dimecres, 4 d’abril del 2012

Tast de 30/03/2012. Retorn al Priorat.

Al darrer tast ens retrobàrem una vegada més amb els vins de la D.O.Q. Priorat. Tot seguit us acompanyem un resum de la introducció preparada per l'organitzador i el comentari als vins tastats:
Hi ha dades que fixen l'inici del conreu de la vinya actual al S.XII, a mans dels monjos que hi estaven sota el domini feudal del Prior de la Cartoixa d'Escaladei. La Denominació dOrigen comença en 1932 encara que fins 1945 no es constituí el Consell Regulador. I des de lany 2000 gaudeix del reconeixement de Qualificada (com La Rioja), degut a la gran qualitat i especificitat dels seus vins. Actualment hi ha 616 viticultors que abasteixen els 92 cellers existents, amb un total de 1.888 Ha. inscrites (sols 106 estan dedicades a varietats blanques) i que es troben al Priorat històric, dins de la comarca del mateix nom; al sud de la Serra de Montsant i travessat pel Riu de Siurana.
Les condicions edafològiques d'aquella zona, representades per la Llicorella (pissarra) aporten un caràcter mineral molt especial al vi. Per altra banda, les finques abancalades, tremendament difícils de treballar li donen un aire bucòlic a aquest paisatge llegendari, ple de rusticitat i màgia.


Petit Perinet 2006. Mas Perinet. Cupatge de Samsó, Garnatxa i Cabernet Sauvignon amb un lleuger pas per fusta de 8 mesos. Color cirera obscur de mitja capa i dens. Aroma carnosa, de compota, d'acusada mineralitat, balsàmic i especiat amb una evolució que recorda al brou. En boca resultà més pla que al nas, astringent, aspre i de marcada acidesa.
Perinet 2005. Mas Perinet. Engalzament de Samsó, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot i Garnatxa amb una criança en bota de 15 mesos. Color cirera picota i capa mitja-alta. Notes fruitals de pruna negra pansa, minerals i especiades on destaca el pebre verd, evolucionant (també com el d'abans) cap al brou de carn. Molt equilibrat dins de la boca amb uns tanins molt suaus.
2πr 2007. Gratavinum. Barreja de Garnatxa, Samsó, Cabernet Sauvignon i Syrah de conreu ecològic amb un envelliment en roure de 12 mesos. Color granat de capa alta, lleugerament tèrbol a conseqüència del baix grau de filtrat. Aromes fonamentalment minerals (pols de pedrera) però també especiats i balsàmics (mentol) que esdevendrien en alcohòlics més tard. Ja dins la boca, la primera sensació ens du a fixar-nos en la justificada fórmula matemàtica que li dóna nom; ben rodó, ple, saborós, potent i molt,... molt llarg.
Camins del Priorat 2010. Alvaro Palacios. Cupatge de Samsó, Garnatxa, Cabernet Sauvignon i Syrah amb un lleuger pas per tonell de 8 mesos. Color cirera obscur amb capa mitjana. Aromes complexes que barregen la mineralitat pròpia de la zona amb notes de cafè i tabac que evolucionarien a caramel i tofee. Molt agradable de beure, compensat potència i sabors. Tots coincidirem assenyalant-lo com el de millor relació qualitat/preu.
Les Terrasses Velles Vinyes 2009. Alvaro Palacios. Assemblatge de Garnatxa, Samsó, Cabernet  Sauvignon i Syrah amb una criança en fusta d1 any. Color cirera amb matisos morats i capa mitjana. Lleuger aroma varietal i mineral amb records de puro-cremat (llepolia) i nota final d'ametla amarga. Complet en boca i molt agradable de beure, sense puntes, defectes ni matisos que sobren o manquen. El millor del tast per quasi tots.
Ferrer Bobet 2009. Ferrer Bobet. Barreja de Samsó, Garnatxa i Cabernet  Sauvignon amb una estada en bota de 15 mesos. De color cirera picota amb la vora morada i capa alta. Aroma de intensitat mitjana amb notes florals (roses), balsàmic i mineral que evolucionaria posteriorment a xocolata. Molt saborós, amb tanins i altres matisos encara sense polir. Enllaç al tast de l’anyada de 2006, amb data 26/3/2010.

Acabàrem la sessió de tast amb un sopar on els protagonistes foren el camaiot i la sobrassada d’Es Pil·larí i un magnífic cuscús fet per Pepica Sendra, la Morella de Tormos, a banda d’altres especialitats morunes adients. Com a vi de reforç pel sopar, tinguérem el Nita 2010, de Meritxell Pallejà.

2 comentaris: