dimecres, 25 de març de 2015

Tast de 30/01/2015. Les OAC (Appellation d'Origine Contrôlée) franceses, la Val de Loire i alguns dels seus vins (3/3)

Una vegada ben documentats els antecedents (primera i segona part), ara sí, tocava parlar ja dels vins que varen configurar el tast de gener. I que com venim anunciant foren una representació dels de la 'Val de Loire'; i més concretament de la zona centre d'allà, entre Touraine i Anjou.
Com a vi previ al tast en tinguérem un que tractava de representar als mes beguts a la vall dels castells, un vi de consum diari que podríem prendre d'aperitiu o trobar-lo enlloc acompanyant un menú de mig dia: Cheverny Rosé 2013, de Domaine Chesneau et Fils. Una barreja de Pinot Noir (60%), Gamay Noir (15%) i Pineau d'Aunis (25%) que fan un vi juganer i de fàcil beure, sent a més a més i curiosament el primer rosat que apareixia a les nostres sessions de tast -Haurem de prendre nota i posar remei a aquesta situació!-.
Ja entrant  pròpiament en els vins del tast, tinguérem:

  • Acord del Anges 2011. Cave des Producteurs de Montlouis. AOC Montlouis sur Loire. 100% Chenin. De color groc daurat, dens. Aromes lleugers però ben complementats, destacant la presència de notes fruitades de pera, pinya, aranja i també vainilla. Fresc i molt agradable de beure. El vi que més agradà de la nit i alhora el de millor relació qualitat/preu.

Tots els vins del tast foren comprats al territori d'origen, però a més a més el que acabem de comentar a la pròpia cava i els dos que venen a continuació durant una visita al celler. És per això que considerem que paga la pena fer un xicotet comentari sobre aquesta, la de Henry Marionnet: la impressió que ens duguérem d'aquest productor després de conèixer el seu celler i compartir una interessant xarrada amb el seu fill i també elaborador, Jean-Sébastien, fou que estan absolutament pendents de les plantes, investigant amb peus diferents sobre varietat autòctones i recuperant-ne d'altres minoritàries, sempre a la recerca de la màxima expressió varietal que aquestes poden oferir. De fet al celler, envoltat d'una vinya que sembla un vertader jardí, no hi ha cap bóta on envellir els vins produïts, tot un símbol del que pot ser l'estricte respecte al fruit, renunciant a totes les intervencions que siga possible -fent fins i tot un dels seus vins ('Première Vendange') sense sulfits-.

  • Touraine Sauvignon 2013. Henry Marionnet. Domaine de la Charmoise. AOC Touraine. Monovarietal de Sauvignon. De color groc palla, amb aromes de pastisseria, poma verda i cítrics (llima i aranja). Fruitós i amable, amb una acidesa ben marcada que esdevé dolçor en el seu punt final.
  • Canviant de color i varietat però no de celler, després vingué el torn de Touraine Gamay 2013. Henry Marionnet. Domaine de la Charmoise. AOC Touraine. 100% Gamay. Color granat de capa alta, amb reflexos morats. Aroma carnós en primer terme que deixà pas a un altre una mica mes fruitós, amb la maduixa en primer lloc i com a protagonista gran. Lleuger i de pas fàcil.
  • Le Clos Guillot 2011. Domaine Bernard Baudry . AOC Chinon. Monovarietal de Cabernet Franc amb criança en bóta de 12 mesos. Color granat. Malauradament sortí defectuós.
  • Cuvée Marie 2011. Béatrice et Pascal Lamber. Domaine Les Chesnaies. AOC Chinon. Monovarietal de Cabernet Franc de conreu biològic eco-certificat i biodinàmic, amb estada de 24 mesos en bótes de roure. Color picota de capa mitjana. Aroma desconcertant a flors seques. I acetona... També defectuós!
  • Passat els fracàs amb els Chinon, vingué l'altre Cabernet dels que tant esperàvem, aquest d'un poc més avall... Château Yvonne 2010. Mathieu Vallee. AOC Saumur Champigny. 100% de Cabernet Franc vinificat en foudres, i criat 12 mesos en bóta i 9 en foudres de roure. Color picota de capa alta. Aromes torrefactes i de fruita roja. Amb tanins frescos i agradables. Bon final per superar les decepcions anteriors, però per baix de les expectatives dipositades.

En acabar el tast, es serví un sopar on hi hagué avocats amb marisc, canelons i Creps Suzette, tot acompanyat per tres vins més de Henry Marionnet:  'La Pucelle de Romorantin 2013', 'Première Vendage 2013' i 'Les Cépages Oubliés 2013'.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada