Sembla que no tot està perdut pel que fa al consum! De tant en tant apareixen iniciatives que ens desperten l’optimisme i que val la pena compartir.
Hem sabut que el CEIP Joanot
Martorell, de la Vall de Gallinera, ha engegat un programa de col·laboració amb
diverses entitats de productors hortofructícoles valencians. L’objectiu és
implicar-les en un projecte educatiu que fomente entre l’alumnat el consum de
fruita fresca, de temporada i de qualitat. Les distintes entitats participants
—moltes d’elles DOP o IGP— han aportat fruita, materials didàctics i sessions
divulgatives sobre el seu origen, el cultiu i els seus valors nutricionals.
La iniciativa pretén promoure
hàbits saludables i fer valdre el producte local i/o certificat. En aquest
sentit, l’escola, situada en plena zona de la IGP Cireres de la Muntanya
d’Alacant, ha posat en marxa una proposta pionera que anima els més menuts a
descobrir la fruita de temporada. “Es tracta d’educar en hàbits alimentaris
saludables i, alhora, valorar el treball del camp valencià i la qualitat dels
seus productes. Que l’alumnat puga conéixer i distingir les fruites de cada
estació, descobrir com es cultiven i entendre per què és tan important triar
productes de proximitat i qualitat”, expliquen Ana Sastre i Maria Esteve, les docents responsables del projecte.
La DOP Magranes Mollar d’Elx serà l’encarregada d’obrir aquest projecte tan ambiciós per a una escola tan menuda. Després arribaran els Perellons de la Vall d’Ebo i els Kakis de la Ribera del Xúquer, que ja han confirmat la seua participació. Al llarg del curs, es vol donar cabuda també a la resta de fruites amb distintius de qualitat del camp valencià, i que l’alumnat participe en tasts, tallers i activitats diverses. Tot això per acostar-los al cicle natural dels cultius, a la riquesa agrícola del nostre territori i als beneficis d’una alimentació basada en productes locals i de qualitat. També aprendran què significa que un producte porte un segell de qualitat. En definitiva: unir educació, salut i territori per formar els consumidors del futur.
La iniciativa compta amb el
suport dels diferents consells reguladors, que aporten fruita, materials i
sessions educatives. “És una experiència que connecta l’escola amb el seu
entorn i ens ajuda a transmetre valors de respecte pel medi ambient i pels productes
de la nostra terra, alhora que fomenta hàbits saludables i consumidors
responsables”.
La proposta s’emmarca dins la
línia pedagògica del centre, que aposta per una educació arrelada al medi rural
i compromesa amb la sostenibilitat i el respecte pel territori. Uns valors que
inclouen també el consum responsable i la preservació del patrimoni agrícola
valencià. “Eduquem els xiquets i xiquetes no sols a menjar bé, sinó també a
estimar allò que és nostre i a reconéixer la feina de tantes famílies
agricultores”.
Des del centre han volgut agrair públicament el suport i la implicació de totes les entitats col·laboradores, i animen altres escoles i productors a sumar-se a iniciatives semblants per continuar sembrant hàbits saludables entre els més menuts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada