Amb una història i desenvolupament estretament lligat a la indústria
vitivinícola, Jerez de la Frontera té una població pròxima als 213.000
habitants, sent la cinquena ciutat més gran d'Andalusia. Però tot i la seua
fama internacional en el sector, aquest va patir una crisi greu entre finals dels anys 80 i principis dels 90 del segle passat deguda principalment a una
disminució gran de la demanda interna, malgrat continuar sent un vi ben conegut de notable
prestigi mundial i demanda exportadora. En aqueix context i amb una voluntat ferma de
reviscolament, naix Vinoble a 1998.
Aquest Saló professional dels Vins Nobles és l'únic dedicat en exclusiva als generosos, licorosos i dolços especials, categoria en què s'enquadren els vins
emparats per la D.O.P. Jerez-Xérez-Sherry i Manzanilla Sanlúcar de Barrameda,
amfitrions d'una cita que reuneix també a grans vins tradicionals de la resta
de l’estat i el món. La mostra té un caràcter biennal, celebrant-se els anys
parells al conjunt monumental de l'Alcázar d’aquella ciutat. Un espai esplèndid,
que de manera indubtable contribueix a que la mostra mantinga una personalitat
i estètica difícilment igualables per cap altra de les fires dedicades al vi, que generalment ocupen grans pavellons i palaus de congressos, molt més
impersonals.
Aprofitant la sessió XI d’enguany, amb una interrupció forçada ara a 4 anys per la pandèmia, hem passat uns dies a Jerez on a més a més dels productes exposats i del marc expositiu de Vinoble, hem pogut gaudir també de l’ambient de la ciutat i la seua gastronomia. I en aqueix ordre ho explicarem, tractant de compartir aspectes que us puguen resultar d’interès pràctic: els vins que ens van semblar més recomanables entre els tastats, l'entorn d'activitats paral·leles i la gastronomia local, també amb el turisme gastronòmic. Per cert, si algú encara no sap ben bé de que va això dels vins de Jerez, ací teniu un enllaç a un post anterior que de ben segur us podrà ajudar.
Els vins
Foren unes jornades intenses, amb una bona llista de productes destacables, per la qual cosa vàrem optar pel format fotografia per destacar als que ens semblaren més notables. L’ordre seguit sols correspon al número d’expositor, i a cap criteri més. Finalment n’han sigut 16, d'entre els 62 participants:
1. Ximénez-Spínola.
La gamma sencera d'aquest celler va ser, sens bubte, un dels grans descobriments personals! A quin d'ells més recomanable en el seu estil... |
3. D.O.P. Montilla-Moriles. Pérez Barquero.
Alguns cellers que també disposen de vins tranquils, aprofiten per mostrar-los. Són pocs, però Fresquito, de Pérez Barquero, ens semblà dels més interessants |
I amb ell, aquesta gamma dels generosos cordobesos, molt recomanable també! |
4. D.O.P. Montilla-Moriles. Bodegas El Monte
Excepcional la línia premium dels Pedro Ximénes de Bodegas El Monte. Una mostra de domini absolut sobre aquesta varietat |
5. D.O.P. Montilla Moriles. Toro Albalá
Els 'Poley' de Toro Albalá! Quasi res porta el diari... |
Toro Albalá és també especialista en els PX d'anyada! Entre l'ampli ventall oferit, aquest duia molt bé els seus 20 anyets... |
10-11. D.O.P. Alicante
12-22. C.R.D.O. Jerez-Xérèz-Sherry, Manzanilla de Sanlúcar
Amontillado de Lebrija. Del territori més al Nord del 'marco'! |
Amontillado i Palo Cortado de Bodegas Yuste, de Sanlúcar. Pura delícia! |
23. Gonzalez Byass
24. FAP Grand Cru
Els de Sauterns tampoc es varen voler perdre aquest encontre tan especial. Especialment recomanable el Cuvee 79, que mostra la taula periòdica a l'etiqueta! |
26. Altanza – Colección R. Amillo
La temptadora colecció de Roberto Amillo. Ens agradà molt també el Vermut Amillo, molt més que el Reserva Especial -masa empallegós-... |
28. Bodegas Fundador
D'aquest celler amb nom de brandy, tastàrem la gamma VORS de Harveys, nom que manté viva la memòria de la marca amb la qual es va inventar el 'Cream', a Bristol, fa més de dos segles |
30. Bodegas Barbadillo
Una altra gamma, aquesta dels Barbadillo, que tampoc ens vàrem voler perdre |
32. Bodegas Juan Piñero
41. Terras do Portugal
De Porto a Madeira, passant per Carcavelos. 20 minuts de tast explosiu, en forma de viatge d'aproximació als generosos portuguesos. Això sí! Molt ben guiat... |
47-48. Canarias
Malvasia aromática d'Abona. Malvasia volcànica de La Palma. I un multivarietal de castes locals, del Hierro, també naturalment dolç! Les Illes Canàries també havien d'estar present... |
56. Cava Mestres
Aprofitàrem per conèixer la línia renovada de Mestres, els únics escumosos presents que valia la pena. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada