Fem avui una pausa amb això de l’oli que duem entre mans per tornar a ocupar-nos del vi. I és que com ja férem l'any passat (1 i 2), hem tornat a l’experiència Verema València d'enguany. De nou al Columnari Malva-rosa de l’Hotel Balneari Las Arenas. Així que anem a comentar el que ens hem dut d’allà. En 3 etapes, per no fer-les tan llargues: els 2 tasts comentats on estiguérem (el que ja esteu llegint i ‘Condado de Haya: Cata Histórica de Alenza Gran Reserva’) el passat dia 23 i el showroom del 24. Sens dubte, 2 dies més a l'any pel gaudi i l’aprenentatge, que ja han esdevingut adictius!
El tast 'Vinos para la historia' estigué conduit pel director comercial de l'empresa i l’enòloga de Toro Albalá, qui ha tingut que prendre el legat de l’icònic i ja octogenari Antonio Sánchez.
Aquest celler, ja centenari, té base a l'antiga central elèctrica d'Aguilar de la Frontera, i podríem dir que a més a més de fer bandera dels 3 fets diferencials de Montilla Moriles (PX-clima-sòl) són precursors amb la criança estàtica dels PXiménez de pansa. I amb això, amb el temps s'han anat guanyant la pàtina de prestigi de la que ara gaudeixen i poden presumir. De fet ja ens vàrem fixar en ells a Vinoble...
MIUT El Jabonero 2020
Començàvem amb aquest vi tranquil
parcel·lari, que junt al de la vinya pren nom de l’acròstic que formen: Mimo,
Identidad, Uva i Territorio. Tota una declaració d’intencions! Criança
d’11 mesos amb mares, barrejada entre bótes de roure i gerres de fang, i on
aquesta segona opció va guanyant percentatge en cada collita.
De color groc clar, lluent amb
reflexes daurats. Punxenc, net i fresc en nas. Aromàtic, on dominen tocs
cítrics i florals. Entrada en boca ben marcada. Untós i complex. Elegant.
Poley. Fino Lagar 10 años
Amb els Poley, entrem ja en terreny dels generosos. La reestructuració comercial dels darrers anys ha pres el mot Poley -nom d’Aguilar de la Frontera a l’època andalusí- per identificar tota aquesta renovada gamma.
Ens comentaren que just aquest fino -criança biològica- és el que transmet amb més fidelitat la pròpia aroma del celler, amb les seues andanes de bótes.Groc palla. Aromes d’ametlla, salins,
fumats, minerals... Saborós en boca, tornant a mostrar aqueixa sensació salina.
Sec i amb la lleu amargor final pròpia de la varietat i una suau acidesa
cítrica, deguda a l’albariza.
Poley Oloroso 15 años
Passant ja als de criança
oxidativa, tocava canvi de color. Caoba, amb llàgrima densa. Aromes de fruits
secs (nous i avellanes) i sobre tot de la pròpies bótes on s’envelleix. Sec i lleugerament
astringent en boca, alhora que glicèric i suau.
Poley Amontillado en rama 35 años
La ronda de secs arribava al
final amb aquesta meravella tan identitària. De color ambarí. En nas ens mostrà
un panell aromàtic dominat per les laques i els vernissos. Mostres encara de
fruita confitada, panses. Tabac. Sec, molt saborós i agraït.
Don PX Cosecha 2020
Amb aquest arribàvem als que
veritablement els han atorgat fama i predicament, la gamma Don PX, una manera
reverencial de referir-se a la varietat per batejar els seus vins dolços de
pansa. Una estil on han sabut marcar la diferència que ja comentàvem al
principi, de criança estàtica, o diferenciada per anyades.
De color ambarí. Aromes de pansa,
però frescs. També de panfígol, caramel,.. Però tot sobre un rerefons balsàmic
i amb l’alcohol molt ben integrat. Dolç i ample en boca.
Don PX 2002
I quan a l’anterior el deixen
dormir 20 anys de criança oxidativa, ens trobem aquesta meravella, i les que
vindrien després, que ja no caldrà comentar en detall, sobre tot perquè no les
tindreu tan fàcils de trobar...
Amb color banús. Molt dens, quasi
xocolatat. Del panell aromàtic ací desplegat podríem destacar la fruita, ja
ultrapansificada i un cert toc de taronja balsàmica. L’acidesa encara
persistent crea un equilibri magnífic de compensació amb el sucre, oferint un
conjunt captivador i gens empallegós.
Don PX 1973 Viejas Cosechas
Tot seguit tastàvem aquesta joia
cinquentenària, recentment guanyadora del premi Verema al millor vi dolç de
2022.
Don PX 1974 Convento Selección
Junt al següent, s’escolliren per
les seues exel·lències d’anyada. I just així és com ens digueren que van
decidint el seu millor moment de sortida a la venda. Sense pressa i sense un
ordre estrictament cronològic.
Aromes reverencials. Iodats, xocolate,
tofee,... Molt complex. Dolç, però sense saturar. Pura delícia!
Don PX 1964 Convento Selección
L’escollit com a fi de festa,
mantenint la seua identitat d’anyada, també mostrava un generós ventall
aromàtic molt encisador.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada