dilluns, 18 d’octubre del 2010

Bollinger Special Cuvée

L’Special Cuvée, representa l’expresió de l’estil de la casa Bollinger. Per a aquest champagne es fa servir un clàssic ensamblatge de varietats de raïm, d’un any determinat, a la que li s’afegeixen fins un 10% de vins de reserva, la qual cosa li dóna complexitat i estructura. (60% Pinot Noir, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier). De cada collita, Bollinger guarda alguns vins grand cru i première cru pels vins de reserva, que s’embotellen en magnums, sota presió i una criança de cinc a quinze anys, mantenint-se en un gran celler amb més de 300.000 mágnums, que esperen per a futurs coupages. Aquest sistema de reserva de vi es únic a Champagne, i la casa Bollinger creu que a ell es deu l’estil de l’Special Cuvée.
Bollinger és dels pocs elaboradors de Champagne que fermenta en barriques de roure i sobre lies. A més amés, normalment somet els vins a fermentación maloláctica i sols usa llevadures tradicionals, rebutjant les de nova generació d’aglomerades i encapsulades. Las botes de roure són de quatre anys o més, evitant-se d’aqueixa manera la transferència d’excesos de fusta.
Tenir la botella a la ma, ja és tot un plaer. El seu aspecte ens adelanta i transmet el que trobarem dins; sobrietat, elegància i sofisticació. I és que tot i tractar-se de la gama base de la marca, parlem de Bollinger, del Champagne preferit per James Bond i per la casa reial Britànica, entre altres.
La càpsula surt amb facilitat, gràcies a un excel·lent sistema de microperforacions, i allí està la xapa, presidida per l’escut de la casa, negre de lletres daurades sobre fons burdeus, en ell que destaca l’any de fundació de la marca, 1829.
Servint la primera copa ja notem l’abundant escuma, que deixa pas a un dens i ampli rosari de bambolles menudes i persistents, que busquen amb ansietat la superficie. Bonic color daurat clar i molt lluent.
Aromàtic, però sense estridències, notem la presència de notes cítriques i de pastisseria, poma torrada, fruïts secs acabats de torrar,… on cap d’ells surt sobre els demés, la qual cosa constitueix un perfecte i complex sistema d’equilibris.
Peguem el primer glop, que una vegada dins la boca ens transmet una agradable sensació de frescura, amb un pas dens, rodó i encisador. Una sensació glamourosa, que ens fa imaginar-nos baixant les escales de la maison on es fa. I aquest glop n’he demana un altre, i la copa una més, un beuratge que no cansa i que convida a continuar-hi fins esgotar la botella sencera. -No n’hi ha més?- Ens preguntavem abans d’arribar al postre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada