Junt al del post anterior, el que presentem ací fou l’altre dels tasts comentats al que assistírem, la vertical històrica de cinc anyades d’Alenza, el gran reserva de ‘Condado de Haza’, un tast que ja es presentà en el mateix format un mes abans, durant l’edició del Madrid Fusión d’enguany.
Sols per esmentar alguns antecedents;
del celler podem dir que en poc més de tres dècades ja està considerat tot un
clàssic, ben reconegut pel gran públic. D’entre els quatre cellers de que
disposa ara mateix la Família Fernàndez Rivera, Condado de Haza és el que ells
anomenen “El Château de la Ribera”: 200 Ha. de vinya a la vora del Duero, en la
zona burgalesa, que es va començar a plantar a 1987. I junt el casalot que
domina la finca, l’altre protagonista -invisible des de fora- és un túnel excavat
de 200 m, que s’endinsa baix la muntanya fins gairebé 30 m de profunditat.
Pel que fa al vi protagonista, és
un parcel·lari de l'anomenada Viña Valera (a 800 d’altitud) del que sols
es fan les anyades que es consideren de qualitat suficient -De fet, des de 1994
sols se n’han fet 11-. 100% tempranillo, fermentat amb tota la raspa, amb 36
mesos de criança en bóta, i que surt a la venda després del 5é any. I la curiositat
que el fa especial és el seu nom, naixcut dels de la parella fundadora: Alejandro
Fernández i Esperanza Rivera. Tanmateix, una de les filles, junt a un
dels enòlegs de l’empresa, fou qui conduïren la xarrada.
L’ordre en el servei, de més vell
a més jove, em semblà molt encertat, i el format màgnum també. No tant el fet,
que ja s’intuí durant tota la sessió i que contaren al final, d’haver-los
decantat tots el dia anterior.
Alenza 1995
Color teula de capa alta. Aromes florals,
de fulla seca de tabac, fum, torrefactes. Entrada amb acidesa marcada.
Alenza 1999
Color
molt similar al primer. I amb aromes també florals, encara amb notes encara de fruita (gerds) i de cuir. Saborós, fi i elegant; tot i que una mica secant.Alenza 2001
Color ja una mica més viu que els
anteriors. Aromes, ara de fruita roja madura, junt a notes especiades, on podem
destacar la vainilla. Ample en boca, i també saborós i lleugerament astringent.
Alenza 2006
Color robí de capa mitjana.
Aromes de fruites madures (puna negra), de regalèssia,... Expresiu i llaminer
en boca.
Alenza 2018
El benjamí del grup fou una
primícia, ja que encara està en fase de criança en ampolla; obtindrà les
etiquetes del consell regulador a final d’any i ja podrà sortir al mercat.
De color cirera i capa mitjana.
Aromes especialment fruitals, òbviament amb més matisos, i també sobre un
rerefons de vainilla. Saborós i molt agradable, amb la fruita molt present,
també en boca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada