El dia que escrivim açò s'obri la Quincena de Tapas, Salazones y Vinos Alicante DOP, un esdeveniment organitzat pel totpoderós Rafael García Santos i la seva guia Lo Mejor de la Gastronomia , amb el patrocini sempre milionari i ja conegut de la Diputació d'Alacant. Però això no és tot; quan la susdita 'Quinzena' passe pel seu equador, al recinte firal de Paterna tindrà lloc la Millesime Weekend Valencia i paral·lelament i sols centrat-nos en l’àmbit geogràfic més pròxim podrem trobar també els III Encuentros Gastronómicos de Cocina Valenciana organitzats per un conegut centre comercial, la 7ª Semana Gastronómica de la Ñora y el Langostino de Guardamar del Segura i no sé quants més que no afegim per no fer la llista massa llarga. A la tardor ens esperen els grandiosos Gastrónoma a València i el XIII Congreso LMG a Alacant. Des d'un punt de vista purament gastronòmic, el panorama és immillorable i els que ens agrada gaudir d'aquest tipus d’esdeveniments podem estar ben contents, però això no impedeix que ens preguntem reflexivament: -Es bona aquesta espècie de sobresaturació gastronòmica?- La resposta no la sabem, però generalment aquells sectors que s'han 'passat de voltes' han acabat 'cremant-se' primer i 'morint-se d'èxit' després i amb aquest, tal vegada ens equivoquem però no tindria per què ésser diferent.
Tot i la forta crisi que colpeja, ara ja tot el teixit econòmic del nostre entorn, pareix que l'hostaleria continua sent un refugi, al mateix temps que molts aprofiten per reinventar-se, amb un grau d’adaptació que altres sectors ja voldrien. Sens dubte la saturació, entre d'altres, d’esdeveniments gastronòmics es deu tant a aquest factor com a l'alt nivell assolit per molts dels nostres professionals. No hi ha cap dubte que aquest tipus d'esdeveniments constitueixen un gran aparador on donar-se a conèixer els primerencs i mantenir la flama encesa els veterans, però amb el temps i la manca d'objectivitat va fent-se més difícil distingir el que veritablement val la pena.
És un fet contrastable que cada vegada hi existeixen també més publicacions, i millor editades, que fent servir el conegut format de guia gastronòmica guanyen en imatge però llancen a perdre l'esperit original d'aquest tipus de publicacions, resultant amb el temps menys crítiques i més clientelars. La 'mona es vesteix de seda' i cada cop costa més distingir entre veritable crítica objectiva i els prescindibles 'publireportatges disfressats'. Com a mostra d'aquest darrer punt, que també forma part de la sobre-saturació que avui tractem, direm que sols a nivell de País Valencià (i llevat de les estatals) ja en són dues les grans guies que pretenen competir en prestigi; per una banda el ja consolidat "Anuario" de Vergara i per l’altra l'"Almanaque" on hi participen la resta dels crítics gastronòmics valencians professionals, encara que d'una manera excessivament difusa, des del nostre punt de vista.
És un fet contrastable que cada vegada hi existeixen també més publicacions, i millor editades, que fent servir el conegut format de guia gastronòmica guanyen en imatge però llancen a perdre l'esperit original d'aquest tipus de publicacions, resultant amb el temps menys crítiques i més clientelars. La 'mona es vesteix de seda' i cada cop costa més distingir entre veritable crítica objectiva i els prescindibles 'publireportatges disfressats'. Com a mostra d'aquest darrer punt, que també forma part de la sobre-saturació que avui tractem, direm que sols a nivell de País Valencià (i llevat de les estatals) ja en són dues les grans guies que pretenen competir en prestigi; per una banda el ja consolidat "Anuario" de Vergara i per l’altra l'"Almanaque" on hi participen la resta dels crítics gastronòmics valencians professionals, encara que d'una manera excessivament difusa, des del nostre punt de vista.
Un últim aspecte d’aquesta sobre-saturació ens fa fixar-nos en la gran quantitat d'associacions, la majoria particulars i també interessades, que s'han configurat per organitzar concursos i donar premis a qui es considere més convenient. I hi ha tants! Que al final tampoc sabem si tots els premiats són meritoris i tenim que anar preguntant quin concurs és?, qui l'organitza?, quina trajectòria té?... -En definitiva, massa borumballa!-
No vivim d’aqueix món i aquesta sols pretén ser una modesta opinió feta amb observació del fenòmen des de fora. Per tant i pel que fa a nosaltres mateixos, sols ens queda continuar gaudint del moment gastronòmic que vivim, encara que cada vegada coste més distingir, triar i ser selectius, desenvolupant l’aspecte més crític que altres declinen. -C'est la Vie-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada