El tast que tancà la sisena temporada fou un recull d’alguns dels vins de dos cellers més grans i coneguts de la DO Somontano. A mode d’introducció podem dir que aquesta zona ha passat en pocs anys de gran desconeguda a ésser una de les més destacades en el panorama vitivinícola estatal, i això en gran part degut a projectes empresarials com els referits, que s’iniciaren a finals del anys 80.
Cal dir que a diferència d’altres zones, i alguna d’elles de molt a prop, ací no hi hagué una aposta inicial per les varietats autòctones, si no que més bé han estat les foranies qui s’han repartit el paper de protagonistes, almenys en la primera fase del desenvolupament comentat. Ara que per fi sembla haver ja una revalorització generalitzada de les varietats locals, els d’allà continuen sent encara i de manera general, vins d’ ensamblatge on els únics que solen destacar en solitari són els Chardonnay els Gewürtraminer. Però els nostres varen ser negres! Així que anem amb el tast:
- Enate Tempranillo-Cabernet Sauvignon 2006. Enate. DO Somontano. Cupatge amb 70% de T. i 30% de C.S. amb pas per bóta de 9 mesos. Color teula amb vora taronja de capa mitjana i llàgrima densa. Aromes de fruita roja i alcohol amb una evolució balsàmica. Concentrat mordent, punxenc i amb tanins densos. Resultava obvi que ja havia passat el seu millor moment.
- Enate Cabernet Sauvignon-Merlot 2010. Enate. DO Somontano. Ensamblatge a parts iguals de les dues principals varietats bordeleses, amb pas per fusta de 6 mesos. Color robí de capa baixa. Aromes de vainilla balsàmics i mentolats. Gustós i concentrat en boca, llarg.
- Viñas del Vero. Colección Pago El Ariño 2007. Viñas del Vero. DO Somontano. Monovarietal de Merlot amb 10 mesos de criança en roure francés. Color granat de capa alta. Aromes de xocolate i espècies que evolucionaren a tabac negre, molt aromàtic i varietal. Tanins picants, densos i espessos en boca, molt llarg.
- Viñas Del Vero. Gran Vos 2006. Viñas del Vero. DO Somontano. Barreja de Cabernet Sauvignon i altres varietats sense determinar criat durant 18 mesos en bóta i tret al mercat com a Reserva. De color cirera picota, amb capa alta. Aroma complexa on destacaven les notes de cuir i especiades (pebre blanc) amb evolució làctica de mantega i caramels mastegables. Concentrat i sostés en boca, amb tanins potents
- La Miranda de Secastilla 2009. Viñas del Vero. DO Somontano. La gamma Secastilla la fan servir en aquest celler per la col•lecció de vins que incorporen la Garnatxa, en aquest cas com a ensamblatge amb Syrah i Parraleta en proporcions no facilitades i amb estada de 8 mesos en roure francés. De color picota i capa alta. Poc aromàtic i molt alcohòlic en inici, guanyant després en complexitat on destacaven els aromes torrefactes i de caramel tofee. Com diria algun dels tastadors participants: -una bomba retardada!- Golós en boca alcohòlic i amb tanins potents. El de millor relació qualitat/preu.
- Secastilla 2007. Viñas del Vero. DO Somontano. Monovarietal de Garnatxa, amb 10 mesos de criança en roure francés. De color picota, negra i ben coberta. Aromes complexes on hi trobàrem oliva negra, espècies (pebre negre), fruita negra especiats... que evolucionaren a altres més goloses (mantega, regalèssia,...) Sedós en boca, complementari, molt saborós, i ample de volum i tanins. Fou triat com a millor del tast.
- Enate Merlot-Merlot 2003. Enate. DO Somontano. Monovarietal amb 16 mesos de criança. Malauradament estigué defectuós i no anem a comentar-lo. Però si voleu llegir l'anyada 2007, la teniu ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada