diumenge, 13 d’abril del 2025

Borgonya: el vi fet territori

Si al post anterior parlàvem de vins de finca, el d’avui just estarà referit a un territori on aqueix concepte està treballat, classificat i perfectament estudiat fins a límits impensables. I més, des de la nostra perspectiva, on el terrer d’una Denominació d’Origen són els límits provincials, més de caràcter politicoadministratiu que no pas geogràfic, climàtic, ni geològic. Parlem de la Borgonya! I per alguna cosa serà que té fama mundial...

Tot ve al fil de la participació fa uns dies en una jornada dedicada a conéixer els vins i particularitats d’allà. Organitzada per la “Escuela de catas de Alicante”, la sessió maratoniana i magistral va estar impartida per Juancho Aseno, conegut divulgador i docent del món del vi. La jornada començà amb una introducció històrica, que a poc a poc s’anà acostant a l’actualitat, per passar després a fer una extensa volta per alguns dels més coneguts climats. Tot acompanyat d’un tast memorable i llarg -matí i vesprada- on tinguérem 25 referències que tastar tranquilament, les 22 anunciades més 3 bonus track.


A la Borgonya, un Climat designa una parcel·la de vinya, delimitada progressivament i amb precisió per l'home, i que ha estat reconeguda pel seu nom des de fa segles, sovint des de l'edat mitjana. Cada clima té unes característiques geològiques, hidromètriques i d'exposició específiques. La producció de cada Climat es vinifica per separat, a partir d'una única varietat de raïm, i el vi així elaborat pren el nom del Climat del qual prové. La personalitat del Climat s'expressa en el vi, anyada rere anyada, gràcies a l'experiència de l'enòleg. En cap altre lloc del món l'home ha intentat vincular la producció de vi amb el seu lloc de producció d'una manera tan precisa i íntima. Val a dir que el conjunt dels climats de Borgonya són patrimoni de la UNESCO des de 2015.

És per açò anterior que, llevat de per les varietats amb l'hegemonia respectiva de Pinot Noir i Chardonnay, no és fàcil entendre Borgonya! A més a més de les dificultats dels noms pels no francòfons, toca aprendre molta geografia i també història. Penseu que amb 30.000 Ha. acollides -la meitat de superfície que la suma de les tres DO valencianes, o la Rioja sencera- podem trobar fins a 84 DO distintes (AOC allà) ben classificades i organitzades per categories jeràrquiques: 9 regionals, 41 municipals (amb 562 primer cru!) i 34 Grands Crus. Ací teniu l’enllaç al mapa, per facilitar-vos tafanejar al detall. Per tant, alerta quan compreu una botella sols perquè llegiu el mot Bourgogne, i penseu que esteu enduent-se un producte de prestigi a preu de saldo! Segurament serà un vi regional que poc tindrà a veure amb els que han donat fama i prestigi a la zona vitivinícola més cara del planeta.

Com ja hem apuntat, parlar de Borgonya és indissoluble a parlar una mica d’història. De la d’Europa, des de l’època baix-medieval fins a la consolidació dels estats nació com ara els coneixem. Allà va estar Cluny, la gran abadia benedictina, exemple de vida monàstica i origen de la vertadera revolució espiritual de l’època. Segons Juancho, ací podem trobar un doble-eix de frontissa al continent Nord-Sud, Occident-Orient.

La xarrada posà especial atenció en les diferents etapes i contribucions que han fet de Borgonya el que és ara. I aquesta frase que reproduïm podria ser un poc el resum d’això: els grans vins de Bourgogne van estar dissenyats pels monjos (S.X-XIV), elevats a la cort pels ducs (S.XIV-XV), lloats pels il·lustrats (S.XV-XVIII), estesos pels negociants (S.XVIII-XX) i encimbellats pels vignerons (S.XX-XXI). Un mil·lenni durant el qual s’ha aconseguit d’aquesta terra que els distints climats superen els seus propietaris, constituint així l'essència mateixa del model de viticultura borgonyona.

Acabem amb les fotos de detall dels vins tastats acompanyades d'algun comentari breu d’impressions, curiositats i/o preferències recomanades.

1. Bourgogne Chardonnay Eugenie Dupard Jean Chartron 2022 (B). Aromàtic i cítric. Intens en boca.

CÔTE MÂCONNAIS

2. Pouilly-Fuissé François Poisard 2017 Hospices de Beaune 2017 (B). La primera sorpresa! Aromes encisadors de principi a fi. Salí. Una bona mostra de la verticalitat que transmet la zona granítica.

CÔTE CHALONNAIS

3. ET. P. Villaine Bouzeron Aligote 2022 (B). No tot havia anava a ser Chardonnay! Cítric i terrós. Varietat més rústica i àcida. Una raresa dels propietaris de Romanée Conti.


4. Bouchard Père & Fils Montagny 1er, Cru 2003 (B). Interessant el tast d'aquest primer Bonus track, comprovant com encara conserva vigor i frescura. Una mica herbaci.  

5. Rully Blanc 2022 Rois Mages (B). Terrer amb amplitud.


YONNE

6. Chablis Premier Cru Côte de Lechet 2021 Dempt Freres (B).  Molta mineralitat amb final tànnic.


7. Chablis Grand Cru Les Clos 2021 Dempt Freres (B). Dens, amb sensació subtil de fusta.


CÔTE DE BEAUNE

8. St. Aubin Premier Cru Sur Gamay Blanc Bertrand Bachelet 2022 (B). Dens, amb acidesa marcada.


9. Domaine de Montille Les Aigrots 2020.  1er. Cru (B). Carnós i mineral, aquest segon banus Track. 

10. Chassagne-Montrachet 2022 Jean Chartron (B). Dens, complementari, tot i que no massa aromàtic. Boca molt agradosa. I evolució anisada. Un altre que recomanar.


11. Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Vergers 2022 J.M. Pillot (B). Aromes florals i fullosos. Fresc. També recomanable.


12. Puligny-Montrachet Premier Cru Les Folatieres 2022 X. Monnot (B). Molt interessant, també! Amb aromes destacades d'hidrocarburs i balsàmiques.


13. Mersault Premier Cru Le Genelotte 2020 C. Cherisey (T). Més que negre, un claret en zona de blancs. Singular, de culte a França! Per fer pensar... Encertada opció pel canvi de color.


14. Beaune Premier Cru Cuvée Brunet 2020 Hospices de Beaune (T). Barreja de 1er. crus. Ample, aromàtic, balsàmic... Recomanable!


15. Volnay 2022 Bouley (T). Sorprenent vi natural. Floral, delicat, amb equilibri i una certa dolcesa, que no arriba a empallegar. També el recomanem!


16. El tercer bonus track fou un altre Volnay, El 1er. Cru Clos des Chênes 2010, de Jean-Michel Ganoux & Fils. L'anyada ens feu poder apreciar l'evolució exemplar d'aquest vi elegant i amb caràcter. Una opció també recomanable! Si la podeu trobar... 


17. Pommard Vignots 2021 Demougeot (T). Balsàmic i delicat, però saborós, amb textura i tensió. 

CÔTE DE NUITS

18. Hautes Côtes de Nuits Louis Auguste 2022 David Duband (T). Poc aromàtic, herbal i terrós.

19. Nuits-Saint-Georges Aus Murgers 2014 Meo-Camuzet (T). Fruita roja àcida, encara ben present. Amb prounditat i calidesa. Una opció molt reconable! Especialment si continueu sense mirar preus...  

20. Vosne-Romanée Ormes Chalandin 2020 Perrot-Minot (T). Una barbaritat de vi! Sens dubte seria el meu escollit entre tota la col·lecció d'ací. Cireres en licor, cuir, floral. Finesa i pes en boca.... 


21. Clos de Vougeot Grand Cru 2021 David Duband (T). Molt aromàtic, alcoholic i amb acidesa marcada. Rodò i de bon beure. Una referència mundial, que personalment no veig tan recomanable.  


22. Chambolle-Musigny Premier Cru Les Groseilles 2021 Sigaut (T). Molt equilibrat i recomanable, també!


23. Morey-Saint Denis Premier Cru Clos Sorbe 2021 David Duband (T). Herbaci i rústic.


24. Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2022 Faiveley (T). Aromes de ruita roja, calcari i amb estructura. Potser el menys borgonyò de tots. Però una opció molt recomanable, també per preu.

i 25. Chambertin Grand Cru 2021 David Duband (T). Quina millor manera d'acabar que amb el vi més aristrocràtic de tots! El preferit de Napoleón. Aromes complexes i ben integrades. Xampinyons, trufa... Uau! Llàstima que el seu preu prohibitiu ens aconselle no recomanar-lo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada