dimecres, 1 de febrer del 2012

Tast de 27/01/2012. Gallecs i negres


Quan parlem de vins de Galicia, de seguida se'ns venen a la ment algun dels seus coneguts blancs com l'Albariño de Rías Baixas, la Treixadura de Ribeiro o el Godello de Valdeorras,... Però allà també es fan vins negres i per saber com són varem dedicar el darrer tast a alguns dels més representatius de les quatres D.O. aurienses.
En general, parlem d'uns vins molt aromàtics i fruitosos (de vegades també herbacis), frescos, lleugers d'estructura i de molt bon beure. Vins amb criances pràcticament inexistents on la Mencía és la ‘reina’, a soles o amb varietats autòctones molt poc conegudes i on les diferències també venen marcades pels altres components de terroir; el clima i la geologia de la província d'Ourense:
  • Al Nord, la Ribeira Sacra, a les empinades vores del del Miño i Sil. De climatologia i sols variables segons les cinc subzones, entre pissarrosos i granítics.
  • Al NO, Ribeiro, ocupant les valls del Miño, Avia i Arnoia amb clima Atlàntic i sòl arenós de base granítica.
  • Al NE, Valdeorras, junt al llit del Sil i els seus afluents amb un clima Atlàntic de influències mediterranies i sòl també molt variable.
  • I al Sud Monterrei, a la vora del riu Támega, amb el clima Continental més sec i mediterrani de Galicia, de sòl argilós però també amb zones pissarroses i arenoses de granit.

RECTORAL DE AMANDI MENCÍA 2008. Bodegas Rectoral de Amandi. D.O. Ribeira Sacra. 100% Mencía. De color granat i capa mitjana. Aroma molt afruitada i floral, carnós i lleugerament ensofrat. Sensacions de mineralitat en el retro-nassal i marcat final de dolçor en boca.
VERDES MATAS 2009. Adega Pena das Donas. D.O. Ribeira Sacra. Mono-varietal de Mencía. Grana violeta amb la vora rosada. Aromes minerals i sobre tot alcohòliques. Ja en boca, compensat i també molt golós, però curt.
SAMEIRÁS TINTO 2008. Adega Sameirás. D.O. Ribeiro. Ensamblatge de Brencellao (20%), Caíño (30%), Mencía (20%) i Sousón (30%). De atractiu color violeta, glicèric i dens a la vista. Aromes fruitoses i florals però sobretot especiades, amb evidències de clau i pebre. Complet, saborós i durador. Bona relació qualitat/preu.
GABA DO XIL MENCIA 2009. Compañía de Vinos de Telmo Rodríguez. D.O. Valdeorras. 100% Mencía. Color picota amb la vora morada. Aromes de cirera madura, de cafè torrefacte i balsàmics. Redó, golós amb l'acidesa molt ben integrada i amb un final que deixa la boca amb records de regalèssia i eucaliptus. El millor, per relació qualitat/preu.
ALANDA TINTO 2008. Bodega Quinta da Muradella. D.O. Monterrei. Coupatge amb un 90% de Mencía, 7% de Garnacha Tintorera i resta de Bastardo i l’escassíssima Grand Noir, envellit en botes de roure durant 13 mesos. Color cirera picota amb capa alta. Aromes especiats amb notes minerals i balsàmiques. Equilibrat, glicèric i molt fruital en boca.
LALAMA 2007. Dominio do Bibei. D.O. Ribeira Sacra. Fet amb 91% de Mencía, 6% de Garnacha i 3% de Mouratón, i criança de 20 mesos en roure. Granat de capa alta, molt espès també. Aroma inicial de taronja amarga que en perdre força deixa pas a altres florals, especiats i dolços sobre un fons terrós. Tanins madurs, fresc i fruitós. El millor de la nit per a quasi tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada