CIRCE 2020. Bodegas Avelino Vegas. DO Rueda.
A la mitologia
grega, Circe va ser famosa pel seu paper a la llegenda de Jason i els
Argonautes, i també a L'Odissea, d'Homer. Era una fetillera de l'illa d'Eea,
que transformava en animal a qui la ofenia. Per la seua banda i prenent la part
bona de la màgia, Avelino Vegas utilitza aquest nom per al seu blanc, de la
part segoviana de Rueda. D’estil clàssic, molt en la línia que caracteritza
aquesta DOP.
Vi blanc de color clar, lleugerament daurat i lluent. Molt fragant, al nas trobem un primer pla d'aromes de fruita blanca i tropical, que dóna pas a un fons més subtil de flors blanques. Fresc. En boca, resulta lleugerament punxenc en atac, encara que saborós i envolupant. Molt franc, reproduint en via retro nasal els mateixos matisos olfactius. De persistència notable, la seua acidesa ben equilibrada ofereix una sensació final molt agradable.
STA GIRÓ ROS 2020. Bodegas Santa Catarina. VT Mallorca.
Després del canvi generacional i d’un gir radical en la seua filosofia, Santa Catarina ha renascut de les seves cendres, com l'au Fènix. I així, a més de millorar la finca s'han substituït gairebé totes les varietats franceses per locals, cosa que d'altra banda ja sembla una tendència cada vegada més estesa al sector. Quelcom, des del nostre punt de vista, molt interessant i afavoridor...
En aquest cas ens trobem davant d'un mono varietal de l’autòctona giró ros, la qual fa pocs anys va estar molt a prop de la seua extinció. Vi blanc, de color groc daurat, net. Amb aroma discret i una mica apagat, que mostra matisos fumats. A la boca, treu potència i calidesa. Salí, amb final sec i lleugerament amarg (l’ametlla d'alguns generosos), cosa que el fa gastronòmicament molt recomanable.
CONDE DE VALDEMAR TEMPRANILLO BLANCO 2020. Bodegas Valdemar. DOQ Rioja
Encara que en aquest
conegut celler de La Rioja, de la històrica família dels Martinez-Bujanda, tenen més predicament els seus vins negres, ací tastem un blanc de la varietat ull de
llebre blanca, interessant raresa procedent d'una mutació genètica natural,
localitzada per primera vegada el 1988 en un vinya vella de la població també riojana
de Murillo del Río Leza.
Vi blanc, de color daurat clar, molt dens i glicèric. Aroma discreta i molt fresca de fruita de pinyol (albercoc) i tropical (plàtan). Acompanyada d'altres més vegetals i verdosos (pi, espígol, farigola, fonoll,...) i fins i tot químics (farmàcia,...). Entrada a la boca potent, saborosa i càlida, encara que amb una acidesa viva i present, pròpia de la varietat. Final amargós i una mica alcohòlic.
QUINTALUNA 2019. Osian Vides y Vinos. VT Castilla y León.
Aquest és el projecte
per a l’elaboració de vins blancs de l'exitós celler Pago de Carraovejas, que arriba
acompanyat d'una potent declaració d'intencions, de la qual ens quedem amb la
seua última frase: “Sòls pobres que obliguen els ceps a donar el millor de si
mateixos amb unes condicions climàtiques extremes.”
Així doncs, estem davant d'un verdejo ben diferent del que normalment solem trobar enlloc: vi blanc, de color daurat, dens. Aromes inicialment una mica tancats. Record dels interessants hidrocarburs de la riesling centreeuropea. D'entrada potent i voluminosa a la boca, alhora que fresca. Una mica salí i molt mineral, amb sensació alcohòlica final. Una vesant del verdejo que també convé conèixer!
AULA BOBAL ROSADO 2020. Grupo Coviñas. DO Utiel Requena
Aquest celler és líder en volum a la seua DOP, controlant la propietat de més del 41%
de la vinya. Això fa que tinguen una varietat de referències enorme. I així, la
gamma 'Aula' es presenta sota la idea de la recerca de la sincronia amb la natura,
en una combinació d'eina de treball i fauna autòctona.
Ens trobem davant d'un vi rosat mono varietal de bobal, de color rosa clar i aspecte glicèric. Destaca l'aroma de fruites silvestres, acompanyat de sensacions làctiques i fins i tot cítriques (aranja), però en un conjunt molt llaminer. Saborós i d'entrada potent a la boca. Molt franc, repetint-se les sensacions ja percebudes al nas. Bona relació q/p.
FLOR DE MUGA ROSADO 2020. Bodegas Muga. DOQ Rioja
Vi rosat mono
varietal de garnatxa de parcel·la per al qual només s'utilitza el most flor,
fent honor al seu nom, extret sense més pressió que la gravetat. I amb
fermentació en tines de roure. Tinguem en compte que Muga és ben coneguda per
la seua boteria pròpia i aquest és un ingredient bàsic més de gairebé tots els
seus vins.
D'un subtil color
pell de ceba pàl·lid, extremadament clar i amb bon aspecte glicèric. Aroma
llaminera, entre fruitosa (maduixa) i làctica, on també trobem caramel i notes
clarament anisades. Agradable entrada a la boca, amb acidesa ben compensada.
Seriós, metàl·lic i persistent, amb agradable final salí.
VIENTO SOBRE LA PIEL. Cooperativa de Viver. IGP Castelló
L'actual
Cooperativa de Viver es defineix a si mateixa com a empresa agroalimentària
moderna i innovadora. Aleshores, amb el seu nou projecte agrari “La Piel”,
presenten els vins mono varietals de les finques de més altitud, buscant una
millor expressió dels territoris d'aquesta IGP, en el seu caràcter
mediterrani.
Vi negre de color robí i capa mitjana, amb vora clara. Una mica tancat al seu inici, per anar mostrant després: aromes de fruita negra (pruna), balsàmics i especiats (regalèssia). Entrada a la boca lleugerament aspra, encara que amb tanins molt suaus. En evolució ens va mostrar notes de caràcter empireumàtic (pa torrat i fumats). D'excel·lent relació q/p.
MARTÍN BERDUGO CRIANZA 2021. Bodega y Viñedos Martín Berdugo. DO Ribera del Duero
Amb poc més de dues
dècades d'existència i tenint cura d'una imatge moderna i desenfadada, aquest celler
familiar ha aconseguit posicionar-se amb notorietat en un entorn tan disputat
com la Ribera del Duero. I així, ara ja poden presumir de les 87 hectàrees de
vinya en una sola finca, amb vinyes madures de més de 30 anys.
Vi negre de color granat i capa mitjana, amb aspecte dens. Aromes llamineres de fruita negra i balsàmics. Amb notes làctiques, també de cacau i coco. Entrada a la boca entre dolça i assecant. De textura terrosa, molt persistent.
FINCA LADERO 2016. Lalomba. DOQ Rioja
Lalomba és un
projecte capdavanter nascut al si de Ramón Bilbao, però totalment independent i
ben diferenciat. Cridat a convertir-se en la seua col·lecció de vins més exclusius:
els procedents d'alguna de les vinyes amb singularitats, i que demostren un
caràcter especial. Amb això, a més d'elaborar aquesta nova marca, es pretén que
aquesta inversió sense miraments en innovació i investigació, dedicades a la recerca
d'excel·lència, acaben generant coneixement de retorn al seu grup d'origen, Zamora Company.
Així doncs, ens trobem davant d'un vi ambiciós: negre de color cirera intens, amb capa mitjana i rivet clar. De llàgrima densa. Intensitat mitjana al nas; fresc i balsàmic. Amb aromes molt ben complementats: fruiters (baies), especiats (especialment pebre blanc i clau) i lactis. Entrada a la boca suau, però amb presència alcohòlica notable, potser poc expressiva per la seua tanicitat molt polida.
VICTORIA 2016. Barcolobo. VT Castilla y León
Vi d'un celler
familiar de produccions menudes, situat en una finca de llarga tradició,
agrària, ramadera i cinegètica de la Reserva Natural “Riberas de Castronuño–Vega del Duero”. Per la seua localització, comparteixen criteris de
sostenibilitat i absència de plaguicides, en un paisatge que pretenen
transmetre i fer sentir.
Color robí de capa mitjana-alta, molt glicèric. Aromes intenses molt ben complementades: fruita negra, mineralitat (grafit, tinta xinesa), molt especiat (pebre negre). Saborós i fresc a la boca. Tornant notes de tabac, mentol i xocolata. Ampli, franc, envoltant i molt estructurat. Amb un final lleugerament amarg, molt gastronòmic. Excel·lent relació q/p.
ARZUAGA RESERVA 2018. Bodegas arzuaga Navarro. DO Ribera del Duero
Un vi ja clàssic de
la Ribera del Duero que, fent com qui no fa, s'ha anat guanyant prestigi i
adeptes, any rere any. Situat a l'anomenada milla d'or de la Ribera, Arzuaga es presenta a més
a més com una atractiva i àmplia oferta enoturística, tant per l'hotel-SPA com
pels seus restaurants, tradicional i d'avantguarda.
Negre de color robí i capa mitjana alta. De llàgrima potent. Aromes madures, amb bon assemblatge de fruita balsàmics i mineralitat. Espècies, tabac, caixa de cigars, grafit... Ampli, llaminer i agraït a la boca. Molt saborós. Elegant, de textura vellutada. Molt persistent. Per gaudir-lo sense pressa...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada