divendres, 20 de gener del 2023

"Los Arràez"

Tal con ja anunciàvem al final del post anterior, aquest el dedicarem a comentar els vins que ens presentà fa unes setmanes Carlos Falcó, sommelier i responsable comercial de Bodegas Arràez. Parlem d’un celler que està a La Font de la Figuera, a Terres dels Alforins, i per tant no podem començar sense esmentar aquest altiplà que voreja la Serra Grossa: un paisatge agronòmic ben conegut arreu del País; i molt lloat per la seua bellesa harmònica.

A Bodegas Arráez es deuria d’acudir amb helicòpter! I dic això perquè el conjunt de les instal·lacions ha pres la forma d’una enorme ampolla, especialment visible des de l’aire. Sí, ho haveu llegit bé! Una gegantina ampolla de vora 6.000 m2, que mai ha parat de créixer...

Però baixem a terra, i comencem pel principi, esmentant les tres generacions que successivament han anat encarant el destí empresarial del celler:

  • Antonio Arráez Garrigós el creà, a 1950.
  • A 1980, amb Antonio Arráez Ibanco va arribar la industrialització i internacionalització de l'empresa.
  • Per la seua banda, Toni Arráez Calabuig -director actual des de 2007-, ha renovat completament la imatge dels seus vins, apostant per un màrqueting fresc, modern i trencador, encarat a eixamplar encara més el volum de vendes, especialment entre nouvinguts al món del vi.

Com haureu vist, poden presumir d’haver anat adaptant-se amb èxit a cada cojuntura i a les exigències distintes de cada generació de consumidors succeïda. En quan als vins, ara mateix ofereixen un bon grapat de referències, tots amb el denominador comú d’aqueixa imatge desenfadada, atraient i fins i tot diríem: provocadora, molt ben dissenyada per encarar-se a un determinat target. Concret, però ben ampli.

A més a més de vins sense adscripció, elaboren a les DOP Valencia, Jumilla, Utiel-Requena, Alicante i Cava. I en el seu port foli, compten amb una garbera de referències amb noms que segur que us sonen: Mala Vida, Vivir Sin Dormir, Bala Perdida, Vividor, La Madriguera, Cava Sutra, Minimo, Canallas, Hu-Ha (El “Tecno-Vi” de Ximo Bayo), Miss Tela, Eduardo Bermejo (una dedicatòria al dissenyador de moltes d’aquestes etiquetes). O Fins i tot cervesa, negoci al que també varen entrar fa uns anys, comprant la cervesera ‘La Socarrada’.

Tanmateix, aquest lideratge en vendes resulta sempre molt difícil de compatibilitzar amb la imatge d’un elaborador de prestigi, amb productes acurats. I justament en aqueixa direcció, a 2018 van llançar un projecte, presentat aleshores com el més personal de Toni: Los Arráez. Es tracta d'una gamma de vi més treballada, especialment diferenciada a la resta del produït al celler. I que està formada ara mateix per vins emparats per la DO València que volen donar protagonisme a algunes de les varietats autòctones, o desacar algunes vinyes pròpies especialment escollides.


Los Arràez. Malvasia 2021

100% Malvasia de

vinya pròpia de 40 anys. Un 30% és cria durant 3 mesos en bótes de roure francès amb baixa tannicitat.

De color groc verdós. Fresc. Amb aromes d’ametlla verda (queixalet) i minerals (clarió). Ample i saborós

Los Arràez. Shyrah 2021.

100% Syrah, de la parcel·la més altitud de la Font de la Figuera, envoltada de pins i fauna autòctona.

Color cirera burlat, ben cobert, amb capa alta. Carnós. Aromes de fruita madura (pruna negra compotada,...) que contrasten en una sensació fresca en boca. Ample.

Los Arràez. Parcela 0 2019.

Selecció parcel·laria amb 40% Garnatxa Tintorera, 30% Monestrell, 15% Cabernet, 10% Arcos i 5% Forcallat. Criat durant 18 mesos en bótes de roure.

Granat de capa alta. D’interessant i cridaner panell aromàtic: ebenisteria i fustes de qualitat, vainilla, coco, xocolate. Potent en boca, amb una tannicitat present, però ben polida.


2 comentaris: