dilluns, 16 de març de 2015

Tast de 30/01/2015. Les OAC (Appellation d'Origine Contrôlée) franceses, la Val de Loire i alguns dels seus vins (2/3)

La 'Val de Loire' és una de les principals regions vitivinícoles de França, i també Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el tram des de Chalonnes-sur-Loire a Sully-sur-Loire. Tanmateix podem dir que representa, des de l'Atlàntic fins la Regió Centre, el punt d'equilibri entre el Sud i el Nord, la tradició i la modernitat... La seua "Route des Vignobles" és la més llarga de França, amb més de 800 quilòmetres envoltats d’un patrimoni magnífic de castells i paisatges diversos al llarg del Riu. Destaquen, dins de la qualitat del seu patrimoni arquitectònic, les ciutats històriques i els castells de renom mundial. Aquesta regió és sobretot un paisatge cultural excepcional, que dóna testimoni d'un desenvolupament harmoniós amb les interaccions entre l'home i el seu entorn durant més de dos mil anys d'història.
Fent una breu repassada històrica: ja al segle I, Plinius el Vell va parlar de l'existència de vinyes a la vora del Loire. Al 582, Grégoire de Tours al·ludeix per primera vegada a l'existència de vinyes a Touraine. Durant els segles següents, la influència d'Agustí i els monjos benedictins va resultar ser un factor fonamental pel desenvolupament vitivinícola: els monjos conreaven les vinyes i sabien com fer el millor ús de les diverses línies de comunicació disponibles a Pays Nantais. Així, la precarietat de les rutes terrestres va beneficiar el Loire com un canal de transport ideal, i el comerç fluvial va facilitar l’intercanvi entre els diferents ports. Les vinyes d’Angers van experimentar un auge gran quan Enric II, comte d'Anjou, es va convertir en rei d'Anglaterra, a 1154. A més de les exportacions, el Loire també va facilitar la introducció de noves varietats de raïm: així, al segle XVI, François Rabelais esmenta en els seus escrits els vins de Chinon de "Breton", és a dir, de Cabernet Franc natiu al Sud-oest, vingut pel riu des de la regió de Nantes. Els comerciants holandesos també van contribuir decisivament a aquest comerç, ja que anaven sempre a la caça de vins adaptats als gustos de la seva clientela i espitjaven una millora de la viticultura rural que duraria fins al mateix segle XIX. En 1709, un terrible hivern va assotar les vinyes: la temperatura va baixar fins a un mínim de -20°C, les bótes explotaven i l'oceà es va congelar al llarg de la costa. La varietat de Melon va aconseguir resistir, donant un vi amb molta personalitat: el Muscadet. La Revolució Francesa va tenir un impacte devastador a les vinyes del Loire, especialment al voltant d'Angers i Nantes, camps de batalla durant la Guerra de la Vendée. La regió es va quedar enrere, però la revolució industrial i el seu desenvolupament en la societat va provocar una creixent demanda de vins ‘de consum diari’, lligat a l'augment de la població de classe obrera de París. Aquest nou impuls es va aturar cap als extrems del segle XIX per la fil·loxera. Un cop superada la crisi, la recerca de la qualitat es va convertir en una preocupació important, especialment en les denominacions de renom. Així, des de la creació de l'AOC, Muscadet, Quincy, Sancerre i Vouvray han estat reconegudes com les Denominacions d'Origen Controlades. Les vinyes d'Anjou, Saumur, Touraine i el Centre van seguir l'exemple. El moviment ha continuat fins al segle XXI, amb el darrer reconeixement per a la denominació Saumur Puy-Notre-Dame, ja a 2009.
Dins del conjunt de les denominacions genèriques d'Pays Nantais, Anjou, Saumur i Touraine (les quatre zones definides), tothom vol reivindicar l'orgull de l'herència històrica, cultural i gastronòmica de la regió. En general, la Val de Loire es beneficia d'un clima temperat, però mo iniforme: mentre que en Pays Nantais i en Anjou és oceànic; des de Saumurois a Touraine, d’influència continental, es pot notar com el flux de l'oceà va perdent-se poc a poc darrere el relleu dels turons; I més endins, de les fronteres de Touraine al Centre, el clima canvia i es converteix en semi-continental, perdent-se gairebé del tot la influència oceànica. El Loire i els seus nombrosos afluents juguen un paper important en aquesta moderació, al provocar un gran nombre de microclimes que contribueix a l'ampla diversitat de vins. El seu efecte buffer és decisiu en la producció de vins dolços i licorosos. En termes generals, aquesta regió també es caracteritza per una gran varietat de microclimes, que varien en funció de les diferències d'altitud, l'exposició vessant i sobre l'abast de la influència dels vents dominants, la brisa nord-est.
En Pays Nantais, hi ha 3 principals tipus de sòl: sòls sorrencs, terres àcides de roca rica en minerals potàssics i sòls de roca bàsica, rica en minerals ferro-magnesians. En Anjou, el subsòl es compon principalment de pissarra argilosa, pissarra de sorra i esquist carbonífer del massís d'Armòrica. A Touraine, el subsòl es compon de pedra calcària de la conca de París amb argila-calcària i terres d'argila de pedrera; les terrasses de les ribes del Loire i el llit són de sorra i grava.
L'harmonia entre les varietats de raïm i els distints terrers és d'allò més excepcional, atès que algunes de les principals varietats de la regió són natives de la vall del Loire, les altres vénen des de l'Est i el Sud Oest de França.
La major part dels vins estan fets d'una sola varietat de raïm. En raïm blanc, destaquen la Chenin (també coneguda com Pineau de la Loire) i la Sauvignon. I com negres, el Cabernet Franc, sovint anomenat "Breton", i la Gamay, particularment estesa a la zona Touraine.
Com ja hem dit, des de Nantes a Sancerre, hi podem trobar una distribució en quatre grans zones (Pays Nantais, Anjou, Touraine i Centre) amb un total de 68 denominacions per a les vinyes del Loire, que depenen de la BIVC (Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre). Però també hi ha altres que han optat per romandre independents, com són p.e.: Fiefs vendéens, Bourgueil, Montlouis-sur-Loire, Coteaux du Vendômois, Cheverny i Cour-Cheverny o Valençay. Us detallem el llistat de les primeres, classificades per tipus de vi, per acabar aquest segon bloc.



Negres

  • Anjou Gamay
  • Anjou Rouge
  • Anjou Villages
  • Anjou Villages Brissac
  • Chinon
  • Coteaux d'Ancenis
  • Coteaux du Loir
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Saumur Champigny
  • Saumur Puy-Notre-Dame
  • Saumur Rouge
  • Touraine
  • Touraine Amboise
  • Touraine Chenonceaux
  • Touraine Mesland

Rosats

  • Cabernet d'Anjou
  • Cabernet de Saumur
  • Chinon
  • Coteaux d'Ancenis
  • Coteaux du Loir
  • Rosé d’Anjou
  • Rosé de Loire
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Touraine
  • Touraine Amboise
  • Touraine Azay-le-Rideau
  • Touraine Mesland
  • Touraine Noble-Joué

Escumosos

  • Anjou Fines Bulles
  • Crémant de Loire
  • Saumur Brut
  • Touraine
  • Vouvray

Dolços

  • Anjou Coteaux de la Loire
  • Bonnezeaux
  • Coteaux de l'Aubance
  • Coteaux de Saumur
  • Coteaux du Layon
  • Coteaux du Layon Premier Cru Chaume
  • Coteaux du Layon with geographical dénomination
  • Jasnières
  • Quarts de Chaume grand cru
  • Savennières
  • Savennières Roche aux Moines
  • Touraine Amboise
  • Touraine Azay-le-Rideau
  • Vouvray

Blancs

  • Anjou Blanc (White Anjou)
  • Chinon
  • Coteaux d'Ancenis
  • Coteaux du Loir
  • Gros Plant
  • Jasnières
  • Muscadet
  • Muscadet Coteaux de la Loire
  • Muscadet Côtes de Grandlieu
  • Muscadet crus communaux : Clisson, Gorges, Le Pallet
  • Muscadet Sèvre-et-Maine
  • Saumur Blanc (White Saumur)
  • Savennières
  • Savennières Roche aux Moines
  • Touraine
  • Touraine Amboise
  • Touraine Azay-le-Rideau
  • Touraine Chenonceaux
  • Touraine Mesland
  • Touraine Oisly
  • Vouvray

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada