Mentre s'escriu açò, s'està celebrant en un hotel de Barcelona un acte en el que es donarà a conèixer
el repartiment de les estreles Michelin entre els restaurants de l'estat per a 2012.
Lluny d'anar perdent força, amb els temps que corren, l'organització aconsegueix cada any guardar gelósament els secret fins l'últim moment i cada edició de la ‘Guia
Roja' es converteix en un esdeveniment que es supera a ell mateix en
expectatives, i sobre el que brollaran rius de tinta comentant els resultats durant els següents dies, amb opinions per a tots els
gusts i tipus de públic. -De fet, a molta gent li passarà com a mi amb el futbol que no m'interessa
gens però és impossible romandre alié als resultats.-
Per a bé o per a mal i
acceptant totes les crítiques que hom vulga fer-li, la Michelin és sense cap
discussió la més prestigiosa de les guies existents; espill de la
crítica i dels professionals del sector que la desprecien per mesquina amb els nostres restauradors però que es 'moren' per aconseguir les seves estreles. I açò no és pel seu obsolet disseny, ni per la
quantitat de informació que aporta, tampoc és pel màrqueting, ni pels
esdeveniments ni signatures que l'acompanyen: Quins són, doncs, els punts
forts de La Guia? En la nostra modesta opinió són un prestigi guanyat al llarg
de molt de temps i en molts països per un exèrcit d'inspectors completament ANÒNIMS i molt ben
preparats, que tot i fer de tant en quant alguna pífia, però lluny de qualsevol
tipus de clientelisme amb
l'extrema senzillesa de la seva baremació (de 0 a 3) condensen totes les impressions,
sense dir quasi res per a qui no li abellisca llegir. Segurament d'ahí venen també algunes de les grans injustícies que comet...
Per altra banda, en la actualitat hi ha moltes guies gastronòmiques, segurament massa; Avui mateix, sense anar més lluny i a mode d'exemple, us podem contar que hem rebut un e-mail del Riff, amb un Bernd Knöller molt content per haver pujat en la guia de Vergara. Ens alegrem per ell i des
d'ací el felicitem, encara que sols siguen 0,25 punts sobre 10. Si heu llegit
bé... 0,25!. -Com es pot filar tan prim? No us
sembla d'una malaltissa obsessió haver d'assignar quarts de punt en una cosa
tan purament subjectiva com és la visita a un restaurant?- Sens dubte en el
'Anuario' de Vergara les ressenyes són més aclaridores que en la referida Michelin i ens il·lustren millor
el que podrem trobar en cada restaurant però tot i sense voler posar en
dubte la professionalitat del 'crític del barret', amb ell l'anonimat o discreció
llueixen per la seva absència i sols aquest fet, si volem ser punyeters amb els números, ja afegeix una estimació de error que de ben segur és molt superior al quart de punt.
En
qualssevol cas: -Felicitats als que pugen (en la Michelin i en totes les demés guies) i ànims als que no!-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada