dijous, 10 de novembre del 2022

#PanelVeremaAlicante. Sessió de tast de 5/11/2022.

Recordeu que podeu llegir aquestes mateixes ressenyes, però enriquides amb més opinions, a verema.com\usuarios\vicent-torres


CUATRO PASOS BLACK 2019. DO Bierzo.

Cuatro Pasos és l’expansió del grup Bodegas Martín Códax cap a la comarca del Bierzo. Un projecte engegat a 2003 amb la mencia com a referent, com no podia ésser d’una altra manera allà. L’anècdota de les petjades deixades per un ós a la vinya es van prendre com a nom i emblema del celler. I amb això, ara abanderen un compromís mediambiental front el perill d’extinció d’aquests mamífers a la serralada cantàbrica.

Cuatro Pasos Black, és de raïm seleccionat de ceps d'en bona part de més de 80 anys. Després de vinificat, es cria entre 7 i 8 mesos en bótes de roure francès i americà de torrat mitjà.

El resultat és un vi de color robí i capa mitja-baixa, lluent. Molt aromàtic, on predominen notes vegetals, de fuita roja, balsàmiques (llorer), especiades (pebre negre) i de cuir. En retro nassal torna la fruita, amb els nabius ara com a protagonistes, sensació  golosa que augmenta amb l’evolució. Fresc en boca, amb una entrada una mica astringent i alcohòlica. Lleuger, però persistent.

MARAÑONES garnacha 2019. DO Vinos de Madrid.

La declaració d’intencions del celler per se ja ho té tot! Cura, respecte i compromís amb les característiques geofísiques, històriques, climatològiques i humanes d’un territori. Paratges alts, vinyes velles, varietats locals, terres granítiques, clima mediterrani. Vinificació per parcel·les. Qualitat, estil i personalitat... Parlem de Bodega Marañones, de la Serra de Gredos, dins de la subzona madrilenya de San Martín de Valdeiglesias.

Amb el nom del celler, i per tant com a vi referent, Marañones és una barreja de garnatxes de distintes vinyes del paratge homònim, per referència a l’existència d’aranyoners -l’arbust del fruit base del patxaran-. Fermenta en tines de roure francès i es cria 12 mesos en bótes usades i foudres.

Color cirera de capa baixa, amb aromes carnoses, florals (violeta) i vegetals (fenoll), que evolucionen cap a altres més fruitoses (maduixes) i balsàmiques. Entrada plena en boca, però una mica aspra. Dens i de mitja durada. Secant.

ÀSTER FINCA EL OTERO 2018. DO Ribera del Duero.

Del grec 'estrel', Áster dóna nom a una estructura cel·lular radial de filaments. I per derivació, a un gènere de plantes ornamentals amb flors ben vistoses.

Però en el àmbit que ens ocupa, Áster és la incursió del grup La Rioja Alta a la Ribera del Duero, on estan presents des de l’any 2000. Allà, a mode de Chateaux, les pròpies instal·lacions d’elaboració comparteixen espai amb un casalot que domina la finca, destinat ara a enoturisme.

Tinta del País de la Finca “El Otero”, a Anguix, en una zona seca i poc fèrtil. Fermentació malolàctica en bótes de roure francès nou i envelliment posterior durant 16 mesos.

Vi de capa mitjana, net. Aroma ben present i agradosa, on podem trobar notes florals, minerals (pols), d’encens,... En moure la copa es perd aquesta màgia, però no tarda en recuperar-se, mostrant ara també una vesant més vegetal (pi) i salina. Ja en evolució, hi podem trobar aromes minerals (tinta xinesa) i de fusta bona (caixa d’havans). Saborós i golós en boca. Ben integrat i agraït, amb volum.

PIZARRAS DE OTERO Mencia 2021. DO Bierzo.

També de Bodegas Cuatro Pasos, com el primer d'aquesta serie.

Pizarras del Otero és un mencia jove elaborat sols en dipòsits d’acer inoxidable, cercant el caràcter varietal, amb l'acidesa i frescor característiques.

Color robí de capa mitjana. Aromes vegetals (matolls) combinades amb altres similars però més carnoses (àloe vera). Fruita àcida. Balsàmic en evolució. Pla en boca. Lleuger i curt.

ALIDIS CRIANZA 2018. DO Ribera del Duero.

Viña Mambrilla és un celler familiar que pren el nom del terme municipal de la Ribera del Duero on té a finca. 60Ha. d’orientació Sud, a una altitud entre els 790 i 850 msn, dutes directament per la propietat. La gamma Alidis va sortir al mercat l’any 2000 i actualment es composa de 7 referències.

Monovarietal de Tinta del País, que després d’una maceració de 25 dies, envelleix en bótes de roure francès i americà durant 14 mesos.

Color robí de capa mitjana. La primera impressió d’aromes no desitjades en servir-lo prompte desaparegué, donant lloc a una abundància de notes balsàmiques, combinades amb altres de fruita roja i florals (acàcia). Salí, en evolució. Entrada en boca compensada, ben integrat, però lleugerament astringent. De mitja durada.

FINCA MARTELO 2016. DOQ Rioja.

El grup Rioja Alta també té presència a la Rioja Alabesa des de fa més de dues dècades, amb Bodega Torre de Oña. I entre els vins que hi elaboren, Finca Martelo ha segut l’últim en arribar, però sembla el predestinat a marcar un camí propi, amb una línia més moderna, fresca i inspiradora. Com en altres paratges del grup, la finca disposa d’un preciós celler-boutique visitable.

De Finca Martelo sols s'elaboren les anyades que aconsegueixen els paràmetres desitjats. Raïm seleccionat en vinyes de més de 60 anys. I un cupatge on el tempranillo (95%) es complementa amb mazuelo, garnacha i viura. La criança es fa majoritàriament en roure americà (80%).

Color granat ja lleugerament amarronat, amb capa mitjana-baixa. D’aromes complementàries, molt ben integrades. I on podríem trobar de tot, des de notes fruitoses, especiades i balsàmiques, fins a minerals (mina de llapis) i empireumàtiques (quitrà de fusta). Una meravella aromàtica que manté una evolució estable. Cau en moure la copa, però torna de seguida. Bona entrada en boca, amb tannicitat present. Saborós, enriquidor i ampli.

LUÍS CAÑAS SELECCIÓN DE LA FAMILIA 2017. DOQ Rioja Alavesa.

Com diuen ells mateixos, quatre generacions d’innovació i perfeccionisme -especialment actives l’últim mig segle- han convertit a la “Familia Luís Cañas” en un celler de gran tirada, alhora que ben posicionat i reconegut en les seues distintes gammes. I així continuen! Creixent i innovant, però sempre amb assegurant cada pas...

El raïm destinat al Reserva de la Família procedeix de vinyes velles, amb bona exposició solar i de terra poc fèrtil. Tempranillo complementat amb un 15% de Cabernet-Sauvignon. Fermentació malolàctica i criança de 20 mesos en bótes de roure francès i americà (50/50).

Color cirera de capa alta i bona llàgrima. Aromes especialment balsàmiques (eucaliptus), de fruita madura, matolls i minerals (tinta xinesa). Entrada present i seria, molt notable. Molt equilibrat.

ÁNGELES DE AMAREN 2018. DOQ Rioja Alavesa.

Amaren en èuscar significa “de la mare”. Dins del sí dels “Luís Cañas”, Bodegas Amaren neix a 2016, prenent el nom com una espècie d’ homenatge a Ángeles, esposa de Luis Cañas i mare de Juan Luís. La intenció ací és elaborar un vi amb més expressió varietal. Ciment, pedra i fusta. Tornar als orígens, als dipòsits de formigó, protegint els vins dels xocs tèrmics i aconseguint més extracció de fruita i una estabilització natural, més respectuosa.

Tempranillo amb Graciano (15%) de vinyes d'edat mitjana superior als 55 anys, criat durant 14 mesos en bótes bordeleses de roures Francès (65%) i americà (35%).

De color cirera viu de capa mitjana, amb vora clara. Aromes de fruita roja. Cuir. Carnós, balsàmic i especiat. Torrefactes. Ampli en boca, amb tanins envolupants. Acidesa molt ben integrada.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada