dijous, 18 d’agost de 2011

Temps d’estiu, … Temps de préssecs (i viatges)

Durant l’estiu poques fruites poden competir amb un bona bresquilla; temptadorament dolça però lleugerament àcida, de bell color groc ataronjat, tacte suggeridor i una aroma tan encisadora que convida a seguir gaudint-la.

Tot i que podem trobar melicotons molt bons en llocs diversos, avui parlarem dels d’Ordal, criats al Penedes en terra calcària de secà. Pels qui vulgueu tastar-los ara que encara estem en temporada, els productors organitzen un mercat a Sant Pau d’Ordals durant tots els matins de cap de setmana entre juny i agost on podeu comprar-los-els directament. A aqueix llogaret de Subirats, durant la temporada del préssec tot gira al seu voltant i hi podem trobar a més a més distintes iniciatives amb el saborós préssec d’Ordals com a protagonista que ens ajudaran a justificar el viatge.

Hem estat i a banda d’aconseguir-los tinguérem una grata experiència gastronòmica que no podem deixar de compartir ací. En la mateixa plaça Subirats, on té lloc el mercat, es troba un restaurant anomenat ‘Cal Xim’, un local de tradició familiar on Santi Amigó, l’actual propietari, demostra un domini absolut de la graella i els rostits sobre uns productes de primeríssima qualitat.
Començàvem el menjar amb l’’Amanida de préssec d’Ordal amb vinagreta de cardamom i mongeta tendra’, suau i refrescant inici de les suculències que arribarien després; ‘Fetge d’ànec fresc a la brasa amb préssec d’Ordal confitat i fet a la brasa’, ‘Hamburguesa de peus de porc i botifarra del perol amb patata al morter i xalota’ i ‘Lletons de vedella a la brasa amb xalota i rossinyols’. Uns plats carregats de sabor i respecte absolut al producte, on els acompanyants no fan més que engrandir encara més a l’ingredient principal, tres meravelles absolutes de pura melositat, tendres i sucoses per a les que resulta difícil trobar paraules amb que expressar la magnífica sensació gustativa que transmeten. Per acabar, sorbet de préssec d’Ordal i una versió ‘deconstruida’ del ‘Pastís Tatin’, també de préssec d’Ordal.
Si arribeu fora d'horari de mercat,
hi han cartells en algunes cases del poble
que us ajudaran a identificar
 fàcilment on viuen els productors
Servei atent i molt professional per part del xef i propietari, fent-nos una explicació detallada de tots els plats de la carta i facilitant-nos l’oportunitat d’eixamplar-nos en el seu tast.
Com no podia ser d’un altra manera, acompanyàrem l’àpat amb Cava, el producte que identifica la comarca, en aquest cas ‘L’imperfecte’ com a suggeriment de la casa. Però sols parcialment, perquè pels plats on hi participa el préssec d’Ordal, ‘Albet i Noya’, el productor de caves i vins amb el celler situat al mateix Sant Pau d’Ordals elabora ‘Dolç Les Timbes’ un vi dolç fet amb la varietat ‘Viognier’, especialment pensat i recomanable per combinar amb el préssec d’Ordal. –I pel Foie! Podem afirmar que és cert!-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada