dijous, 8 de desembre del 2022

Tastant amb l'equip de Verema. Sessió de 2/12/2022.

Recordeu que podeu llegir aquestes mateixes ressenyes, però enriquides amb més opinions, a verema.com\usuarios\vicent-torres

ZINIO STREET ART COLLECTION BLANCO 2021. DOC Rioja

ZINIO Bodegas néix de 1986, amb la unió cooperativa Bodegas Patrocinio S.C.L. 200 viticultors, amb una propietat de 450 Ha. a la Rioja Alta. 3 grans zones amb 22 tipus de sòls diferents d’on ara elaboren més de 15 referències que exporten a 30 països. Diversos projectes d’I+D els fan mantenir un compromís constant amb el medi ambient, la viticultura i la innovació. Mostrant orgullosos, a més a més, que el 80% de la plantilla són dones, i la seua aposta ferma per la sostenibilitat tant des d'un punt de vista social, com econòmic i medioambiental.

Inspirats precisament en el moviment social Meninas de Canido, de Ferrol, el projecte Street Art Collection és una col·laboració entre María Martínez, l’enòloga del celler, i Norrel Robertson MW (l’escocès Volante) encetada fa uns anys amb un vi negre, i seguida ara per un mono varietal de Tempranillo Blanc de criança mixta (fusta/inox.) de 8 mesos.

Color daurat clar, net i lluent. Aromes de flor blanca i de fruita cítrica. Amb bona evolució. Entrada en boca saborosa fruital i vellutada, amb final sec.

BERCIAL BLANCO SELECCIÓN 2021. DO Utiel-Requena

Tres generacions lligades a la vinya asseuen les bases de Bodega Sierra Norte. Un projecte que fructificà a 1999, amb la unificació de les vinyes familiars i la creació d’un celler que 23 anys després controla 420 Ha. repartides en 6 zones productores fitants: Camporrobles, Calderón, La Roda, Carcelén, Jumilla i El Pinós.

La que tastem avui és una referència que pertany a la gamma Bercial, topònim d’un municipi de la Campiña segoviana, relatiu a zones amb existència d'espart bord (albardí).

Però en paraules seues: "El fruto de las mejores parcelas, la paciencia y el buen hacer". En el nostre cas, un cupatge de Chardonnay (45%), Sauvignon Blanc (40%) i Macabeu (15%), amb pas per bóta de 3 mesos.

De color daurat lluent, clar. Aromes fresques i agradables, amb la fruita com a protagonista, però ben complementades. Sabors tropicals en boca. Amb acidesa i tensió. Vibrant.

PAGO DE LOS BALAGUESES GARNACHA TINTORERA 2020. DO Pago de Los Balagueses

A 1999, la família Valiente van fundar a Requena Viñedos i Bodegas Vegalfaro, nom que combina el mot «vega», que significa terreny fluvial, amb el nom històric del celler, Casa Alfaro. A més a més d’elaborar vi DOP Utiel-Requena i DOP Cava, a 2011 van aconseguir la qualificació de DOP Pago de Los Balagueses pel seu vi de Finca.

Pago de los Balagueses és la gamma de vins de més alt nivell de Vegalfaro, provinent de les parcel·les homònimes. Està situada en un lloc aïllat, completament envoltat de boscos, herbes aromàtiques, ametllers i oliveres, dins de l'escarpat Parc Natural de les Hoces del Cabriel, on gaudeix d’un microclima i sòl ideals. De les 4 referències emparades, tastàrem el monovarietal de Garnatxa Tintorera, que té una criança en bóta d’entre 10 i 12 mesos.

De color robí, encara ben viu, i capa alta. Aromes fruitoses llamineres, barrejades amb altres més verdes i balsàmiques. Fresc. En boca, net, però encara lleugerament picant. Astringent, i amb sensació amargosa final. Persistent. Sens dubte, li queda recorregut d’alçada...

CAPRASIA BOBAL ANFORA BIPARCELARIO 2020. DO Utiel-Requena

Seguim amb un altre vi de Bodegas Vegalfaro, ara de la DOP Utiel-Requena.

Els vins de la gamma Caprasia provenen just de la Finca Alfaro, a Requena, i per a ells fan servir un nom històric, que equivaldria a “la terra de les cabres”. Una mena d’homenatge a l’època incipient de la viticultura, quan les manades de cabres munteses correrien lliures entre la Serra Cabrillas i el Riu Cabriol. L’ací referit és un Boval (100%), envellit 14 mesos, combinant àmfores de fang i bótes de roure.

Color roig cirera de capa mitjana, net i lluent. Aromes entre fruitoses i carnoses. Balsàmic (eucaliptus). Entrada potent en boca. Definit i amb acidesa i tannicitat ben presents.

FINCA EL RINCÓN DE CLUNIA 2019. IGP Castilla y León.

Clunia (Colonia Clunia Sulpicia) és un enclavament arqueològic d'excepcional interès, des de que s’inicià a excavar a 1915, situat a Peñalba de Castro, a La Sierra de a Demanda. Fou una de les ciutats romanes més importants de la meitat nord d'Hispània als segles I-II. I amb aquest transfons històric tan de pes i directe, amb altituds al voltant dels 1.000 msnm, als anys 90 comença un projecte homònim de plantació de vinya, cercant segons ells mateixos: "elaborar vinos de calidad altísima y marcado carácter en un clima hostil".

Treballen sols mono varietals i aquest és l’únic parcel·lari, el qual fan sols amb Tempranillo de la finca que li dóna nom. Amb una elaboració que inclou 18 mesos de pas per roure francès.

De color robí i capa mitjana. Aromes llaminers de fruita, amb presència combinada de roja i negra (nabius, mores,...). Ben complementat, també amb balsàmics i terciaris de qualitat (caixa d’havans). Saborós, expressiu i ample en boca. Amb bona estructura i acidesa.

EL ANEJÓN 2018. DO Ribera del Duero

Des de la seua primera anyada a 1991, l’ascens de Pago de Carraovejas fins l’èxit durador que l’acompanya ha estat meteòric, segur que digne d’estudiar-se en escoles de negoci. Avui, ja amb el canvi generacional consolidat i amb celler de disseny en marxa, exporten el model d’èxit a altres zones vitivinícoles. Però com diuen ells: “Siempre con la cabeza en las nubes y los pies en la tierra”.

Com fan amb el seu vi genèric, pel parcel·lari “Anejón” -de bancals amb vistes a Peñafiel- també combinen la tinto fino amb les dues franceses Merlot i Cabernet Sauvignon, ací amb proporcions del 12 i 7%, respectivament. I com amb l’altre parcel·lari, sols n’hi ha les anyades excepcionals.

De color robí, dens. Aromes dolces i encisadores on a més a més de fruita n’hi ha una part balsàmica, de li dóna frescor. Molt prompte hi trobem també cafè i torrats,... Gran! En boca també atrapa, amb una sensació vellutada molt agradable que ja s’intuïa a la vista.

PALO CORTADO DE LA CRUZ 1767. DO Jerez Xeres Sherry

De nom format per les dues primeres lletres dels cognoms, Bodegas Arfe és el projecte personal de Luis Arroyo Felices, qui fou Director Tècnic del Grup Garvey. No és normal trobar al Marco de Jerez un celler que elabore un sòl estil de vi, i menys encara que aquest siga Palo Cortado. Això mateix fan a Bodegas Arfe, dedicant-se en exclusiva a l'elaboració del Palo Cortado, l'únic celler de Jerez que produeix un únic vi. En aquest cas, a més a més, el més misteriós... «Accident» per alguns, «art» per altres.

Potser ací caldria ací fer una paradeta per explicar que és! Fem-ho amb paraules del seu Consell Regulador: L'elaboració del Palo Cortado és l'exemple més palpable de la necessitat que té el cellerer de Jerez d'identificar clarament l'autèntica vocació de cada tipus de vi i d'actuar en conseqüència. Es tracta de vins procedents de mosts de palomino extremadament fins, inicialment encapçalats a 15% vol. i identificats amb un "palo" o ratlla obliqua. Al final de la fase de sobretaula, la constatació per part dels tastadors de l'existència de determinades característiques molt específiques en algunes de les botes en què s'ha mantingut el vel de flor, en determinarà la classificació com a potencials “Palos Cortados” (el que es il·lustra a les botes amb una ratlla horitzontal que talla el "palo" original). El vi es torna a encapçalar per sobre dels 17% vol. reconduint-se així cap a un procés de criança oxidativa.

El que ací ressenyem és de color ambarí clar. Amb aromes vius i punxants: avellana, vernís, iode,... Entrada en boca molt seca i estructurada. Saborós, redó, envolupant. Durador. Un Vi de meditació, ideal per a degustació lenta, submergint-nos en els diferents matisos i les harmonies aromàtiques inacabables que ofereix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada