dimecres, 1 de març del 2023

“Condado de Haza: Cata Histórica de Alenza”. Experiència Verema València 2023 (2 de 3).

Junt al del post anterior, el que presentem ací fou l’altre dels tasts comentats al que assistírem, la vertical històrica de cinc anyades d’Alenza, el gran reserva de ‘Condado de Haza’, un tast que ja es presentà en el mateix format un mes abans, durant l’edició del Madrid Fusión d’enguany.

Sols per esmentar alguns antecedents; del celler podem dir que en poc més de tres dècades ja està considerat tot un clàssic, ben reconegut pel gran públic. D’entre els quatre cellers de que disposa ara mateix la Família Fernàndez Rivera, Condado de Haza és el que ells anomenen “El Château de la Ribera”: 200 Ha. de vinya a la vora del Duero, en la zona burgalesa, que es va començar a plantar a 1987. I junt el casalot que domina la finca, l’altre protagonista -invisible des de fora- és un túnel excavat de 200 m, que s’endinsa baix la muntanya fins gairebé 30 m de profunditat.

Pel que fa al vi protagonista, és un parcel·lari de l'anomenada Viña Valera (a 800 d’altitud) del que sols es fan les anyades que es consideren de qualitat suficient -De fet, des de 1994 sols se n’han fet 11-. 100% tempranillo, fermentat amb tota la raspa, amb 36 mesos de criança en bóta, i que surt a la venda després del 5é any. I la curiositat que el fa especial és el seu nom, naixcut dels de la parella fundadora: Alejandro Fernández i Esperanza Rivera. Tanmateix, una de les filles, junt a un dels enòlegs de l’empresa, fou qui conduïren la xarrada.

L’ordre en el servei, de més vell a més jove, em semblà molt encertat, i el format màgnum també. No tant el fet, que ja s’intuí durant tota la sessió i que contaren al final, d’haver-los decantat tots el dia anterior.

Alenza 1995

Color teula de capa alta. Aromes florals, de fulla seca de tabac, fum, torrefactes. Entrada amb acidesa marcada.

Alenza 1999

Color

molt similar al primer. I amb aromes també florals, encara amb notes encara de fruita (gerds) i de cuir. Saborós, fi i elegant; tot i que una mica secant.

Alenza 2001

Color ja una mica més viu que els anteriors. Aromes, ara de fruita roja madura, junt a notes especiades, on podem destacar la vainilla. Ample en boca, i també saborós i lleugerament astringent.

Alenza 2006

Color robí de capa mitjana. Aromes de fruites madures (puna negra), de regalèssia,... Expresiu i llaminer en boca.

Alenza 2018

El benjamí del grup fou una primícia, ja que encara està en fase de criança en ampolla; obtindrà les etiquetes del consell regulador a final d’any i ja podrà sortir al mercat.

De color cirera i capa mitjana. Aromes especialment fruitals, òbviament amb més matisos, i també sobre un rerefons de vainilla. Saborós i molt agradable, amb la fruita molt present, també en boca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada