dijous, 16 de setembre de 2010

Torna la temporada de tast...

Ja tenim anunciat l'inici de la temporada de tast 2010/2011, que començarà enguany amb el tercer dels tasts de vins blancs mono-varietals. Si a la primera de 29/05/2009 tastarem: Verdejo, Albariño, Godello, Garnatxa Blanca, Sauvignon Blanc i Chardonnay i a la segona de 28/5/2010: Picapoll, Viognier, Viura, Xarel·lo, Chenin Blanc i Incrozio Manzoni, per a aquesta ocasió l'organitzador ens ha preparat:
AIRÉN. Coneguda en la nostra llengua com a forcallat o forcallada, és la varietat de raïm blanc que ocupa la major superfície de l'estat. (aprox. 1/3 de tota la vinya existent) Ha estat molt desprestigiada en el passat per la qualitat dels vins obtinguts, emprant-se per a barreges i destil·lacions. Actualment i gràcies als nous mètodes de vinificació, els resultats aconseguits són molt bons. Els seus vins es caracteritzen per tenir un color pàl·lid amb irisacions grogues; en el nas s'aprecien notes de fruits madurs (plàtan, pinya o pomelo) que en boca, tot i la seva poca acidesa, resulten saborosos, agradables i fàcils de beure, encara que sense arribar a ser elegants. Els millors presenten un aroma fresc a roses, amb un sabor harmoniós i fi.
ALBILLO. Alguns autors diuen d'aquesta varietat de raïm, que es tracta d'un dels secrets espanyols millor guardats. Es desconeix el seu origen i és pràcticament impossible trobar-la fora de l'estat. De color groc daurat i aroma penetrant característic, presenta un sabor lleugerament dolç a causa dels sucres no fermentats i l'abundant glicerina que conté. És persistent i deixa un lleu regust amarg.
RIESLING. Les seva característica principal és la marcada acidesa, inclús havent-hi sobre-maduració del raïm, amb uns aromes florals, de poma verda, bresquilla i cítrics; és molt expressiva del "terroir", transmetent les característiques del sòl en es troba plantada, sense perdre la seua pròpia identitat. En boca, sol ser gras i glicèric. La planta és molt resistent i aguanta bé les baixes temperatures, i fins i tot les fortes gelades que produïxen els màgics "eiswein" o vins del gel, al congelar-se el raïm, amb uns mostos molt més concentrats i rics en sucre. Una altra de les característiques que fan a la riesling especial, és la capacitat per desenvolupar-se en botella, donada l'alta acidesa i la bona estructura, evolucionant molt bé durant anys.
GEWÜRZTRAMINER. (de l'alemany: Gewürz ('especiada'), i Traminer ('procedent de Tramin en Trentino-Alto Àdige, Itàlia') És en realitat una varietat rosada, especialment aromàtica i de sabor cítric, originària d'Europa central, feta servir per a l'elaboració de molts vins blancs de qualitat. (a la Vinya d'Alsàcia a França, a algunes àrees d'Alemanya i també pel deliciós vi de gel) Com la també centro-europea d'abans, es desenvolupa millor en climes freds, aconseguint una elevada quantitat de sucres propis. Dona vins secs amb un buquet a lichis i aromes característiques florals i afruitats (en especial roses i maracuiá). No és rar que presente lleugeres bambolles, característiques d'un escumós, o d'agulla. Tradicionalment, els vins elaborats amb el raïm gewürztraminer són recomanats per a l'acompanyament de formatges grassos.
PEDRO XIMÉNEZ. És el nom d'un tipus de raïm moscatell molt cultivat sobre tot en zones d'Andalucia, i molt conegut per la seva vinificació com a vi generós i com a dolç. serà molt interessant comprovar els resultats que dona com a vi "tranquil" sec.
MATURANA BLANCA. També coneguda com Ribadavia o Maturano, produïx un vi groc daurat. És la varietat més antiga cultivada dins dels límits de la D.O.Ca. Rioja, de la que es té notícia històrica. El seu cultiu va decaure durant el segle XX fins a la seua quasi completa extinció, però ha sigut recuperada recentment. Raïm de gran qualitat però de poca producció.
Ja us ho contarem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada