dimarts, 4 de gener del 2022

#PanelVeremaAlicante. Sessió de tast d'11/12/2021.

Aprofitant la participació que havem encetat amb el panell Verema d'Alacant, tornem a engegar el bloc, de moment compartint les ressenyes del vins que anem tastant allà. Tingueu en compte que també les podeu trobar ací !

CIRCE 2020. Bodegas Avelino Vegas. DO Rueda. 

A la mitologia grega, Circe va ser famosa pel seu paper a la llegenda de Jason i els Argonautes, i també a L'Odissea, d'Homer. Era una fetillera de l'illa d'Eea, que transformava en animal a qui la ofenia. Per la seua banda i prenent la part bona de la màgia, Avelino Vegas utilitza aquest nom per al seu blanc, de la part segoviana de Rueda. D’estil clàssic, molt en la línia que caracteritza aquesta DOP.

Vi blanc de color clar, lleugerament daurat i lluent. Molt fragant, al nas trobem un primer pla d'aromes de fruita blanca i tropical, que dóna pas a un fons més subtil de flors blanques. Fresc. En boca, resulta lleugerament punxenc en atac, encara que saborós i envolupant. Molt franc, reproduint en via retro nasal els mateixos matisos olfactius. De persistència notable, la seua acidesa ben equilibrada ofereix una sensació final molt agradable.

STA GIRÓ ROS 2020. Bodegas Santa Catarina. VT Mallorca.

Després del canvi generacional i d’un gir radical en la seua filosofia, Santa Catarina ha renascut de les seves cendres, com l'au Fènix. I així, a més de millorar la finca s'han substituït gairebé totes les varietats franceses per locals, cosa que d'altra banda ja sembla una tendència cada vegada més estesa al sector. Quelcom, des del nostre punt de vista, molt interessant i afavoridor...

En aquest cas ens trobem davant d'un mono varietal de l’autòctona giró ros, la qual fa pocs anys va estar molt a prop de la seua extinció. Vi blanc, de color groc daurat, net. Amb aroma discret i una mica apagat, que mostra matisos fumats. A la boca, treu potència i calidesa. Salí, amb final sec i lleugerament amarg (l’ametlla d'alguns generosos), cosa que el fa gastronòmicament molt recomanable.

CONDE DE VALDEMAR TEMPRANILLO BLANCO 2020. Bodegas Valdemar. DOQ Rioja

Encara que en aquest conegut celler de La Rioja, de la històrica família dels Martinez-Bujanda, tenen més predicament els seus vins negres, ací tastem un blanc de la varietat ull de llebre blanca, interessant raresa procedent d'una mutació genètica natural, localitzada per primera vegada el 1988 en un vinya vella de la població també riojana de Murillo del Río Leza.

Vi blanc, de color daurat clar, molt dens i glicèric. Aroma discreta i molt fresca de fruita de pinyol (albercoc) i tropical (plàtan). Acompanyada d'altres més vegetals i verdosos (pi, espígol, farigola, fonoll,...) i fins i tot químics (farmàcia,...). Entrada a la boca potent, saborosa i càlida, encara que amb una acidesa viva i present, pròpia de la varietat. Final amargós i una mica alcohòlic.

QUINTALUNA 2019. Osian Vides y Vinos. VT Castilla y León.

Aquest és el projecte per a l’elaboració de vins blancs de l'exitós celler Pago de Carraovejas, que arriba acompanyat d'una potent declaració d'intencions, de la qual ens quedem amb la seua última frase: “Sòls pobres que obliguen els ceps a donar el millor de si mateixos amb unes condicions climàtiques extremes.”

Així doncs, estem davant d'un verdejo ben diferent del que normalment solem trobar enlloc: vi blanc, de color daurat, dens. Aromes inicialment una mica tancats. Record dels interessants hidrocarburs de la riesling centreeuropea. D'entrada potent i voluminosa a la boca, alhora que fresca. Una mica salí i molt mineral, amb sensació alcohòlica final. Una vesant del verdejo que també convé conèixer!

AULA BOBAL ROSADO 2020. Grupo Coviñas. DO Utiel Requena

Aquest celler és líder en volum a la seua DOP, controlant la propietat de més del 41% de la vinya. Això fa que tinguen una varietat de referències enorme. I així, la gamma 'Aula' es presenta sota la idea de la recerca de la sincronia amb la natura, en una combinació d'eina de treball i fauna autòctona.

Ens trobem davant d'un vi rosat mono varietal de bobal, de color rosa clar i aspecte glicèric. Destaca l'aroma de fruites silvestres, acompanyat de sensacions làctiques i fins i tot cítriques (aranja), però en un conjunt molt llaminer. Saborós i d'entrada potent a la boca. Molt franc, repetint-se les sensacions ja percebudes al nas. Bona relació q/p.

FLOR DE MUGA ROSADO 2020. Bodegas Muga. DOQ Rioja

Vi rosat mono varietal de garnatxa de parcel·la per al qual només s'utilitza el most flor, fent honor al seu nom, extret sense més pressió que la gravetat. I amb fermentació en tines de roure. Tinguem en compte que Muga és ben coneguda per la seua boteria pròpia i aquest és un ingredient bàsic més de gairebé tots els seus vins.

D'un subtil color pell de ceba pàl·lid, extremadament clar i amb bon aspecte glicèric. Aroma llaminera, entre fruitosa (maduixa) i làctica, on també trobem caramel i notes clarament anisades. Agradable entrada a la boca, amb acidesa ben compensada. Seriós, metàl·lic i persistent, amb agradable final salí.

VIENTO SOBRE LA PIEL. Cooperativa de Viver. IGP Castelló

L'actual Cooperativa de Viver es defineix a si mateixa com a empresa agroalimentària moderna i innovadora. Aleshores, amb el seu nou projecte agrari “La Piel”, presenten els vins mono varietals de les finques de més altitud, buscant una millor expressió dels territoris d'aquesta IGP, en el seu caràcter mediterrani.

Vi negre de color robí i capa mitjana, amb vora clara. Una mica tancat al seu inici, per anar mostrant després: aromes de fruita negra (pruna), balsàmics i especiats (regalèssia). Entrada a la boca lleugerament aspra, encara que amb tanins molt suaus. En evolució ens va mostrar notes de caràcter empireumàtic (pa torrat i fumats). D'excel·lent relació q/p.

MARTÍN BERDUGO CRIANZA 2021. Bodega y Viñedos Martín Berdugo. DO Ribera del Duero

Amb poc més de dues dècades d'existència i tenint cura d'una imatge moderna i desenfadada, aquest celler familiar ha aconseguit posicionar-se amb notorietat en un entorn tan disputat com la Ribera del Duero. I així, ara ja poden presumir de les 87 hectàrees de vinya en una sola finca, amb vinyes madures de més de 30 anys.

Vi negre de color granat i capa mitjana, amb aspecte dens. Aromes llamineres de fruita negra i balsàmics. Amb notes làctiques, també de cacau i coco. Entrada a la boca entre dolça i assecant. De textura terrosa, molt persistent.

FINCA LADERO 2016. Lalomba. DOQ Rioja

Lalomba és un projecte capdavanter nascut al si de Ramón Bilbao, però totalment independent i ben diferenciat. Cridat a convertir-se en la seua col·lecció de vins més exclusius: els procedents d'alguna de les vinyes amb singularitats, i que demostren un caràcter especial. Amb això, a més d'elaborar aquesta nova marca, es pretén que aquesta inversió sense miraments en innovació i investigació, dedicades a la recerca d'excel·lència, acaben generant coneixement de retorn al seu grup d'origen, Zamora Company.

Així doncs, ens trobem davant d'un vi ambiciós: negre de color cirera intens, amb capa mitjana i rivet clar. De llàgrima densa. Intensitat mitjana al nas; fresc i balsàmic. Amb aromes molt ben complementats: fruiters (baies), especiats (especialment pebre blanc i clau) i lactis. Entrada a la boca suau, però amb presència alcohòlica notable, potser poc expressiva per la seua tanicitat molt polida.

VICTORIA 2016. Barcolobo. VT Castilla y León

Vi d'un celler familiar de produccions menudes, situat en una finca de llarga tradició, agrària, ramadera i cinegètica de la Reserva Natural “Riberas de Castronuño–Vega del Duero”. Per la seua localització, comparteixen criteris de sostenibilitat i absència de plaguicides, en un paisatge que pretenen transmetre i fer sentir.

Color robí de capa mitjana-alta, molt glicèric. Aromes intenses molt ben complementades: fruita negra, mineralitat (grafit, tinta xinesa), molt especiat (pebre negre). Saborós i fresc a la boca. Tornant notes de tabac, mentol i xocolata. Ampli, franc, envoltant i molt estructurat. Amb un final lleugerament amarg, molt gastronòmic. Excel·lent relació q/p.

ARZUAGA RESERVA 2018. Bodegas arzuaga Navarro. DO Ribera del Duero

Un vi ja clàssic de la Ribera del Duero que, fent com qui no fa, s'ha anat guanyant prestigi i adeptes, any rere any. Situat a l'anomenada milla d'or de la Ribera, Arzuaga es presenta a més a més com una atractiva i àmplia oferta enoturística, tant per l'hotel-SPA com pels seus restaurants, tradicional i d'avantguarda.

Negre de color robí i capa mitjana alta. De llàgrima potent. Aromes madures, amb bon assemblatge de fruita balsàmics i mineralitat. Espècies, tabac, caixa de cigars, grafit... Ampli, llaminer i agraït a la boca. Molt saborós. Elegant, de textura vellutada. Molt persistent. Per gaudir-lo sense pressa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada