dimarts, 15 de gener de 2013

Vins del Nadal 2012/13

Com tots sabem, si alguna cosa distingeix al Nadal sobre la resta de festes de l'any és la seua opulència en hàbits de consum, i molt especialment pel que fa al menjar. Podem dir sense que se'ns acuse d'exagerats que ens passem la quinzena asseguts a taula, o amb els preparatius que això comporta.
Comença el recorregut a mitjant desembre amb els anomenats 'sopars d'empresa' on també hi tenen lloc els de colles d'amics i coneguts, associacions i altres tipus d'entitats; continuen els dinars familiars amb unes sessions de sobretaula inacabables, les visites (les que fem i les que ens tornen), després ve el cap d'any amb els respectius sopar i dinar, i per rematar la feina el Reis. Entretant, els caps de setmana s'aprofiten per buscar l'ocasió de compartir taula amb algú que no podem veure la resta de l'any. I per fi, tornem a re-emprendre l'activitat diària, oblidant fins el nadal següent torró, pastissos, massapans, tortell i casques...
Enguany hi ha hagut entre mig un encontre d'escaldums del que ja varem donar compte al post d'abans; i en un dels comentaris s'ens dia que no haviem estat prou explícits amb els vins que s'obriren. -Dit i fet!- No sols anem a parlar d'aqueixos vins si no que aprofitarem per fer memòria amb una ullada ràpida al record de l'esgarrifadora llista de tot el que hem tastat en aquestes passades festes, compartint el que ens ha resultat més interessant. La majoria no han estat elecions pròpies i a més a més no són dies d'afinar amb els tasts però els bons glops sempre marquen amb el seu record. L'ordre, encara que classificat per tipus, és el cronològic i hem remarcat en negreta les compres que considerem més recomanables.
  • Blancs: Viña Teulada 2011; Fondarium Blanc 2011 i Marqués de Riscal Limousin 2006, la joieta blanca d'aquesta llista, una meravella.
  • Escumosos: Gramona Imperial Gran Reserva, Un cava ben conegut del que poc cal afegir; Adernats Reserva Brut Nature, per nosaltres ha estat la gran revelació d'enguany, excel·lent cava a preu inmillorable; Anna de Codorniu; Conde de Caralt Brut Nature; Moët & Chandon Impèrial i Freixenet Cordón Negro.
  • Negres: Comtat de Parcent 2009, un vell conegut amb bona relació qualitat/preu i probablement el millor vi negre de la Marina Alta; Angosto Almendros 2009, un valor segur i ja tot un referent dels vins valencians; Senda del Oro 2011, encara li falta temps de botella, segur que pot millorar!; Icono Merlot 2010; Vega Montán Mencía 2010; Castillo de Perelada Gran Claustro 2006, molt bo amb gran finesa i elegància, però en la nostra opinió una mica disparat de preu; Faustino V Reserva 2006; Faustino de Autor 1994, la interessant experiència de tastar un vi gran quan ja ha passat a millor vida; Faustino de Autor 1998, tot i que per a aquest també ja havia passat el seu millor moment, cal exclamar que vaja 14 anys ben duts!; Faustino I 75 aniversario 2001, de vegades les comparacions són odioses i en aquest cas el germà precedent no el va deixar en massa bon lloc; Viña Borgia; Finca Torrea 2006, sens dubte el millor dels vins d'aquesta llista; Baigorri Reserva 2005; Legaris Reserva 2004; Solar de Samaniego Graciano 2005 i Icono Cabernet Sauvignon 2010; Ací falten dues referències més que han passat sense pena ni glòria al caixó de l'oblit però sentint-ho molt per ells, no hem aconseguit recordar el nom!

1 comentari: