dimarts, 5 d’octubre del 2010

Vi ecològic

A la sessió de tast comentada al post d’abans hi havia un vi, l’Ijalba, que duia el distintiu “vino ecológico”. Arran d’açò va sortir una interessant conversa sobre els requisits que deu acomplir un vi per poder fer servir aquesta marca. Utilitzant com a font l’interessant llibre “Manual de vinos y bebidas” dels professors de l’U.P.V. José Luís Aleixandre Benavent y José Luís Aleixandre Tudó, tractarem d’explicar-ho sense tecnicismes, de manera que s’entenga però no es faça pesat.
L’elaboració de vins ecològics neix d’un respecte fonamental cap al medi ambient, fent-se servir pel conreu sols productes orgànics naturals, amb ajuda de les tasques culturals sobre el cep. Hi ha tota una sèrie de normes i regles que determinen quins productes fitosanitaris i fertilitzants es poden emprar i quins no, així com les dosis màximes permeses. Per a la vinificació no existeix una reglamentació específica, llimitant-se de manera general la reducció total o parcial del sulfurós, la prohibició del ferrocianur potàsic y de l’àcid cítric i goma aràbiga com estabilitzants d’embotellat.
Altres aspectes importants, distribuïts per a cada fase del procés son:
-         Raïm en perfecte estat de maduresa i sanitat. Transport sense trecadures, ni compactació,…
-         Despalilladora amb rodaments de cautxú, escorrent-se al menys el 50% de most sense pressió.
-         Estan prohibides les premses continues.
-         S’apliquen de manera simultània diferents espècies de rents, sense sulfitat previ del most i sense accions físiques exteriors (calor, ph, potencial redox,…)
-         Clarificants d’origen natural. Estan prohibits tots el productes de síntesi (PVP, PVPP, Policlar AT,…)
-         Filtrat amb cel·lulosa, terra de diatomees o altres substàncies que no deixen ni olor ni sabor.
-         Botelles de vidre amb taps de suro natural (almenys la part de contacte amb el vi), les càpsules no poden ser de plom-estany. I els cellers comptaran amb depuració justificada de la càrrega contaminant.
-         L’addició de sulfurós es fa únicament per combustió de sofre comprimit o per l’addició de solucions amb un màxim del 8%.

Tipus de vi
Màxima dosi total
de SO2T (mg/L)
Negre
Blancs/rosats----------
Secs
Dolços
Generosos
Escumosos
 70

 80
100
 80
 50


En qualsevol cas, hem de saber que continua oberta una discussió entre el comitè d’experts de l’U.E. i les parts implicades, sobre la futura reglamentació dels vins ecològics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada