dimarts, 16 de gener del 2024

#PanelVerenaAlicante. Sessió de tast 13/1/2024.

Tot seguit us presentem les ressenyes dels vins de la darrera sessió de tast del Panell Verema d’Alacant, aquesta celebrada la cerveseria Bubbles. Com sempre, podreu trobar aquests mateixos comentaris enriquits amb els d’altres usuaris ací.


MARCELINA GÓMEZ 2022. Viña Sastre. DO Ribera del Duero (90)

Amb poc més de trenta anys d’existència, el celler dels germans Sastre Gómez ja és tot un clàssic a la Ribera. Les 23 Ha. inicials ara en són 45, i a la gamma més generalista s’ha unit una altra de vins parcel·laris, però mantenint una filosofia de respecte al medi que cerca qualitat i caràcter. Tanmateix, la vocació familiar s’evidencia a l’heràldica que fan servir com emblema de marca, i també en aquest vi, com a homenatge a la matriarca.

Mono varietal, 100% Tinta del país, del que sols se’n fan 8.000 ampolles. De color frambèsia. Amb vora transparent, d’aspecte glicèric. Aromes de cirera en licor, balsàmic (anisat) i també làctic (“Palote” de maduixa). L’entrada en boca és viva, sense amagar certa complexitat.

PEQUEÑAS PRODUCCIONES CHARDONNAY 2022. Bodegas Marco Real. DO Navarra (91)

Marco Real té presència ara mateix a 8 DDOO, formant part des de 1992 del Grupo La Navarra, un conglomerat empresarial amb origen a 1831, al si de la família Belasco. 8 generacions després, a més a més de vi i patxaran, el seu port-foli s’estén a una bona mostra d’altres beuratges. “Pequeñas Producciones”, sense dir quantes ampolles, pertany a una col·lecció de mono varietals de la Finca La Pared, a la Sonsierra navarresa.

Mono varietal, 100% de Chardonnay, amb tres mesos de criança sobre les seues mares. Color entre palla i daurat, molt clar. Net i lluent. Aromes intenses de pastisseria. I fruitoses, entre cítriques i tropicals (pinya). En evolució, n’apareixen altres com de torrats, mantega i de vainilla. Saborós i fresc en boca, amb densitat mitjana i acidesa marcada, però ben equilibrat.

FINO PERDIDO. Bodegas Sánchez Romate Hnos. DO Jerez, Xérès, Sherry (92)

Amb més de dos-cents quaranta anys d’història al Marco! Què podem dir ací, en unes poques línies? I a més a més, ja us ho vàrem contar ací.

Pel que fa al vi: parlem d’una meravella de fino, ja en camí d’amontillar-se... Amb color daurat intens, lluent. Aromes de fruits secs (ametlles) i llevats. Acetaldehids, propis de la seua elaboració. Cera d’abelles... En boca, salí i lleuger, però ben sàpid i durador.

DEHESA LA GRANJA 2020. Vinos de la Tierra de Castilla y León (95)

Dehesa La Granja és una finca espectacular de demarcació zamorana, d’unes 800 Ha, on les 100 de vinya comparteixen espai amb altres conreus i explotacions agropecuàries. I per això, amb la mateixa marca, podem trobar també oli, formatge i cigrons. Pertany al grup de cellers de la família Fernández Rivera des de 1998, quan la modernitzaren amb vinya procedent de Condado de Haza.

100% Tempranillo, amb criança d’entre 12 i 15 mesos en bótes de roure americà. De color granat intens, amb capa mitjana-alta. Amb una complexitat aromàtica enorme; on podem trobar fruita molt madura i llaminera, notes balsàmiques (resina), especiades, carnoses, de cuir nou, tabac, coco... En boca, resulta saborós i amb tanicitat viva. De postgust llarg.

VÁSTAGO 2020. Bodegas El Inicio. Vinos de la Tierra de Castilla y León (94)

Amb origen a Peñafiel, a 2007, Bodegas El Inicio treballa ara mateix amb vins de quatre zones diferents. Etiquetat amb la genèrica de VTCL, del vi que avui ens ocupa podríem dir que és el zenit de tot aquest conjunt de referències. Un testimoni vital dels aprenentatges i experiències acumulades, o almenys així el defén el text que l’acompanya. El nom tampoc es queda darrere...

Cupatge de 90% de tinta de Toro, amb 6% de Petit Verdot i 4% de Garnacha criat durant divuit mesos en botes de roure francés i amb afinació posterior en foudreColor granat, amb capa mitjana-alta i llàgrima densa. Aromes de fruita negra madura, ja compotada. Mineral (tinta xinesa), balsàmic i carnós. Cuir de qualitat. Saborós. Amb entrada potent. Madur, llarg i de tanicitat noble.

JESÚS MADRAZO SELECCIÓN 2019. DO Ribera del Duero (93)

A 2017, després de mitja vida dedicada a CVNE i sent l’artífex d’algun dels seus vins més notables, Jesús Madrazo decideix iniciar un projecte propi. I així, des de Bodegas Terceto a La Rioja, però amb Territorio Luthier a la Ribera, neix aquesta selecció que amb el seu acoblament apunta a trobar un esperit harmònic. Per cert, curiosa frase èpica la que acompanya l’escut de la marca...

El cupatge de les 8.217 ampolles d’aquesta anyada és: 88% de Tempranillo, amb 10% de Garnacha i 2% d’Albillo Mayor. De color granat i capa mitjana. Complex. Complex, on destaquen aromes de fruita madura i balsàmics. Mineral, fresc i especiat. Complementari i ben equilibrat. Entrada en boca saborosa i amb tanicitat marcada. Dens, quasi mastegable.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada