dissabte, 7 de gener del 2023

#PanelVeremaAlicante. Sessió de tast 22/12/2022.

 

Tot seguit, les ressenyes dels vins del darrer tast de 2022 del Panell Verema d’Alacant. En aquest cas fou al Restaurant “La Cuina de Nico”, on en acabar menjarem molt bé, per cert. Com sempre, podreu trobar aquests mateixos comentaris, enriquits amb els d’altres usuaris a https://www.verema.com/usuarios/vicent-torres


PLUMA BLANCA 2021. DO Rueda

Bodegas El Inicio és la iniciativa de 3 amics -i ara socis- que des de 2007 creen un celler a Peñafiel, des d’on han anat cercant després altres elaboracions en distintes zones vitivinícoles. Pluma Blanca és un dels dos que elaboren baix la DOP Rueda, concretament a  Nava del Rey, i sota els criteris de l'agricultura ecològica.

Vi jove mono varietal de Verdejo, fermentat en dipòsit, i amb remogut diari per generar cremositat.

De color lleugerament daurat lluent molt clar. Molt aromàtic, destacant la part floral (tarongina), de fruita (de pinyol i cítrica) i les notes anisades. Entrada en boca secant i una mica alcohòlica, acompanyada novament per la sensació cítrica ja mostrada en nas. Acidesa marcada.

RAMÓN BILBAO VERDEJO 2021. DO Rueda

Fundat a 1924 per Ramón Bilbao (Etxebarri 1876 - Haro 1929), el celler homònim forma part des de 1999 de Zamora Company, l’empresa d’origen murcià que s’inicià amb Licor 43 i que ara distribueix un port foli de més de 15 marques, operant a més de 80 països. Tot i el caràcter riojà de la marca, des de 2016 disposen d’un Celler a Rueda des d’on elaboren el seus blancs.

Vi jove, 100% Verdejo, procedent de la Finca Las Amedias, amb 60 Ha d’aquesta varietat i  de Sauvignon blanc.

Groc palla clar. Aromes florals de mel i fruita tropical. Mostra certes notes de mineralitat (pols) i de llevats. Amable en boca, però potent i estructurat. Amb sensació final metàl·lica. Persistent.

FINCA VALIÑAS 2017. DO Rías Baixas

Ben coneguts per les seues cridaneres ampolles de color blau, Bodegas Mar de Frades -que també forma part de Zamora Company- des de 1987 tracta de representar l'arrelada tradició viticultora del Val do Salnés. D’entre les seues vinyes, aquestes 7,8 Ha que formen Finca Valiñas, destaquen de forma icònica.

Albariño seleccionat de la vinya Finca Valiñas, criat sobre les pròpies mares en acer inoxidable, i amb una meitat del vi envellida 6 mesos en bótes noves de roure francès.

De color groc palla clar. Aromàtic. Sensacions de pastisseria fornejada en primer pla, acompanyades d’altres més fresques i en certa mesura herbàcies (palla acabada de tallar). Trobem també gesmil, poma verda,... Saborós, amb l’acidesa ben integrada. Voluminós i amb sensació final salina.

TANTUM ERGO CHARDONNAY & PINOT NOIR 2019. BRUT NATURE. DO Cava

Des de Requena, en pocs anys i amb un nom que refereix la procedència dels propietaris; Marc Grin, Pablo Ossorio y Rafael Navarro han fet de Bodegas Hispano+Suiza un dels cellers més reconeguts del País Valencià. Treballen blancs, negres, i també escumosos. Aquests darrers sota el nom d’una locució llatina, de difícil traducció literal.

Cupatge de blanca i negra, amb primera fermentació en bótes noves de roure americà de 400 litres. I segona en ampolla, amb criança posterior mínima de 22 mesos.

Groc daurat molt clar, amb bombolla fina. Aromes de panaderia, mantega, poma torrada, avellanes,... En boca tornem a trobar una bombolla que ompli bé la boca, però sense estridències. Al retro nassal, tornen les sensacions olfactives.

AROUSA 2020. DO Rías Baixas

Amb origen a 1985, Bodegas Martín Códax va prendre el nom d'un trobador gallec medieval, que va viure entre els segles XIII i XIV. I des d’aleshores no han parat de créixer, formant ara un grup al que pertanyen ja 4 cellers, i exporten a més de 50 països del món. Dins les seues referències l’Arousa neix d'una selecció de parcel·les acaronades pel mar, junt la desembocadura de l'Umia.

100% Albariño, fermentat en inoxidable i amb criança de 18 mesos

Color groc daurat, amb llàgrima densa. Aromes de mitjana expressió, on abunden les sensacions fruitals variades (poma, aranja,...) i de pa fermentant. Ample i dens en boca, amb un agradable frescor final.

TRAS LA YESCA 2021. DO Toro

Com diuen ells mateixos, Bodegas Rodríguez y Sanzo són un celler familiar fundat a Valladolid fa uns 20 anys, des d’on treballen amb vins artesanals d'elaboració pròpia, però procedents de més de 7 DO's diferents. Dins d’aquest gran ventall d’opcions, 'Tras la yesca" té la particularitat d'estar fet amb vinyes recuperades d’aquest mal. La yesca de la vinya és una malaltia parasitària molt produïda per fongs que penetren a la fusta del cep a través de determinades ferides, i que pot matar la planta en tan sols 10 dies.

Aquest vi, 100% Tinta de Toro, s'aprofita i fa protagonistes als canvis que pateix el fruit de plantes salvades. Té una criança en bótes de roure francès durant 12 mesos.

Color cirera burlat madura, de capa mitjana i densitat alta. Aromes carnosos, minerals, especiats i de fruita negra molt madura, que ofereixen certa sensació licorosa al conjunt. Entrada en boca seca i astringent, però amb bon recorregut.

EDULIS 2019. DOC Rioja

De fundació relativament recent, Bodegas Altanza neix des de zero a 1998, amb la intenció de, segons les seues pròpies paraules: “elaborar Riojas clásicos-atemporales, con un toque moderno y mucha autenticidad”. I això intenten des de Fuenmayor, a la Rioja Alta, però també amb un peu ficat a Jerez. De nom gastronòmic, Edulis és la referència base del celler.

Mono varietal de Tempranillo, amb una criança de més de 12 mesos en bóta de roure francès.

De color robí, amb capa mitjana i llàgrima densa. Aromes condensades, que en activar-se es mostren balsàmics i fruitosos. Fusta ben present. Especiat (pebre negre), cacau, cuir,... Alcohòlic. Entrada punxenca en boca, amb tannicitat marcada.

TANTUM ERGO PINOT NOIR 2019. BRUT NATURE. DO Cava

També de Bodegas Hispano+Suiza, com l'homònim ja referit.

Escumós Rosat Mètode Tradicional, 100 % Pinot Noir, amb primera fermentació en bótes noves de roure americà de 400 litres. I segona en ampolla, amb criança posterior mínima de 22 mesos.

Color pell de ceba amb bombolla extra fina. Aromes de fuita roja (frambèsia,...) i de pastisseria. Ample i amb bombolla ben present.

Vermut Zecchini Rojo Edición Limitada

De color coca-cola. Molt aromàtic, destacant les notes de canyella, nou moscada, cola,... Conjunt de final dolç


Entre l'acabament del tast i l'àpat posterior, tinguérem la visita de Carlos Falcó, sumiller i delegat comercial de Bodegas Arráez, qui ens presentà el seus vins parcel·laris. Però això ho deixarem per un altre post! Aquest ja s’ha allargat massa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada