La 8a edició del Cheese & Wine, fou el detonant per a que acabarà eixint-nos una sortida enogastronòmica d’allò més apanyada. Però anem per parts! Que segur que en trobareu alguna inspradora. En qualsevol cas, nosaltres ja les havem incloses al mapa de recomanacions...
CHEESE & WINE NIGHT a LES CAPÇADES
Lluny de tractar-se d’un
esdeveniment aïllat, per si us interessa per apropar-vos en futures edicions,
direm que ja està plenament consolidat entre els de caire gastronòmica que
s’organitzen a l’Hotel Les Capçades, d’Horta de Sant Joan. I és per això que
compta amb 2 edicions cada any (abril i octubre).
La convocatòria estigué guiada pel ‘fromelier’ Javier Campo, i en ell es pogueren tastar 34 formatges. 45 kg en total, repartits en quatre taules (pasta tova, pasta dura, internacionals i blaus) i acompanyats de panets, fruits secs, confitures,... I què més? Doncs eIs 2 vins que s’havia dut cada celler dels 6 participants, tots de la DO Terra Alta: Bàrbara Fores, Celler Tarroné, Celler Bernaví, Herència Altés, Celler Batea i Venta d’Aubert. Tot, a l’entorn idíl·lic dels jardins de l’hotel i acompanyats de música en viu amb! Quasi res porta el diari...
EDETÀRIA
D’entre les experiències enoturístiques oferides per aquest celler de prestigi a la Terra Alta, havíem optat per la que anomenen “Els Nostres Tops”. Ens rebé Manette, que ens conduí per fer una passejada per les vinyes de la preciosa finca “El Mas”, contant-nos algunes curiositats. Entre elles, l’origen del celler, que el podem trobar a fa tan sols 20 anys, quan Joan Àngel Lliberia torna a la seua terra natal per fer-se càrrec de la vinya familiar. I alhora n’adquireix altres, amb unes idees visionàries sobre la viticultura local, gens habituals en aquell moment. Per cert, el nom l’agafà del pobladors pre-romans de la zona, els íbers que habitaben bona part del sud de Catalunya i nord del País Valencià actuals, amb Llíria com a ciutat capdavantera.
El celler disposa d’unes 60ha de conreu ecològic, distribuïdes en 5 terrers diferents (Panal, Tapàs, Tapàs blanc, Còdols i Vall. I on sols treballen varietats autòctones (garnatxa blanca, garnatxa fina, garnatxa peluda i samsó). En quant als vins, compten amb 15 referències, distribuïdes en 4 famílies, segons ells mateixos les defineixen:
- Els “Via Terra”, disfrutons i fàcils
- Els “Via Edetana”, elegants i gastronòmics
- Els “Edetària Selecció”, els estàndarts d’expressió varietal i de terrers
- I “Les Nostres finques”, la singularitat i finesa dels parcel·laris
Finalment tastàrem, dels Edetària seleccció els blancs, sec i dolç. I els quatre de Finca (La Terrenal, La Pedrissa, La
Genuïna i La Personal).
Podeu trobar més fotos i detalls de la finca i instal·lacions, ací mateix.
BUIL I GINÉ
Restaurant correcte! On el més
especial és la seua situació. A peu d’unes vinyes de conreu heroic, amb vistes
panoràmiques espectaculars...
Que en voleu saber més? Ací teniu un reportatge fotogràfic
CAN CASTELLNOU
Com diu la cançó: 'La vida te
da sorpresas, sorpresas te da la vida' ¡ay, Dios!” I això és el que ens esperava a Capçanes...
Per a algú que ja fa temps que
corre cellers. De tot tipus i grandària. Parlant amb infinitat
de propietaris i representants, sobre els plantejaments respectius. Trobar algú amb la il·lusió de qui
comença a engegar un projecte propi és tot un goig. Un regal que molt de tant
en tant ens toca. I en aqueix sentit, gaudir la generositat amb que ens van
rebre els germans Pepe i Ramón Castellnou, fent-nos partíceps de la seua iniciativa, sens dubte ho fou.
Els germans Castellnou representen a
aqueixa part anònima de la gent que treballa la vinya, que ho ha fet des de sempre i que coneix bé tots els processos. També els de l'elaboració vitivinícola. Persones que sempre han venut la seua producció a altres, però que en aquest cas mai han perdut de vista l’esperança de
crear un projecte propi. I ara, quan ja albiren resultats no molt llunyans, ens oferiren una poqueta-nit
d’allò més entretinguda, compartint experiències i avanços. Tastàrem most sense acabar, pipetjàrem vi en procés, i també collites d’anys anteriors
ja envasades. I la millor cosa: gaudírem de la seua il·lusió contagiosa! Molta il·lusió, honesta i propera...
Aviat obriran al públic. Seguiu-los,
abans que ho facen altres. I no els perdeu de vista! Recordeu referències, ara emotives i ja ben interessants, com "La Padri", o "Les Vinyasses". De ben segur que la familia creixerà ràpid, creant-ne moltes més que oferir-nos...
SANGENÍS I VAQUÉ
El matí de diumenge havia
començat bé, acomiadant-nos de Falset amb un pastís de crema de la pastisseria
López, però encara milloraria: en arribar a Porrera, el ròtol del celler Sangenís
i Vaqué ens convidava a entrar-hi. Dins, la Maria Sangenís estava a punt de
començar una visita de grup, a la que no ens abellia acoblar-nos. L’opció fou
que el seu marit es quedés amb nosaltres, presentant-nos la gamma completa del que elaboren. Vins de vinya pròpia, de les 15 Ha que tenen, distribuïdes en 3
finques: Coranya, La Cometa i Roques Llises, totes en terreny de llicorella.
I així, un rere altre, anàrem
tastant-los: “Lo Coster Blanc” (garnatxa blanca i macabeu amb pas de 4 mesos
per bóta), “Garbinada”(cupatge de Garnatxa i Carinyena. Jove), “Dara” (com l’anterior,
però amb 1 any de criança), “Lo Bancal de Garnatxa”(mono varietal de vinya d’altitud,
amb 6 mesos), “Coranya” (l’assemblatge parcel·lari, també amb pas per fusta d’un
any) i “Clos Monlleó” (la mateixa barreja, però de vinya vella i amb criança d’any
i mig). Un recorregut in crescendo, amb vertader èxtasi final...
RESTAURANT CELLERS DEL PRIORAT
Tocava posar punt i final. I l’escollit
fou el restaurant Cellers de Gratallops! Senzill, però amb menjar ben fet, bon
celler i millor atenció. Qué no és poc! El reportatge fotogràfic, si us interessa, el podeu veure
ací.
Una curiositat: supose que
ja coneixeu la història de la revolució recent del Priorat. I si no, us convide a
llegir el compendi que publicàrem fa uns anys en aquestes mateixes pàgines. Doncs el local que ocupa aquest restaurant, i per això el seu nom, fou on establiren
la botiga col·lectiva els closos que la protagonitzaren.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada