diumenge, 30 de gener del 2011

Sant Blai i els rotllos

Quan encara gaudim diàriament dels magnífics dàtils del Porrat de Sant Antoni, de cop i volta ja ens trobem a les portes de Sant Blai; - i amb els rotllos per fer!- L’època de l’any ho du, i a Sant Blai sempre se li ha invocat pel mal de gola; "San Blai gloriós, que cura la tos", diu una de les variants de la dita.
Aquest sant armeni (metge, bisbe i ermità) va viure entre els segles III i IV i rep culte des del V. Un culte que es va estendre per Europa als segles XI i XII, al ser considerant com un dels catorze sants auxiliadors. És patró dels cardadors de llana i els otorinolaringòlegs i advocat contra el mal de gola.
La seva festivitat, el 3 de febrer, marca a més a més l’inici de la temporada de festes de moros i cristians, amb les de Bocairent i Sax. En aquest dia és costum a tot arreu la benedicció d'aliments (pans, pastissos, pomes, cristines, cócs i blaiets, etc...) destinats a guarir persones i animals, tradició que està prou estesa tant entre els pobles del nostre entorn com a altres.


En el nostre cas, és costum local fer unes quantes llandes de rotllos i dur-les a beneir. Però si no volem fer-los, són molt fàcils de trobar a qualsevol forn de la localitat, on fins i tot hi ha qui els ven amb el cartell de “Ja beneïts”.
Pels d'enguany hem fet servir mitja dotzena d’ous,  un got d’oli, 400 g. de sucre, 4 paperets de llimonada i 1kg. de farina.


La recepta és summament fàcil de fer i permet la participació activa dels mes joves de la casa, ja que sols es tracta de barrejar els ingredients i pastar-los fins que es puguen treballar amb la ma. Una vegada feta la massa, li donarem la característica forma de circumferència i els ficarem al forn uns 20 minuts a 180º, o fins que agafen color. Abans d’anar al forn podeu arrebossar-los amb ou i una barretja de sucre i canyella, o no.

6 comentaris:

  1. MA MARE AVUÍ DIA 2 DE FEBRER HA FET CREPS.
    A VEURE SI HI HA ALGÚ SI SAP ON ÉS TÍPIC I EL PER QUÈ.

    ResponElimina
  2. Creps per La Candelaria; Serà qüestió d'investigar-ho.
    Li ho has preguntat a ella?
    Aqueix podia ésser un bon punt de partida...

    ResponElimina
  3. SIIIIIIIIII, EL TEMA ERA DONAR UNA MICA DE JOC....

    ResponElimina
  4. Voilá!

    http://www.france.fr/es/visitar/descifrar-los-franceses/article/la-candelaria-crepes-y-candelas

    http://fogonesmosqueteras.foroactivo.com/t468-crepes-de-la-candelaria

    ResponElimina
  5. Pels que us ha interessat aquest post, hi ha un bloc dedicat en exclussiva a Sant Blai, el seu culte i els aliments que l'acompanyen:
    http://culteasantblai.blogspot.com/p/tradicions-i-costums.html

    ResponElimina
  6. COLLONS!!! LO DE VIRGINIETA JA HO SABIA PERÒ AIXÒ DE LA MONEDA NO.

    ResponElimina