divendres, 21 de gener del 2022

#PanelVeremaAlicante. Sessió de tast de 18/12/2021.

Recordeu que podeu llegir aquestes mateixes ressenyes, però enriquides amb més opinions, a verema.com\usuarios\vicent-torres



JUAN GIL BLANCO 2020. Bodegas Juan Gil. DO Jumilla

Tot i el seu caràcter centenari, és en les darreres dues dècades quan Juan Gil ha experimentat el creixement exponencial que l’ha convertit en el gegant que ara és. I deu ser per això, que tot i estar en terra de negres –i més en concret, al regne de la monestrell-, s’han volgut atrevir amb un moscatell sec. I ací està! Amb un caràcter més continental, molt menys mediterrani dels que solem trobar-nos.

Vi blanc sec de color groc daurat, clar. Aromes afruitades (fruita tropical, bresquilles,...) i dolces. I també florals (tarongina), sobre fons cítric. Entrada seca en boca, potent, envolupant i saborosa. Acidesa cridanera i final salí, lleugerament amargós (ametlles amargues).

TERRAS DO CIGARRÓN GODELLO 2020. Bodegas Terras do Cigarrón. DO Monterrei

Amb un origen cooperatiu de menys d’un parell de dècades, i la varietat godello com a protagonista, Terras do Cigarrón és un celler de la DOP Monterrei integrat ara al grup Martín Códax. En aquest cas, el nom de cigarrón no es refereix a cap insecte, sinó al vestit característic del entroido de Verín, amb aqueixa màscara de fusta tan arcaica i enigmàtica.

I així, es tracta d’un vi blanc de color groc palla, lluent i net. Aromes d’intensitat feble, de pinyol de fruita i fruits secs. A més a més de cítrics (llima) i notes iodades. D’acidesa viva en boca, però ben complementada per la càrrega alcohòlica. Ample i amb pes.

BARCOLOBO VERDEJO 2020. Barcolobo. VT Castilla y León

Vi blanc de celler familiar de produccions menudes, situat en una finca de llarga tradició, agrària, ramadera i cinegètica de la Reserva Natural “Riberas de Castronuño – Vega del Duero”. Per la seua localització, comparteixen criteris de sostenibilitat i absència de plaguicides, en un paisatge que pretenen transmetre i fer sentir.

De color groc daurat, amb reflexos verdosos. D’aspecte glicèric. Aromes entre fruitoses, cítriques i mentolades, com de mel amb llima. I també de camp, després de segar la palla. D’entrada en boca suau i dens. Retro nasal amb poma àcida, canyella i final anisat.

MURUA BLANCO FERMENTADO EN BARRICA 2019. Bodegas Murua. DOQ Rioja

Celler històric amb el qual la Corporació Masaveu es va iniciar en aquest sector a 1974, mantenint-lo encara com tot un símbol del classicisme de La Rioja. Produccions discretes, de vinya pròpia, que intenten transmetre també una evolució constant.

Vi blanc, de color groc daurat, net i lluent. Aromes que recorden un passeig per la muntanya just després de ploure (humit, xampinyó,... inclús trufa!).Frescor anisada sobre fons de vainilla. Codonyat, mantega, curri,... Entrada seria en boca, una mica apagada, però voluminosa i persistent.

CONTINO BLANCO 2018. Viñedos del Contino. DOQ Rioja

El grup C.V.N.E., ja amb més de 150 anys d’existència, acull un bon ventall de referències ben conegudes per tothom. I dins d’aquest, amb la marca Contino, neix a primeries dels anys 70 el que sembla ser el primer Château de la Rioja, destinat a fer vins de finca, amb una elaboració tradicional, però molt més acurada.

Vi blanc de color daurat clar, lluent i molt dens. Aromes lleugeres que es tornen més febles al moure la copa: cítriques, minerals (talc), fresc i herbal (mentol, mare-selva, pi,...). Ja en boca, notem una acidesa ben integrada amb l’alcohol, també present. Voluminós.

JESÚS YLLERA 2016. Bodegas Grupo Yllera. DO Ribera del Duero

Tot i tenir l’origen a Rueda fa una cinquantena d’anys, la notorietat a Yllera va arribar a partir de final dels anys 80, amb el seu arxiconegut negre. A diferència d’aquest, el que tastem avui està integrat en la DOP Ribera del Duero i du el nom d’un des socis fundadors, la qual cosa ja ens fa pensar a priori en un producte més acurat.

Vi negre, de color granat i capa mitjana. Aromes de fruites del bosc, golós (caramel de maduixa), molt ben equilibrat sense que res destaque sobre res. Balsàmic, especiat, carnós,... En boca es gustós i complex. Franc.

VIDURE 2018. Bodegas Pago de Cirsus. DO Pago Bolandín

Al Sur de Navarra ha hi la Finca Bolandin, amb 200 Ha, on a més a més de la vinya i celler podem trobar un hotel amb restaurant. I és ací on Pago de Cirsus elabora els seus vins, des de  2014 ja amb el reconeixement de vi de finca DOP Finca Bolandín. 

Vi negre de color cirera, de capa mitjana. Dens. Aromes de fruites negres, balsàmiques i vegetals. Cuir i terra humida. Saborós en boca, complementari, dens, amb tanins una mica astringents. Etiqueta a imitar!

MAS DE LEDA 2018. Bodegas Leda Viñas Viejas. VT Castilla y León

La història de Leda i el cigne és un dels relats més sensuals de la mitologia grega, que explica de manera al·legòrica les passions i debilitats humanes. Però pel que fa al vi que ens ocupa, Leda és el celler més menut de la Corporació Masaveu –i segons les seues pròpies paraules- l’aposta per vinyes centenàries de la Vall del Duero, en la recerca de vins multiterroir singulars.

Vi negres de color granat, amb capa mitjana i llàgrima densa. Fruita negra molt madura en licor. Aromes minerals (tinta xinesa). Tofee en evolució. Molt ben compensat. Saborós en boca. Ample, amb tanins nobles. Terrós, molt dens, quasi mastegable. En el retro nasal mostra notes de xocolate. Final metàl·lic.

EL BELISARIO 2016. Bodegas Tierra. DOQ Rioja

Dient Bodegas Tierra resulta fàcil suposar que ja sols el nom és tota una declaració d’intencions. I així, entre la gamma de vins que anomenen “viñedos únicos” hi trobem El Belisario, vi de la finca anomenada Pago de Cubanegra, vinya de més de cent anys, amb una producció extremadament baixa.

Vi negre, de color robí i capa mitjana-baixa. Molt dens. Complex en aroma: fruites negres, balsàmics, cuir, café, xocolate. Entrada en boca generosa. Tànnic i persistent. Molt dens.

1 comentari: