dimecres, 2 de febrer del 2011

Tast de 28/1/2011. D.O. BIERZO.

Després de la parada nadalenca, vàrem dedicar el primer tast de 2011 a la D.O. Bierzo, aquesta vegada amb una selecció de vins basada en alguns dels guanyadors de la darrera edició del III Concurso de Vinos del Noroeste.
La Hoya del Bierzo és una comarca de Castilla y León fronterera amb Galicia, la qual cosa fa que compartisca les característiques climàtiques d’ambdues terres. Topogràficament està formada per una vall amb una altitud molt inferior a la de les zones veïnes, amb un micro-clima de temperatures molt més suaus que les de l’entorn i geologia de quarsites i pissarres.
Pel que fa al raïm que és fa servir pels vins negres, a la zona hi ha domini absolut de l’autòctona  Mencía; un raïm que, com vàrem poder comprovar, dóna uns vins molt obscurs, més aromàtics que saborosos.
Anem doncs amb els vins:
Hacienda de Sael 2009. Vi negre jove, monovarietal de Mencía. Color cirera picota ben cobert amb vora de tonalitat morada, i aspecte encara molt viu. Aromàtic amb notes destacades de nabius i violeta. D’alta acidesa, la qual cosa li dóna frescor, tot i que sobresurt el caràcter alcohòlic i encara salvatge. Or en el certamen dalt esmentat.
Casar de Burbia 2006. Vi negre, 97% Mencía i 3% de Garnatxa, amb 7 mesos de pas per bota de roure. Color cirera amorejat, ben cobert i dens. Agradable aroma de maduixes silvestres, de tofee i mineral. Àcid i tànic alhora, molt fresc també.
Vega Montán 2003. Vi negre, 100% Mencía amb 8 mesos d’estança en botes de roure. Color granat de capa molt alta, i d’aspecte glicèric. D’olfacte carnós, amb notes de terra i cuir mullats. Espés, però curt en boca. Per a nosaltres, la millor opció per relació qualitat/preu.
Señorío del Bierzo 2001. Vi negre reserva, monovarietal de Mencía. Color robí, encara de capa alta i vora més aclarida. Aroma de fruites roges i confitades amb presència de cànfora. Puntes d’acidesa excessivament agressives. Or en el certamen dalt esmentat.
Solar de Sael 2003. Vi negre gran reserva, fet exclusivament amb Mencía. Color morat lluent, molt cobert i obscur. Al nas; café, fumats, xocolate, notes balsàmiques i de fusta de Cedre. Ple, rodó i compensat. Gran Or en el certamen dalt esmentat.
Carracedo 2006. Vi negre genèric, fet amb el 100% de Mencía. Color violeta ben cobert. Olfacte carnós de pruna negra pansa i tabac. Entollat a la boca, amb uns tanins molt ben integrats. Sens dubte, el millor vi de la nit. Gran Or en el certamen dalt esmentat.
Com a conclusió podem destacar que tot i la heterogeneïtat dels vins, no desapareixen en cap moment les característiques definides dalt per a la varietat, destacant també les intrínseques al clima i terroir.
Fi de tast, amb sopar acompanyat pel també D.O. Bierzo, Luna Berberide.

1 comentari:

  1. A David Roig Gregori li agrada.
    David Roig Gregori Vicent, He provat un fum de vins del Bierzo però dels que tu has posat al tastament cap, el meu suministrador no sé en que pensa (aviso a navegantes)
    05 febrer a les 09:25 · M'agradaJa no m'agradaVicent Torres Tenim un membre amb arrels familiars allà, per la qual cosa és un especialista en aquella DO. A més a més tot està comprat en orige!
    05 febrer a les 12:49 · M'agradaJa no m'agradaEscriu un comentari...

    ResponElimina