dijous, 19 de febrer de 2015

Tast de 30/01/2015. Les OAC (Appellation d'Origine Contrôlée) franceses, la Val de Loire i alguns dels seus vins (1/3)

Ja superada la cinquantena de sessions de tast, 51 més en concret, la primera de 2015 estigué dedicada als vins de la Vall de Loire. I amb això ens endinsàvem a conèixer aquests vins francesos, però molt probablement no tindria massa sentit voler entrar-hi sense haver aprés abans alguna cosa sobre el mode de classificar-los que hi ha allà, i es precisament a això al que dedicàrem la primera part de la xerrada prèvia al tast. Adoptant ací la mateixa estructura, també ho comentarem amb aquesta primera part, de les tres previstes.
Començàrem parlant de l'OAC (Denominació d'Origen Controlada), un concepte desenvolupat a partir de 1935 pels viticultors francesos inicialment en la idea d'associar un àrea de terreny amb una o diverses varietats de raïm i els coneixements específics pel seu conreu i elaboració, una combinació original que és la que dóna als vins unes característiques que no es poden reproduir en altres llocs.
Actualment, i pel que fa a les directives europees, sols es distingeixen dos tipus generals de vins:
  • Els vins de taula: vins conformes a les lleis, i jutjats aptes per al consum.
  • Els VQPRD: Vins de Qualitat Produïts en una Regió Delimitada.
Tot i açò, combinant-ho amb la classificació històrica francesa de zones molt ben delimitades i identificades pel conreu per una banda, i l'administració territorial per l'altra, que actualment divideix la república en: 27 regions, 101 departaments i 36.681 comunes (o municipis), fa que la classificació del vins francesos quede així:

  • Vins de taula:
  1. Vi de taula dels països de la U.E.: el most prové de diferents països de la Unió.
  2. Vi de taula de França: el raïm prové exclusivament de França.
  3. Vins de país (són oficialment una categoria de vins de taula).
  4. Vi de país departamental: produït en un departament.
  5. Vi de país local: o "de zona", produït en un territori més restringit.
  6. Vi de país regional: produït en una "regió", però no en el sentit administratiu.

  • VQPRD

  1. AOVDQS: Denominació d'Origen Vi Delimitat de Qualitat Superior. No arriba a AOC.
  2. AOC: Denominació d'Origen Controlada
  3. AOC genèrica (com les AOC Val de Loire, Bordeaux, Bourgogne, ...)
  4. AOC regional (com les AOC Touraine, Côtes du Forez, Médoc ...)
  5. AOC municipal (com les AOC Chinon, Chablis, Margaux, ...)


Tanmateix, hi ha en algunes AOC un sistema intern que distingeix qualitats, classificant entre: "Cru", "Premier Cru", "Grand Cru". I amb tot això el llistat de noms és inacabable... Precisament açò presenta un problema gran pels vins francesos, i de fet al juliol de 2004, des del ministeri d'Agricultura es va llançar una reforma de sector vitivinícola que continua en marxa i que tractava d’ajudar a sortir d'una de les majors crisis que el sector haja conegut mai (tret de la fil•loxèra), segons aquestes tres causes analitzades com a responsables:
- Una reducció constant del consum a nivells mundials i nacionals.
- La competència dels vins estrangers, reforçada per un euro massa fort, i
- La complexitat extrema de la producció francesa, amb les seves innombrables denominacions, i per tant la seva insuficiència a l'hora d'enfrontar-se als mercats estrangers.
De moment ho deixem ací, i acabem aquesta primera part esmentant les principals regions vinícoles franceses:
Vinya d'Alsàcia (Vignoble d'Alsace)
Vinya de Beaujolais (V. du Beaujolais)
Vinya de Bordeus (V. de Bordeaux)
Vinya de Borgonya (V. de Bourgogne)
Xampanya (V. de Champagne)
Vi de Còrsega (V. de Corse)
Vinya del Jura (V. du Jura)
Vinya de Llenguadoc (V. du Llenguadoc)
Vi de la Provença (V. de Provence)
Vinya de Rosselló (V. du Roussillon)
Vinya de Savoia (V. de Savoie)
Vinya del Sud-oest (V. du Sud-Ouest)
Vinya de la vall del Loira (V. du Val-de-Loire)
Vinya de la vall del Roine (V. donis Côtes du Rhône)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada