dimarts, 15 de maig del 2012

La D.O. Rias Baixas visita Alacant.


Com ja us havíem anunciat, avui toca comentar un altre acte que tingué lloc ara fa una setmana, la vesprada del 8/05/2012; Parlem de la presentació de vins a proscriptors, que organitzà la D.O. Rías Baixas a l'hotel Melià del Port d'Alacant, i on participaren divuit cellers d'allà amb més d'una cinquantena de referències.
Els de Rías Baixas són uns vins on domina la coneguda varietat Albariño: de color molt pàl·lid que va engroguint amb l'edat, amb bona intensitat aromàtica fonamentalment d'herbes i flors blanques. Pocs són els que fan servir botes de fusta per fermentar o envellir, però amb la cada vegada més usada fermentació sobre raspes i una generosa estada a la ampolla tampoc li se tira a faltar.
Hi estiguérem i ací compartim el que hi varem trobar. Tot i que de la lectura del text ja es desprèn quins foren els vins que més ens agradaren, hem decidit marcar amb negreta la mitja dotzena de triats per que pugueu fer servir la informació amb més comoditat:
Començàvem amb Adegas Pazos de Lusco, on ens oferiren el darrer Lusco que ha sortit al mercat (2010) molt aromàtic i fresc, el primer de la saga, el de l'anyada 2005, comprovant les bondats de l'estada en botella per a aquest tipus de vins i el sensacional Pazo Piñeiro 2010, una altra meravella aromàtica d’inici salí que anava evolucionant cap a un espectre més golós i fortament atraient. -Excel·lent inici!- Continuàrem  amb Lagar de Cervera, on tastàrem l'anyada 2011. I després amb Gerardo Méndez, amb Do Ferreiro 2010, també aromàtic i molt personal amb unes sorprenents notes fumades i de boira salina, el potent Tomada do Sapo 2010 i el Cepas Vellas 2010, pura mineralitat de vinyes prefil·loxèriques.
El següents cellers visitats foren Pazo de Señorans, del que tastàrem l'anyada 2010 i el Selección de añada 2005, pura elegància. Palacio de Fefiñanes, on sols havien dut mostres del seu vi més comercial. I la Cooperativa Vitivinícola Arousana amb el de cridanera etiqueta Paco & Lola.
D'Enoturismo Acha els Davide Tradición 2011 i Davide Duo 2011. De Viña Almirante, Vicius 2011 amb una agradable sensació de frescura i verdor dels camps gallecs. I en Agro de Bazàn tastàrem els Granbazán Limousin, l'únic fermentat en fusta d'aquesta llista, el D. Àlvaro de Bazán i l'Àmbar, tots tres de 2010.
Les darreres visites foren als mostradors de Marqués de Vizhoja on tastàrem Torre de La Moreira 2011 i Señor da Folla Verde 2010 i al de CotoRedondo on hi havia els tres Señorío de Rubios, Albariño 2010, Condado blanco 2011, que ens agradà més que l'anterior i l'únic negre de la sala Condado Tinto.
Sentint-ho molt, hi hagué cellers  que es quedaren sense visita: Santiago Ruiz, As Laxas, Mar de Frades, Chaves, Martín Códax, Adegas Galegas i La Val. L'esdeveniment estigué molt ben organitzat però tot no pot ser... -A la propera!-

1 comentari:

  1. Em preguntaven ahir quin triaria dels 6:
    La resposta no és fàcil però si parlem de preus al voltant dels 10€, probablement Lusco (de l'anyada més antiga possible, tenint en compte que la 2005 va ser la primera i que als de 2006 se'ls hi nota el fum dels nombrosos incendis d'aqueix estiu). Si estem disposats a gastar el doble (i aconseguim trobar-lo), el Do Ferreiro Cepas Vellas és una excel·lent opció.

    ResponElimina