Com a hores d’ara ja sabran tots en el planeta, la setmana passada s’obria l’etapa que tancarà el restaurant El Bulli de manera definitiva; una temporada de menys de 6 mesos sols per a “unos pocos elegidos”. Desconeixem qui seran els afortunats, però des del 2 de desembre passat, quan se’ns va despatxar amb una portada als morros en forma de missatge de disculpa, a tots els que fent-li cas al seu web, esperàvem ingènuament a que es tornés a obrir el període d’acceptacions de reserves, romanem expectants al que va sabent-se al respecte. Dóna la impressió que sols participaran de l’experiència gastronòmica aquells qui el restaurant ja ha triat d’avant ma, una mostra més del sistema sectari i poc transparent amb que s’han dut les reserves en els darrers anys. –Però els negocis, són els negocis. I ara ja està treballant-se pels clients potencials del nou format amb que es pensa reobrir.-
Nosaltres ens haurem de conformar amb el record que sempre ens quedarà d’un fabulós dinar, a l’estiu del 98 (era l'etapa de la menestra de textures), quan Ferran Adrià no era un personatge molt conegut i encara servien dos passes diaris tot l’estiu. –Inoblidable el dinar, però també el bany posterior a la Cala Montjoi!-
Ferran Adrià, rodejat d'entusiastes durant el IX congrés LMG. |
Actualment, ja molts dels restaurants de referència tenen oberts locals més senzills i assequibles amb que rentabilitzar el nom de la casa mare. El mateix Adrià n'acaba d’obrir dos a Barcelona, una tendència que ha escampat Robouchon per tot el món i que més a prop nostre ja han seguit també Camarena i Dacosta.
Però com sempre, Adrià, i també Soler no ho oblidem, van un pas més enllà; ells varen encetar la moda dels llargs períodes de “vacances creatives”, obrint El Bulli-Taller per aprofundir en aquesta tasca. Ara són els primers que decideixen tancar per dedicar-se-hi, en exclusiva. I és que, tot i el seu prestigi, és ben sabut que El Bulli com a restaurant no és un negoci que per ell mateix pugam qualificar de rentable. Ho és, i molt, la marca i tot el que ella genera però no el restaurant. Ara es tanca la part de l’empori que no donava benefici i s’obrirà un centre de investigació, un altre, aquesta vegada baix la forma jurídica de fundació. - Cal que la gallina dóne tots els ous d’or que ha anat covant! O es que Telefònica no sap on posa els diners? Digueu-nos malpensats, però segur que tot açò és el que ha marcat el misteri de les darreres assignacions de reserva!...-
Però com sempre, Adrià, i també Soler no ho oblidem, van un pas més enllà; ells varen encetar la moda dels llargs períodes de “vacances creatives”, obrint El Bulli-Taller per aprofundir en aquesta tasca. Ara són els primers que decideixen tancar per dedicar-se-hi, en exclusiva. I és que, tot i el seu prestigi, és ben sabut que El Bulli com a restaurant no és un negoci que per ell mateix pugam qualificar de rentable. Ho és, i molt, la marca i tot el que ella genera però no el restaurant. Ara es tanca la part de l’empori que no donava benefici i s’obrirà un centre de investigació, un altre, aquesta vegada baix la forma jurídica de fundació. - Cal que la gallina dóne tots els ous d’or que ha anat covant! O es que Telefònica no sap on posa els diners? Digueu-nos malpensats, però segur que tot açò és el que ha marcat el misteri de les darreres assignacions de reserva!...-
Per la seva banda, la competidora Vodafone també ha volgut prendre part recentment en el panorama gastronòmic, editant un bonic llibre “I+D+i Grandes cocineros españoles” on crida l’atenció, l’absència tant de Ferran Adrià com de Santi Santamaria, l’etern rival. –Que coses!-
Hola!
ResponEliminaNo hem trobat una adreça de contacte, espero no et molesti que et posem aqeust missatge per aqui.
Estem preparant un projecte que obrirem a partir del dia 28 d'aquest mes.
Serà un espai orientat a promocionar la gastronomia catalana i els blocs catalans o de parla catalana de quelcom lloc, hi podrà participar tothom que ho vulgui i en la mida que es desitgi, ja sigui recomanant restaurants, vins, llibres de cuina, botigues, enviant-nos un menú dels plats que ja tingueu publicats, mercats o explicant-nos els actes gastronòmics de la vostre localitat,qualsevol cosa que creieu interessant serà ben rebuda, nosaltres ho publicarem amb un enllaç al espai del blocaire que ho ha proposat per tal de donar-lo a conèixer a tanta gent com puguem.
En l'apartat de gastroblocs, estem fent un llistat de tots els blocs per províncies, el teu bloc ja està en el llistat.
Salut!
Loles i Núria.
Gastropuntcat
www.gastropuntcat.blogspot.com
Molt interessant... La gastronomia, supose que com tot, també es converteix en un camp hermètic difícil d'accedir quan és desconeix. (és el meu cas)
ResponEliminaAra ja sé un poc més sobre "El Bulli", gràcies per informar ;)
salut.
No deixa d'esser una opinió, però m'alegre que t'haja resultat de interés.
ResponEliminaGràcies per la visita,... i el comentari.
Muy interesante. Sin duda, eres de los pocos que se han atrevido a opinar así de claro de la nueva etapa, digamos mística, de Ferran. Un saludo. Mar Milá.
ResponEliminaMar, te agradezco mucho el comentario.
ResponEliminaVivimos en un tiempo de hipocresía donde se habla mucho pero casi nadie dice lo que piensa, y desgraciadamente las opiniones suelen ser interesadas. -Qué le vamos a hacer?-
Como se suele decir: el tiempo pondrá las cosas en su sitio. El post ha sido un ejercício de pura lógica, pero puede que me equivoque, o no...
Por cierto; Para cuando acabáis la cocción de vuestra web?:-)