...
La família propietària cultiva les vinyes des de fa moltes generacions, però va ser a 2002 quan van decidir elaborar vi embotellat, recuperant part d'un celler que en altres moments havia servit al mercat local.
La vinya, tota pròpia, es distribueix en 12 Ha. repartides en petites parcel·les (o Leirós) de vinya d'entre 50 i 100 anys d'edat. La diversitat dels sòls i la influència climatològica d'ací creen un entorn idoni per que les vinyes mostren el seu caràcter. Ells conreen les varietats autòctones d'allà, Mencía i Godello, però també han recuperat ceps antics de Jerez i Donya Blanca.





Els vins
Elaboren sis tipus de vins diferents: dos blancs i quatre negres. Segons ens contà Miguel Àngel, aprofiten la diversitat dels edafològica i de les parcel·les amb suau inclinació de sòls profunds de tipus al·luvial formats per sorres granítiques i argiles amb vinyes de més de cinquanta anys elaboren el Baloiro. I dels sòls pissarrosos poc profunds rics en minerals en vessants amb pronunciada inclinació i vinyes de més de cent anys elaboren Viñademoya i Leirós. Vins aquests més frescos i fruitosos, amb caràcter mineral i durador.
Acabem amb la relació dels vins que fan en l'actualitat i la foto d'alguns d'ells:
  • Baloiro Blanco. Godello, Donya Blanca i Palomino.
  • Baloiro Godello. Monovarietal.
  • Viñademoya. Monovarietal de Mencia centenària. Vi jove de sorprenent relació qualitat/preu. Especialment recomanable!
  • Baloiro Crianza. 100% Mencia amb mig any de pas per bóta.
  • Baloiro Reserva. Monovalietal amb 15 mesos d'envelliment.
  • Leiros. Mencia de vinyes prefil·loxèriques de molt baix rendiment amb 2 anys de criança.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada