dissabte, 8 d’octubre del 2011

Setmana per la biodiversitat agrícola


No és la primera vegada que parlem de Llavors d’ací, l’associació d’àmbit valencià dedicada a la promoció i conservació de la nostra biodiversitat agrària. Avui toca tornar-ho a fer per donar a conèixer una nota de premsa que ens han fet arribar. Fer d’altaveu no és quelcom habitual ací, excepte quan es tracta d’un tema relacionat amb els del bloc i que considerem de vertader interés.
La ‘nota’ anuncia una campanya de promoció de varietats locals en algunes botigues d'alimentació, dintre de la Setmana Estatal de la Lluita per la Biodiversitat Agrícola 2011, que tracta de difondre la defensa de les varietats tradicionals i les llavors lliures, i amb el lema “Cultiva diversitat. Sembra els teus drets”, té un doble objectiu:
  • Conscienciar a la societat civil de la necessitat de recuperar el patrimoni genètic agrícola per a assegurar la qualitat i la sobirania alimentària.
  • Aconseguir que les distintes administracions desenvolupen polítiques actives afavoridores de les varietats tradicionals i locals, propiciant una legislació que done llibertat als agricultors per produïr i comercialitzar les seues pròpies llavors, en lloc de penalitzar-ho i afavorir així els interessos de les grans corporacions multinacionals.

Continua explicant que les varietats tradicionals es troben en greu perill de desaparició, entre altres coses perquè els agricultors estan deixant de cultivar-les i perquè ja no és fàcil aconseguir-les en les botigues i els mercats. El principal objectiu és promoure una sèrie de varietats típiques valencianes, perquè tornen a ocupar un espai en les botigues d'alimentació i el consumidor puga reconèixer-les i valorar-les, incloent-les en la seua compra diària. Posaran, per tant, a disposició dels consumidors distintes verdures típiques valencianes amb fitxes explicatives com la carabassa de torrar, la carabassa de cacauet, la bleda del terreny, l'albergina llistada de Gandia, l'albergina negra, el pimentó dolç del País, el fesol "de la manteca" i la ceba de gra, caracteritzades per ser, totes elles, varietats antigues de llavors multiplicades durant generacions gràcies al saber fer dels llauradors. També es repartiran uns tríptics informatius per a sensibilitzar sobre la problemàtica de les pèrdues de biodiversitat agrària, destacant el paper fonamental que tenen els consumidors en la promoció de l'ús de varietats locals. Per a conservar aquestes varietats i que no caiguen en l'oblit, és necessari fer un treball conjunt amb els distints actors de la cadena alimentària, on no sols és fonamental el treball amb els agricultors perquè continuen millorant-les, cultivant-les i multiplicant-les, també és necessari acostar-les al consumidor, perquè siga capaç d'identificar-les, valorar-les i posteriorment exigir-les en els seus establiments de venda habituals.
 Amb aquesta acció el que es pretén és promoure el consum i la utilització normalitzada de les varietats tradicionals entre consumidors i agricultors ecològics. Les pràctiques dels agricultors han anat canviant des de l'aparició de l'agricultura industrial i les llavors híbrides, i els consumidors s'han acostumat a tota una gamma de productes homogenis i estandarditzats que arriben de tot el món. En contrapartida se'ns estan oblidant els productes originaris i genuïns que caracteritzaven la gastronomia típica dels nostres territoris, productes de proximitat i de molta qualitat conreuats per agricultors locals.
Treballar amb llavors tradicionals és una forma de potenciar la cultura popular i de promoure la diversitat agrària i les formes de conreu tradicional. Des dels inicis de l’agricultura els éssers humans hem guardat les llavors, les quals amb el pas dels segles han anat adaptant-se a un determinat territori al seu clima i al sòl creant també una forta resistència a plagues i malalties. Durant el segle XX es van perdre al voltant del 90% de les varietats agrícoles degut a la implantació d’un model de conreu industrial que selecciona les més adaptades a les condicions de mercat; varietats estèrils amb llavors que els agricultors hauran de comprar cada any, junt als productes químics que fan que siguen productives. Un negoci perfecte que s'aprofità en els seus inicis del llegat dels llauradors de les generacions anteriors.
Per l’elaboració d'aquest post hem fet servir la nota de premsa esmentada i material de la pròpia web llavorsdaci.org, on podeu trobar més informació al respecte. La campanya ara iniciada és encara de caràcter molt minoritari i sols es du a terme en alguns comerços de València i Alberic, però si d’alguna manera voleu participar-hi, a banda de amb la col·laboració activa amb l’actitud de cada dia com a consumidors (i productors, si és el cas) també podeu adherir-vos al manifestde recolzament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada