Però a banda del misteri de la recepta original, hi ha un altre: el propi nom, que sembla estar entre el llatí i el basc, i del que poc o res hem pogut esbrinar. El que si sabem és que és un menjar que es sol fer el segon dia de Nadal, especialment a ciutat (Palma). Aprofitant les dates que corrien hem organitzat aquests nadals una petita trobada-tast d'escaldums on gaudirem per una banda de la recepta descrita a pistoynopisto (coneguda d'altres ocasions i molt recomanable) i d'una altra feta per un mallorquí d'adopció, basant-se sols amb l'empremta que en ell han deixat els diferents escaldums que ha anat tastant per s'Illa. I com podreu apreciar, les diferències són ben evidents!
Qui s'aventure amb aquesta preparació, ja sabrà que és un molt bon àpat pels dies de fred, però el que no deu oblidar ningú que no vulga patir les seues conseqüències és que la digestió posterior serà llarga i complicada. Per altra banda, triar un vi d'acompanyant no és difícil, però cal assegurar-se que 'done la talla'. En el nostre cas, triarem unes ampolles de Finca Torrea 2006, i fou tot un encert!
Vicent Torres 29/12/2012 |
Carlos Sendra 29/12/2012 |
MOLT BÉ VICENT, FOU UN GRAN ENCERT FER UN TAST COM AQUEST, TROBE QUE TOTS ELS QUE EREM A TAULA DISFRUTAREM D'UN GRAN SOPAR.
ResponEliminaSOLS DISCREPE AMB EL COMENTARI DEL VI, COMENTARÍ MOLT CORRECTE I MOLT DISCRET, PERÒ TAMBÉ TASTAREM ALTRES CALDOS I DE DIFERNETS PALS TAMBÉ A L'ALTURA DELS ESCALDUMS.
EL TEMA DE MOLTES BOTELLES FEREM TROBE QUE NO ÉS MOLT RELLEVANT PERÒ COM DIUEN ALGUNS "VAM DISFRUTAR".
PD: VOLDRIA ANUNCIAR ALS TASTADORS QUE EL SOPAR DEL TAST QUE SE SOL FER AL BAR DEL COIXO, TINDRÀ ADEMÉS DE PRODUCTES MALLORQUINS, COM A PLAT PRINCIPAL ESCALDUMS.
Clar que hi havia més vi, i més menjar! Però això defuig del tema que ens ocupa; Els Escaldums. De tota manera, accepte l'envit i ara mateix em pose a treballar en un post sobre tot el que hem anat bevent aquestes festes, amb les recomanacions que corresponguen.
ResponEliminaEN CAP MOMENT HE DIT RES DEL GRAN SOPAROT QUE DEGUSTAREM, SOLS DELS CALDOS QUE CATAREM.
ResponEliminaAQUESTS NADALS HEM CATAT MOLT I BO.
UNA VARIANT TROBADA EN IB3, LA TELEVISIÓ DE TOTS ELS BALEARS.
ResponEliminahttp://ib3tv.com/carta?id=12655d5f-6049-4401-bc08-8a34cc8cb5ca
Bona aportació! No coneixia a la Paquita:-)
ResponEliminaNA PAQUITA TOMÀS ÉS UN CLÀSIC DE LA CUINA MALLORQUINA.
EliminaBono, sa primera foto pareix més un plat de fabada asturiana, o un cocido madrileño que una greixonera d´escaldums. Els escaldums, al manco al meu poble de la Mallorca més profunda i pagesa, han estat sempre un plat principalment de cullera més que de forqueta.
ResponEliminaGRÀCIES AMIC PER LA TEVA APORTACIÓ, COM ES NOTA QUE JO HE MENJAT ALGUN PIC ESCALDUMS EN EL TEU POBLE, MURO, PERÒ NO EL D'ALCOI O DEL....
EliminaAnònim: Gràcies per la teua opinió, sense dubte ens resulta enriquidora. Però deuries tenir en compte que tant la "fabada" com el "cocido" també són plats de cullera...
EliminaFABADA, COCIDO O EL QUE VULGAU, PERÒ SE SUPOSA QUE EL COMENTARI FA REFERÈNCIA AL BROU. SA PRIMERA FOTO NO SE VEU BROU.
EliminaRES MÉS.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina