dimecres, 31 de desembre del 2014

Tast de 29/11/2014. "D.O. Tierra del Vino de Zamora"

Aprofitem per tancar 2014 amb aquest post dedicat al darrer tast que hem tingut enguany, el de la Denominació d'Origen "Tierra del Vino de Zamora”. Tot i ser un lloc conegut històricament per la seua producció de vitivinícola, es tracta d'una D.O. amb a penes 7 anys d’existència, que està formada per una cinquantena de municipis repartits de Nord a Sud entre les terres de Zamora i Salamanca, junt a la ben coneguda "Via de l'Argent".
El clima d’allà és Continental, l’altitud mitjana de 750 m.s.n.m. i el sòl d’allau fluvial, amb composició de sorra i grava en superfície i argiles més avall. En quant a les varietats admeses són:
Varietat de raïm    
 PRINCIPAL
 AUTORITZADA
BLANC
Malvasia
Moscatell de gra menut
Verdejo
Albillo
Palomino
Godello
NEGRE
Tempranillo (Ull de llebre)
Garnatxa
Cabernet Sauvignon
En zones vitivinícoles com aquesta, de reglamentació tan incipient, solen ser pocs els cellers de prestigi reconegut on poder trobar vins representatius. Ací “Viñas del Cénit” és qui en sobresurt sobre la resta, i és per això que veureu que protagonitzàren quasi tot el tast. En quant a la varietat, l'organitzador ens els trià tots sols d'Ull de Llebre. 

  • Villano 2011. Viñas del Cénit. VT Castilla y León. Monovarietal d'Ull de llebre amb criança de 3 mesos en roure. Lluent, de color picota de capa mitja alta. Molt aromàtic i expresiu en inici. Aromes balsàmics, de fongs, i també d'olives negres i cuir. Evolucionà després a altres més dolços i especiats (tofee, vainilla i regalèssia). Càlid en boca, de tanins potents i saborós. Astringent i amb aspror final.
  • Demora 2007. Viñas del Cénit. DO Tierra del Vino de Zamora. Monovarietal d'Ull de llebre amb 12 mesos de pas per bótes franceses. La fase visual ja anunciava el que acabà evidenciant el nas: defectuós. Una llàstima!
  • Malandrín 2009. Malandrín Wines. DO Tierra del Vino de Zamora. Monovarietal d'Ull de llebre amb 18 mesos de criança. Color granat de capa alta i llàgrima densa. Aromes de confitura, acompanyades d'altres minerals (mina de llàpis) i làctis (tofee, xocolate). Equilibrat en boca, suau i llarg.
  • Venta Mazarrón 2011. Viñas del Cénit. V.T. Castilla y León. Monovarietal d'Ull de llebre amb 8 mesos de pas per fusta. Color granat de capa mitjana, també dens. Aroma balsàmica, de pruna negra i carn. Evoució a tofee. Redó en boca, saborós, glicèric i molt llarg.
  • Vía Cénit 2010. Viñas del Cénit. DO Tierra del Vino de Zamora. Monovarietal d'Ull de llebre amb estada en bótes franceses de 12 mesos. Color granat de capa alta. Aromes tímides i retragudes, trobant poc més que vainilla i làctics (més xocolaté i tofee). Excessivament alcohòlic en boca.
  • Cénit 2009. Viñas del Cénit. DO Tierra del Vino de Zamora. Monovarietal d'Ull de llebre amb 19 mesos de criança en roure francès. Color cirera de capa alta alta i dens. Aromes molt complexes, destacant les balsàmiques i minerals, carnós. Concentrat d'estructura en boca, equilibrat, ample amb els tanins lleugerament aspres i encara una mica tancats.
Les evidències de similitud entre ells fou notable, com haureu vist. El sopar de després tingué com a protagonista la cua de bou, plat que estigué acompananyat per un altre zamorà, en aquest cas de Toro: Domínio de Valdelacasa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada