El servei. Mai he estat partidari de les propines; pense que el
cambrer és un treballador que deu tenir un sou digne en funció de la seua categoria professional, que
se li suposa, i no de la generositat dels clients.
També és cert que aquesta suposada professionalitat és massa vegades anecdòtica, començant per que molts dels que treballen a prop nostre ni tan sols parlen ni entenen la llengua del país; -Però això és un altre tema!- Centrant-nos en el cas anglés, aquesta voluntarietat de propina desapareix i es converteix, agrade o no, en un servei que es paga quan es consumeix. I és que podem classificar els llocs destinats a l'hostaleria bàsicament en dos tipus: On podem fer una comanda a la barra, pagant-la i dient a quina taula estem per que ens la duguen quan estiga a punt i on ens atenen a taula, prenent nota i servint-nos tot l'àpat. En aquest segon cas, quan demanem el compte hi trobarem un càrrec del 12,5% en concepte de servei. -Però aquest pagament tampoc no es cap garantia de bon servei! I també és cert que de vegades, tot i estar avisada la clientela, s'aplica de manera discrecional.-
També és cert que aquesta suposada professionalitat és massa vegades anecdòtica, començant per que molts dels que treballen a prop nostre ni tan sols parlen ni entenen la llengua del país; -Però això és un altre tema!- Centrant-nos en el cas anglés, aquesta voluntarietat de propina desapareix i es converteix, agrade o no, en un servei que es paga quan es consumeix. I és que podem classificar els llocs destinats a l'hostaleria bàsicament en dos tipus: On podem fer una comanda a la barra, pagant-la i dient a quina taula estem per que ens la duguen quan estiga a punt i on ens atenen a taula, prenent nota i servint-nos tot l'àpat. En aquest segon cas, quan demanem el compte hi trobarem un càrrec del 12,5% en concepte de servei. -Però aquest pagament tampoc no es cap garantia de bon servei! I també és cert que de vegades, tot i estar avisada la clientela, s'aplica de manera discrecional.-
La taula. Molt s'ha de pujar el llistó per trobar un restaurant
on facen servir mantells. Però si n'hi han són de tela i en cap cas d’aqueix
subtil paper que tant fem servir per ací. -Dues flitades de llava-cristalls,
una torcada i al següent!- Per altra banda, no cal que busqueu per ací servei d'endolls a les taules, o barra d'un café (com la de la foto); No el trobareu!.
L’aigua. En la mateixa línia estalviadora del que acabem de
comentar, és ben habitual que al demanar aigua ens donen a triar si la volem
embotellada. La de l’aixeta, a més de ben bona, és debades i si ens fixem és la
que veurem servida en gerres a quasi totes taules. -A qué esperem? Cal demanar-la! La butxaca i el medi ambient ens ho agrairan...-
El vi. És ben sabut que el Regne Unit no és un país productor
de vi, però sempre ha estat un gran importador i consumidor que sap apreciar-lo. Amb això i les
relacions privilegiades que té amb les antigues colònies que formen la
Commonwealth, l'oferta de vins de l'anomenat 'Nou món' és ben important. Tot i
que hi ha molt de vi francès junt a italià i algun de La Rioja, encara resulta
més fàcil trobar-ne de Sud-Àfrica, Austràlia o Nova Zelanda, p.e. I també de Chile i Argentina.
Però allà no és com als països del sud i les coses van molt mesurades; en aquest sentit no cal pensar sempre en la típica mesureta de les begudes alcohòliques, sols cal veure que un cafè curt és més barat que un llarg.
Això que a priori podem qualificar com un aspecte negatiu, canvia si ens ho
mirem des d’una altra perspectiva: A banda d’una botella de vi sencera, quasi
totes amb tapó de rosca, són moltíssimes les opcions de demanar-ne part d’ella
en els formats garafe (que ve a ser
un poc més de mitja) o copa (això si, plena fins la marca). Sorprèn el fet que
aqueixa comanda arriba sempre servida a ‘granel’, sense justificació alguna de que correspon a la marca
triada, però si de la mesura.
Bé, acabem de comentar quatre punts, però en podríem trobar més! Curiosament, sense
que fora la nostra intenció, tots relacionats amb les despeses i el que paguem
per la restauració en aquesta època d'austeritat. I vosaltres? Quins triarieu, si tinguereu opció?
AQUETES DARRERES PREGUNTES, ESPERES QUE ALGÚ FIQUE COMENTARIS?????
ResponEliminaPERSONALMENT LA MEVA OPINIÓ NO ÉS MOLT BONA, JA QUE DURANT LES MEVES ESTÀNCIES A LA GRAN BRETANYA NO HE TROBAT CAP LLOC ON PODER DESTACAR ALGUNA POSITIVA I MENYS QUE HO PUGUI COMPARAR AMB LA NOSTRA TERRETA.
SOLS DIR QUE EN TOTS ELS LLOCS HI HA COSES BONES I DE DOLENTES PERÒ FINS QUE NO SORTIM DE CA NOSTRA NO ENS ADONEM DE TOT ALLÒ BO QUE TENIM EN LA MILLOR TERRETA DEL MÓN I EN L'ESTAT ESPANYOL.
Doncs si carles, gràcies per fer la primera aportació. No es tracta de comparar en termes absoluts, sols d'intentar veure que on hi ha mitja botella buida, també hi ha sempre altra mitja plena. I poder ensenyar les dues...
ResponEliminaNI PLENA NI BUIDA, SOLS DIR QUE NO SABEM APRECIAR EL QUE TENIM EN CASA.
ResponEliminaHi ha qui si ho aprecia, i molt! Jo em considere entre ells...
ResponElimina