divendres, 13 de maig de 2022

Terra Moscatell, o... Moscatell de la Marina!

Finalment i després d’un ajornament per les ja passades pluges primaverals, aquest dissabte es celebrà “Terra Moscatell” a Dénia, una fira emmarcada en el projecte “Cuina de Territori” d’Els Magazinos. L’esdeveniment estigué organitzat magistralment per Mara Bañó (celler Les Freses de Jesús Pobre), generant continguts interessants i coordinant als participants. I comptà amb el suport, entre altres, de Vinos Alicante DOP i l’Associació de Defensors del Moscatell.

Allà es va poder gaudir dels vins de moscatell dels 13 cellers convidats, alhora que hi va haver un dens programa on: endinsar-se en la cultura dels Moscatells italians; gaudir de la història local, coneixent com la indústria pansera del Moscatell va transformar el port; apropar-se al turisme de proximitat, amb les Rutes del vi d'Alacant i dels Riuraus; als reconeixements del nostre sistema agroalimentari, dins de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia UNESCO, des de 2015; a la innovació educativa per a la sostenibilitat i la transformació dels patis en espais coeducadors, amb l’exemple de l’IES Sorts de la Mar; als vins naturals, ecològics i biodinàmics de Joan Tárrega, de Vinyología Canor; i a L'Alt de Benimaquia, coneixent com a Les Freses fermenten i crien un vi en àmfores com les trobades en aquest jaciment arqueològic. I amb cada xarrada, un àpat adient per acompanyar al vi servit.

Nosaltres sols poguérem estar a l’acte d’obertura, on participaven les entitats patrocinadores, i a la xarrada-tast que tingué lloc immediatament després: EL MOSCATO EN ITALIA, d’Andrea Gabrielli (d'Enovalencia), amb la degustació comentada de 4 vins representatius d’allà. L’experiència fou molt enriquidora, més encara amb l’oportunitat de tenir encara davant, per anar comparant-los, la copa de Les Freses amb la qual s’havia fet el brindis inaugural. Tot açò en feu tornar a reflexionar sobre un fet que no és la primera vegada que comente...


Més enllà de les pròpies marques, els Moscatells presentats per Andrea pertanyien a 4 de les zones on aquesta varietat es considera autòctona. I el que és més important: on té nom propi!. Moscato Giallo del Alto Adige DOC, Moscato Bianco de la Val d’Aosta DOC, Moscato d’Asti DOCG i Moscato de Sorso-Sennori DOC. Però la família de moscatells italians és molt més gran! I tan sols observant amb detall el mapa que donà suport a la xarrada d’Andrea podem apuntar-ne molts més (Moscato di Canelli, Moscadello di Montalcino, Moscato di Noto, Moscato di Siracusa, Moscato di Trani, Moscato di Pantelleria, Moscato di Terracina, Moscato di Scanzo,... ). I no parlem de taxonomia ampelogràfica, on estan agrupats per subvarietats, sinó de zones que li donen nom, per diferenciar especificitats pròpies.

Ningú pot discutir que la Marina Alta ha estat des de sempre Terra de Moscatell. I ara, passada l’etapa pansera, també de vins. Amb una saviesa creixent i honesta de persones viticultores i elaboradores que li van retornant la dignitat i estima a la varietat, mostrant amb orgull productes equiparables en qualitat als de qualsevol altre indret. No obstant això, potser caldria preguntar-se: -Qué ens falta per tancar el cercle?- Des del meu punt de vista, la resposta es clara: -un nom propi-. Una diferenciació que l’ajude a acabar de prestigiar-se i a guanyar posicions de diferenciació clara, en un mercat que cada vegada valora més les especificitats relacionades amb l’origen. No oblidem que en una comarca tan minifundista com aquesta, voler posicionar-se en preu no té un futur massa esperançador; però creant valor, segurament sí!

Deixem unes xifres, per acabar, que potser ajuden a entendre millor aquesta idea: a l’Estat Espanyol, amb 961.000 Ha de conreu de vinya, n’hi ha 151 indicacions geogràfiques vitivinícoles registrades, mentre que a Itàlia, per seguir amb el mateix exemple comparatiu, amb 719.000 Ha, n’hi han 549. És a dir, amb un 25% menys de vinya, quasi 4 vegades més figures de protecció. I amb l'oli, poc dat o baix igual. D
esprés envegem la seua manera de vendre's... -Moscatell de la Marina, ja!-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada