dimecres, 9 d’octubre de 2013

D.O.Q. La Rioja, entre la tradició i la modernitat (i II)

Continuant amb els comentaris del tast iniciats a l'entrada anterior farem a continuació una breu ressenya dels vins tastats, però abans hem preparat un quadre aclaridor sobre els tipus dels quals estem parlant, els Rioja Clàssics i el anomenats d'alta expressió :


RIOJA CLÀSSIC
RIOJA D’ALTA EXPRESSIÓ
Elaboració
• El Tempranillo es combina amb Graciano, Mazuelo i Garnatxa.

• Raïms recollides a 12-12,5 º

• Períodes de maceració voltant de 7 dies.
• Llargs períodes d'envelliment en bótes de roure americà de diversos anys.

• Menor temps en botella.
• 100% Tempranillo

• Raïm més madur (+/- 13º)

• Maceracions llargues (2-3 setmanes) per a major extracció de polifenols.

• Acurada criança en bótes més noves i durant menys temps. S'incrementa l'ús de roure europeu.

• Criança reductora en ampolla més llarga perquè el vi surta a la venda llest per beure.
Característiques organolèptiques
• Un vi elegant, suau i rodó en boca.
• Color de mitja capa, pàl·lid, que torna arrajolat a la vora de la copa.

• Aromes subtils, delicats i evolucionats.

• Predominen les fruites seques i les aromes terciaris.

• Cos de mig a lleuger.
• Més estructura, complexitat i concentració.

• Tanins suaus i madurs.

• Color intens amb tons granat fosc.

• Nas complex i persistent, dominat per la fruita més que per les aromes terciàries evolucionades.

• Més cos, final concentrat.
Font: Bodegas Bilbaínas

  • SAN VICENTE 2009. Señorío de San Vicente (Família Eguren). Tempranillo peludo (100 %). Maceració amb pells durant 14 dies i envelliment de 19 mesos en bóta bordelesa nova de roure francès (90%) i americà (10%). Color cirera picota, opac. D'aroma intensa i complexa, on destaca la fruita molt madura (compotada) les notes balsàmiques i les làctiques (tofee) que donaren pas a fumades en evolució. Molt saborós, concentrat i ample, amb uns tanins lleugerament aspres. Molt llarg. El pioner dels anomenats 'vins d'alta expressió' amb primera collita a 1991. I per a nosaltres, la millor relació qualitat/preu.
  • SIERRA CANTABRIA COLECCIÓN PRIVADA 2008. Viñedos Sierra Cantabria (Família Eguren). Tempranillo (100%) de vinyes de més de 50 anys, amb lleugera sobremaduració. 16 dies de maceració amb les pells i 18 mesos de criança en bóta nova de roure (50% francès/50% americà). Color cirera intens i ben cobert, dens i glicèric. Aromes que recorden el xocolate i el cuir, amb forta presència alcohòlica (bombó de licor). De caràcter complementari en boca i estructura concentrada, amb tanins una mica picants. Probablement el de més tradició entre els dels Eguren.
  • LA VICALANDA Reserva 2007. Bodegas Bilbaínas. Monovarietal de Tempranillo criat durant 14 mesos en roure francès. Color granat de capa mitja-alta. D'aromes complementaries, on destaquen sobre la fruita, balsàmics i especiats (clau i regalèssia). Ampli i potent en boca, amb un post-gust llarg i saborós. Aposta d'aquest celler centenari, que ara forma part del Grup Codorniu, pels vins d'alta expressió riojans.
  • RODA I. Bodegas Roda. 100% Tempranillo de vinyes de més de 30 anys i amb rendiments d'1,5 kg./cep. Fermentació en tines de roure i criança en bótes de roure francès (50% noves i 50% d'un vi) durant 16 mesos i 20 mesos en botella (com el d'abans, també surt al mercat amb l'etiqueta de 'Reserva'). Color granat de capa mitjana. Bon equilibri aromàtic entre fruita i fusta amb una evolució on destaca la regalèssia. Complex, equilibrat i ampli en boca. Agradable sensació final entre tànnica i golosa. Dels que més agradà en la seua línia, i d'un celler nouvingut que en poc més de 20 anys ha aconseguit convertir-se en un referent a la Rioja.
  • PRADO ENEA Gran Reserva 2005. Bodegas Muga. 80% Tempranillo, 20% Garnacha, Mazuelo i Graciano. Criança de 12 mesos en dipòsits de roure, 36 mesos en bótes i 36 mesos més en botella, abans de sortir a la venda. Color granat de capa mitjana, encara molt viu. Sorprèn que tot i la filosofia ben coneguda del celler envers el roure i el seu contacte continuat amb el vi, aquest ocupa una posició discreta i a penes no es fa notar; apreciant-se molt més aromes de matolls, i fruitetes rojes junt a, ara si, notes d'evolució enpireumàtica que ens recorden al cacau. Equilibrat en boca, amb tanins molt suaus.
  • CASTILLO YGAY Gran Reserva Especial 2004. Marqués de Murrieta. 93% Tempranillo i 7% Mazuelo. Criança de 29 mesos en bótes de roure americà i 36 mesos en botella. Color teula de capa mitjana, fruit de la seua edat. Aroma elegant de fustes nobles on destaca també la garrofa, licorós (oli de ginebre), cuir, fruita compotada i tabac. En boca és ample i sedós. La seva acidesa fa que encara estiga, i romandrà algun temps, ben viu. El que més agradà en la seua línia.


Acabàrem el tast amb un sopar on el protagonista fou un Costellam de porc marinat fet al forn, acompanyat per dos dels vins de Baigorri dels anomenats d'autor el 'Garnacha' i el 'Belus'; ben bons també però sense arribar al nivell dels d'abans. Altres dels plats que es serviren foren els 'piquillos' amb brandada i salmorejo, les tomaques farcides de cuscús, de Santi Santamariaun pastís d'albargina i Emental, i per acabar, Pêche Melba.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada