Dit i fet! Iniciem ací la sèrie ja anunciada de posts dedicats a l’oli. I quina millor manera de fer-ho, que amb algunes curiositats històriques? Allà anem, sense més preàmbuls...
Parlar
dels orígens de l’oli és remuntar-nos als de la nostra pròpia civilització, amb
les precedents que s’han succeït al voltant de la mediterrània. Els grecs li
atribuïen a l’olivera origen mitològic, una creació de la deessa Atenea en oferiment
a la ciutat que li donà -o de la que reb- nom.
Però el
seu origen veritable és remunta molt més enrere de l’època hel·lenística! Sembla
que fou durant el neolític, i a terres siri-palestines, quan l’ullastre (Olea sylvestris) va ser domesticat; iniciant
així el camí en que esdevindria un dels conreus llenyosos més estesos de tota
la conca mediterrània. I així, els fenicis, el gran poble comerciant de
l'antiguitat, va portar el conreu de l'olivera (Olea europea) a les costes del sud de la península Ibèrica, cap al
segle XI aC.
Amb Roma,
el consum de l'oli d'oliva arribaria als confins de l'imperi i el seu comerç es
va desenvolupar com mai abans. De fet, Bètica, la província romana que ocupava
bona part de l’actual territori andalús, ja va ser la principal productora
durant els segles d'esplendor de l'Imperi. De fet, Andalusia continua sent-ho en
l’actualitat, i a nivell mundial.
Olivera de Pego, que potser siga la més antiga del terme... |
Tanmateix
la importància de l’oli trasbalsava ja el seu propi ús com aliment, fent-se
servir com substancia medicinal, o cosmètica. Plini, l'historiador grec,
l’utilitzava com a recepta per la longevitat. I a les termes romanes es feia
servir per als massatges. En les uncions de les religions orientals, l’oli era
un element primordial, i així és citat repetidament a la Bíblia. De fet,
actualment encara s'utilitza en vàries cerimònies religioses catòliques. -Sí! Com
els altres dos components de la Tríada-.
Les poques
dades existents entre la caiguda de l'Imperi Romà i l’inici de l’edat mitjana indiquen
que l'olivera es continuava conreant, però principalment per a l'autoconsum,
podent concloure’s que la seua extensió fins i tot va entrar en retrocés. Una tendència
que es capgiraria prompte, amb la irrupció dels àrabs i la seua cultura
religiosa, que limita els consums de greix animal, centrant-se en
els d'origen vegetal. I amb açò, durant l’època musulmana es van realitzar
avanços agrícoles nombrosos, elaborant-se també multitud de tractats i textos
sobre oleïcultura. Els segles han continuat passant, però poc s’ho ha notat
l’olivera, un arbre extraordinàriament longeu que s’ha perpetuat com a
protagonista dels paisatges mediterranis més característics. I així ens ha
arribat a l’actualitat.
Una de les mostres paisatgístiques més icòniques, que fins i tot ha estat objectiu cinematogràfic, la podem trobar als territoris del voltant del Riu Sènia, amb la comarca del Maestrat i les veïnes del nord i l’interior. Allà podem trobar un paisatge bell i ple d’autenticitat que acull la concentració d’oliveres mil•lenàries més gran del món. A diferencia dels coneguts “mars d‘oliveres andalusos”, o altres zones de conreu intensiu, en el cas valencià les oliveres solen ocupar bancals amb marges de pedra seca, que explotats adequadament i de forma respectuosa són un eficaç agent enfront de l'erosió. Un paisatge agronòmic bell de reconeixement visual gran, sens dubte molt compatible amb el seu entorn de vegades forestal, i a qui també pot ajudar a protegir.
AOVE? Al proper post de la sèrie parlarem dels distints tipus d'oli... No us ho perdeu!
Un altre plànol de la mateixa olivera |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada