dimarts, 29 de maig del 2012

Tast de 25/05/2012. La Garnatxa Blanca catalana

Darrer divendres tancàvem la quarta temporada de tast (2011/2012), ja amb el que en fa 31 des d'octubre de 2008. La sessió va estar dedicada a la Garnatxa Blanca, tastant-se en primer lloc 4 monovarietals (un d'ells amb un 15% de cupatge) i després 3 barreges més d’aquest raïm amb altres ben diferents, tots ells amb l'altre nexe comú de pertanyer a DDOO catalanes.
La Garnatxa Blanca és una de les varietats més representatives de la mediterrània, especialment recomanada a Catalunya i Aragó i autoritzada a Navarra i La Rioja. És varietat principal a les DDOO Alella, Costers del Segre, Empordà, Priorat, Tarragona i en especial a Terra Alta, on s’obté un terç de la producció mundial. Es sol criar sobre el seu solatge i molt d'aquest vi passa per roure francès, obtenint-se bon cos i elevada  graduació alcohòlica, amb aromes herboses i de flors i fruites blanques.
FA 104 2010. Mas Igneus. D.O. Priorat. 100% Garnatxa Blanca. Color groc daurat molt lluent. Bona intensitat en nas amb domini d'aromes goloses de pastisseria, mel i bresquilla en almívar que evolucionaria a la regalèssia dolça. Molt sec en boca, potent i de pas dens i untós amb retro-nassal d'albercoc i marcada sensació alcohòlica final.
BLANC D´ORTO 2010. Orto Vins. D.O. Montsant. 100% Garnatxa Blanca. Criança de 4 mesos en bota. De color groc palla. Aromes de flors blanques, herbes de tocador i vainilla amb evolució cap a notes més cítriques. Fresc en boca on l'acidesa dissimula l'elevada graduació alcohòlica, ple i astringent, amb records de nispro i sensació final d'ametlles amargues.
FLOR DE GARNATXA 2008. Celler La Bollidora. D.O. Terra Alta. 100% Garnatxa Blanca. Fermentat i envellit durant 8 mesos amb roure. Color groc palla intens. Aroma inicial de hidrocarbur que desapareix donant pas a altres de pastisseria, flors blanques i més endavant mineral. Contundent en boca, fresc i amargós amb sensació cítrica final.
EDETÀRIA BLANC 2010. Edetària. D.O. Terra Alta. 85% de Garnatxa Blanca amb Macabeu. Fermentat i envellit durant 8 mesos en fusta. Color groc palla verdós, lluent i glicèric. Aroma molt complexa i golosa on hi trobàrem notes de fruita blanca (pera), balsàmiques, de pastisseria (mantega i anís) i de terra mullada. Equilibrat en boca i també molt complex, fresc i intens. -Probablement, el que més agradà.-
CAMINANTE 2010. Terra Remota. D.O. Empordà. 45% de Garnatxa Blanca, Chenin i Chardonnay. Fermentació parcial en botes i criança sobre solatge. Color groc daurat però amb matisos verdosos. Aromes molt subtils de fruita blanca i pastisseria. Voluminós en boca, amb notable acidesa.
SISQUELLA 2010. Clos Pons. D.O. Costers del Segre. Garnatxa Blanca (en quantitat indeterminada) amb Albariño i Moscatell d’Alexandria. Fermentació i criança en roure. De color groc daurat molt pàl·lid. Aromes de pastisseria, timonet i pinya. Molt saborós i original, com ja suggereix aqueixa agosarada barreja de dos raïms tan mediterranis amb el gallec més atlàntic de tots.
ACÚSTIC BLANC 2010. Acústic Celler. D.O. Montsant. 60% de Garnatxa Blanca amb Macabeu, Garnatxa Gris i Xarel·lo. Fermentació parcial amb roure francès. De color groc verdós. Aromes d’herba fresca i floretes blanques junt a certes notes fumades. Ple i fresc a la boca.
Gran diversitat d’opinions final entre els tastadors sense una opció clara respecte al més recomanable: -Tots... L'estiu és llarg!-
De final gaudirem també d'un sopar on el plat principal fou abadejo al pil pil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada