divendres, 19 de juliol del 2024

Un parell de projectes singulars

Fa just un any us parlàrem de “La Potingues”, una botiga de productes ecològics de Pego, que començava a mostrar-se molt activa en el terreny gourmet. I un any després tornem a fer-ho, amb aquesta opció ja plenament consolidada pel naixement d’El Raconet de la Potingues, l’espai gastronòmic de dins de la mateixa botiga, on poder assaborir -a més d’adquirir- una bona gamma d’especialitats gastronòmiques. Una opció singular on, tot i no haver cuina, hom pot gaudir d’un àpat fred amb molt bones opcions, minoritàries i originals, com els vins que tenen, tant per ampolla sencera, com per copes soltes. Un raconet, un lloc íntim i obert, amb poc espai però amb molt bon ambient, defensat amb solvència per Diana i Xavi.


Sent així, dilluns passat acollien la presentació d’un altre projecte ben singular: ‘Aretheal’, l’aventura personal de Marc Aguiló, centrada a vinificar tres parcel·les situades en els Colls de Porrera, dins la DOQPriorat. El mateix Marc estigué allà, per presentar-nos aquesta proposta: parlant-nos de les seues produccions limitades de vinyes singulars, cercant l’essència prioratina. De la seua passió i respecte per la terra. I clar... dels vins que fa!

En tastàrem 7, que s’acompanyaren de distints àpats:

  • ARETHEAL BLANC 2023. Monovarietal de garnatxa blanca, fermentat en bóta. Intens, però ben equilibrat i molt gastronòmic.
  • ARETHEAL COLLS DE PORRERA 2022. Cupatge de garnatxa i carinyena, amb lleuger pas per fusta. La fruita negra i els balsàmics es mostraven com a els protagonistes d’un vi sense massa complicacions, fàcil de beure.  
  • Després vindria una novetat, encara en fase experimental i sense etiquetar, que combina Montsant i Priorat, marcant al primer com a protagonista. El més golós! Sens dubte...
  • ARETHEAL GARNATXA CARINYENA 2021. De nou, un cupatge de garnatxa i carinyena, però de coster (bancal de fort pendent) i amb criança de 13 mesos en botes de roure francés. Tot i que inicialment semblava un poc reduït, molt prompte començà a mostrar-se com és: aromes seriosos de fusta -potser massa present-, però saborós i estructurat.
  • ARETHEAL GARNATXA CARINYENA 2022. Des del meu punt de vista, aquesta nova versió del mateix vi en la seua anyada més recent, mostrava una millor integració dels aromes primaris amb els de la criança. Especiat i elegant.
  • COSTER PEP MARIANO 2019. El vi “top” del celler correspon a una carinyena de vinya centenària, conreada en coster. Fermentada i criada, 14 mesos, en botes de roure francès. La intensitat cromàtica ja ens avançava el que trobariem després a la copa: una autèntica delícia! Aromes de confitura, torrats, força, però del·licada i amb mineralitat... Com per no parar! -Després d’aquesta demostració, tocarà discrepar del “Cant de batre”, que canta Jonatan Penalba:

 “No plantes vinya en costera.

 ni sembres blat en barranc.

ni et cases amb forastera:

mira que t’enganyarà.”

  • ARETHEAL BLANC 2020. De nou tornàvem a repetir un vi, canviant d’anyada. El Marc ens havia reservat una anyada antiga del blanc que havia iniciat la ronda. Òbviament, els aromes evolucionats resultaven més interessants que en el primer, però la també normal pèrdua de frescor podria convertir l'assumpte en tema de debat.

En resum, un tast ben interessant, en un ambient distés i molt agradable! Tornarem al Raconet de La Potingues, també pels vins d’Aretheal...








1 comentari:

  1. El Raconet de la Potingues21 de juliol, 2024

    Moltes gràcies per la resenya ! Un plaer compartir el Tast de Aretheal amb companyia de paladars exigents que reconèixen el treball i el bon fer.

    ResponElimina