divendres, 8 de març de 2013

I FÒRUM DE PRODUCTES LOCALS

Ahir va tenir lloc el I Fòrum de Productes Locals de la Marina Alta i avui la xarxa ja bull amb fotos i comentaris al respecte. I no és per a menys, per què va ser un èxit, al menys des del nostre criteri i després d'analitzar-lo de distints punts de vista:
  • Des de l'organitzatiu. L'esdeveniment ha estat organitzat per les empreses de Gata, 'El Celler de la Marina', que és on va tenir lloc, i la pegolina, Pego Natura, amb la col·laboració de Bodegas Gutiérrez de la Vega i Mermeladas El Perolet. L'acte va començar amb unes paraules de l'amfitrió, Santi Signes, que va transmetre a la resta les intencions de la trobada. I personalment es va fer càrrec de que no faltara cap detall fins l'últim moment.
  • Des de l'empresarial. L'objectiu era de crear un punt de trobada entre empresaris i professionals de la comarca que comparteixen els valors d'estima pel territori que gaudim i la confiança en les oportunitats que aquest li pot continuar donant a gent que l'habita. En aquest cas, fixant la mirada en els productes i empreses de proximitat, a mena de xarxa col·laborativa afavoridora dels interesos col·lectius. Com va dir el propi Santi: "cercar solucions locals pels problemes globals". Es respirava un ambient molt optimista que venia a trencar amb la coiuntura que malauradament arrosseguem des de fa uns anys i es notaven les ganes de 'fer comarca' per part dels assistents. Es va parlar de com aprofitar millor moltes de les coses que ja tenim com ara les possibilitats agrícoles, l'experiència acumulada en acollir adequadament al visitant, l'excel·lent contingut paisatgístic, l'important patrimoni cultural, òbviament també de la gastronomia,...  i en definitiva d'un conjunt de valors dels que devem sentir-nos orgullosos i que poden ajudar-nos a viure d'ells per molt de temps, si els tractem amb respecte i sense egoísmes. -Aquesta suma d'energies i l'encoratjament necessari ja està en marxa, i de ben segur anirà a més... Ara toca contagiar aqueix esperit!-
  • Des del participatiu. Tot i que la cinquantena de persones que hi varen acudir pertanyien majoritàriament a l'àmbit de l'hostaleria i serveis turístics es va parlar de moltes coses més, aconseguint-se la transversalitat necessària per escampar molt bé la idea del punt d'abans.
  • Des del lúdic. Ja s'ha dit que es va parlar molt, que es van intercanviar idees i es va engegar el que de ben segur serà un gran projecte. Però també va haver la diversió pròpia del plaer de viure que ens caracteritza als habitants de la Marina Alta.
  • I des del gastronòmic. L'alta qualitat dels productes de la nostra comarca també va presidir la taula i entre les coses ben interessants i bones que varem tastar va haver: L'amanida d'escarola amb vinagres aromatitzats "El Perolet", la paella feta per Paco Tamarit amb foc de sarments i Arròs Bomba de Pego Les Tanques, els dolços de la pastisseria la Pau i els vins de Bodegas Gutiérrez de la Vega ('Casta Diva Cosecha Dorada', 'Principe de Salinas' i 'Casta Diva Cosecha Miel') comentats per Violeta Gutiérrez de la Vega. Tot en un espai tan agradable com és el pati i la botiga de El Celler de La Marina.
Paco Tamarit va 'dominar' amb mestressa el foc i l'arròs.
Els dolços i els vins no es varen quedar darrere.
Ja ho hem fet personalment, però des d'ací volem tornar a felicitar i alhora agraïr als organitzadors el haver tingut una iniciativa com aquesta. Tant de bo vaja quallant en els consumidors els molts avantatges que suposa, tan per l'interés individual com pel col·lectiu, passar-se a l'opció dels productes i negocis de proximitat. -La resta d'opcions són pa per a avuí i fam per demà.-
Aquesta iniciativa no és l'única que actualment planteja possibles xicotetes passes en la direcció de la sortida a la situació actual. Hi han moltes més i resulta molt il·lusionant veure com la societat civil va apartant poc a poc l'apatia dels darrers anys i va organitzant-se buscant 're-inventar-se',com diuen moltes persones últimament. Per la nostra banda, quan alguna d'aquestes iniciatives manté els valors d'honestedat en els quals mai hem deixat de creure, ens sentim amb necessitat de compartir-la. I ací està, amb tot el nostre recolzament!

Procure no sortir a cap foto però era una ocasió ben especial i no vaig poder defugir la temptació
de ferme'n una amb els organitzadors, Vicent Domínguis i Santiago Signes. Molts anys i bons!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada