dilluns, 28 de gener del 2013

Tast de 25/01/2013. V.T. Ribera del Queiles.

El Queiles és un afluent de l'Ebre que naix al peu del Moncayo i es troba amb aquest riu a Tudela. A la seua vora, entre els nou municipis aragonesos del voltant de Tarazona i els set Navarresos del Sud de Tudela, hi ha des de 2003 una zona vitivinícola de indicació protegida baix el nom de "Ribera del Queiles". Es tracta d'un rogle de clima extrem amb molta calor a l'estiu, fred a l'hivern i baixa pluviometria; ben variable també entre les 'faldes' del Moncayo i la vora l'Ebre. Sobre tot a les zones més altes és ben comú trobar vinyes velles de Garnatxa en estat salvatge, després d'haver estat molt de temps abandonades. Alguns conreus van recuperant-se i encara que la 'reina' és la Garnatxa, també s'accepten la Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano, Tempranillo i Syrah.

El darrer tast el dedicàrem a vins criats a aquesta zona...

La Garnacha Salvaje del Moncayo 2009. Proyecto Garnachas de España. Monovarietal de Garnatxa  amb 5 mesos de pas per bóta. Color granat lluent i de capa mitjana. Aromàtic, amb notes minerals, balsàmiques, de fruita madura i carn crua. Retro-nassal torrefacte amb presència marcada de tabac. D'estructura lleugera, equilibrat i rodó. Bona opció per relació qualitat/preu.
Pago de Cirsus Vendimia Seleccionada 2009. Bodegas Pago de Cirsus. Ensamblatge de Tempranillo, Merlot i Syrah amb 14 mesos de criança. Picota amb capa alta. Aromes vegetals d'herba acabada de tallar, fruits rojos en confitura, xocolate i balsàmics. Lleuger, amb acidesa pronunciada i llarg.
Tres al Cuadrado 2007. Winery Arts. Barreja de Garnatxa, Merlot i Tempranillo amb 14 mesos d'estada en bóta. De color cirera i capa mitja-alta, glicèric. Aroma inicial cítrica que ràpidament desaparegué cedint protagonisme a la de xampinyó. Retro-nassal mineral, de de fusta (roure) i tabac. Evolució cap a aromes ben golosos i encisadors on domina el tofee. De caràcter ben variat, harmònic i saborós.
Seis al Revés 2008. Winery Arts. Cupatge de Tempranillo i Merlot amb 16 mesos de pas per roure. Color picota, de capa alta, untós i molt glicèric també. Aromes d'oloròs acompanyades de fruita madura, en licor i cacau. Evolució a regalèssia i xocolate. Fusta noble. En boca; variat, concentrat, ampli, vellutat, saborós i dens. De final llarg. La millor opció en relació qualitat/preu per quasi tots els tastadors participants.
Número Nueve 2007. Winery Arts. Ensamblatge de Tempranillo i Cabernet Franc  amb 16 mesos de criança. Picota de capa molt alta de vora morada. Aroma golós, vegetal i de fruita madura, especiat (pebre) i de cacau. Evolució empireumàtica de café i tabac. Ample en boca, amb tanins madurs i molt gustós i llarg.
Exclusive Numbernine 2005. Winery Arts. Barreja de Garnacha i Cabernet Franc amb estada en bótes de 16 mesos. Color morat quasi negre, molt opac. Aromes golós i molt complexe; xampinyons, olives negres, confitura, notes minerals, tofee, quitrà de fusta i torrefactes. De caràcter complex, ample, de tanins madurs i potents, saborós. Sens dubte, el millor de la nit!

En definitiva, va resultar un tast ben equilibrat i ple de sorpreses on aquesta zona tan xicoteta i desconeguda ens mostrà el seu gran potencial, i el caràcter marcat per uns vins de varietats ben diferents.

2 comentaris: